Viena iš priežasčių - depresija, psichologiniai, psichikos momentai, alkoholizmas. Tokiu atveju tai net ne tikra, o pseudoimpotencija.

Sakysite, kaip susijusi depresija, psichikos sutrikimai su impotencija? Štai moterys depresiją išgyvena ramiau, o štai vyrams net lengva depresijos forma sumažina lytinį potraukį. Tokios pseudo impotencijos pavyzdžių gali būti begalės: degalų kainų kilimas, įmonės akcijų nuvertėjimas, padidėjusios automobilių spūstys keliuose. Žodžiu, kai vyras dėl kažko išgyvena, nerimauja, jam sunku atsipalaiduoti, įsijungti ir pagauti intymumo bangą. Apskritai netgi nessinori jokio sekso. O jei partnerė lįstų, tai kažin ar kas įvyktų...

O tokia netikra impotencija gana dažna. Jei poroje neišsiaiškinamos priežastys, jei vyras nepaaiškina, kad jo organizmas visai kitoks nei moters, o moteris nesusigaudo, nes vertina pagal save (moterys juk visada gali, bet ne visada nori, pamenate?), taip problemos tik gilėja.

Medikai kalba apie 5 pagrindines tokios impotencijos priežastis:

1 priežastis: paplitęs šeimos modelis, kai žmona dominuoja. Vyrų lytinei sveikatai tai tikrai ne į gera, vystosi užslėptas infantilumas - žmona jam asocijuojasi su mama, jis jaučiasi kaip vaikas. Ir kuo giliau vyrą supančioja tas įvaizdis, tuo stipresnis jo nenoras mylėtis su partnere.

2 priežastis: pasirenkamoji impotencija. Vis dažniau seksologai susiduria su tokia situacija, kai vyras nesugeba atlikti lytinio akto su žmona, tačiau puikiai meilužio pareigas atlieka su kita moterimi. Anksčiau tam būdavo paaiškinimas - „pabėgo nuo suknistos rutinos".

Tačiau paskutiniai tyrimai rodo, jog buitis čia niekuo dėta. Pasirenkamoji impotencija - tai pasąmoninis vyro noras sugriauti santuoką. Nes pagalvoja - štai tapsiu impotentu, toks būsiu nereikalingas žmonai, jei gyvensiu neramų viengungišką gyvenimą. Tokiu atveju ta impotencija - kaip vyro bilietas į laisvę.

3 priežastis: impotencija - tarsi kerštas žmonai. Per visa santuokinį gyvenimą vyrai prisirenka nuoskaudų žmonai, tačiau pats to neįsisąmonina. O pasąmonėje kaip ir bręsta keršto žmonai scenarijus, kaip jis šauniai atkeršija žmonai už visas jam išsakytas nuoskaudas, už visus priekaištus bei įžeidinėjimus. Maždaug - na, ką mieloji, nori daug - negausi nieko. Tokiu atveju vyras jaučiasi ne kaip pralaimėtojas, o triumfuojantis nugalėtojas prieš savo skriaudiką.

4 priežastis: impotencija - kaip normalus reiškinys. Seksologų nuomone, kaip paradoksalu bebūtų, tam tikrų preparatų nuo impotencijos reklamavimas skatina impotenciją. Anksčiau, kai vyras negalėdavo atlikti lytinio akto dėl erekcinės disfunkcijos, tai kentėdavo vienas, gėda būdavo kam nors pasisakyti. Dabar apie tai kalbama garsiai, perspėjama rūpintis lytine sveikata ir pan. Todėl vyrai mano, kad impotencija - beveik kaip menopauzė moterims, tai yra neišvengiamas dalykas. Todėl kai tai nutinka, vyras net nepanikuoja, neišgyvena - mano, jog tai normalu.

5 priežastis: impotencija - kaip vartotojiškos visuomenės požymis. Impotencija labai naudinga ekonomiškai išsivysčiusioms šalims. Vakarų šalyse praktiškai nėra vyriškumo kulto propagandos - vietoj to visuomenei peršamas infantiliško, šiuolaikinėmis technologijomis apsirūpinusio metroseksualo įvaizdis.

Jei jūsų vyrui ėmė reikštis impotencijos požymiai, tai pirmiausia jam patarkite nueiti pas urologą ir psichologą.

Jei impotencijos priežastis - psichologiniai veiksniai, galima pamėginti keletą priemonių. Vienas populiariausių - įnešti į santykius šviežumo, naujumo, išmėginti kažko nestandartiško. Tačiau taip galima ir sulaukti priešingo rezultato - visiškai sugriauti santuoką.

Taip pat galima leistis į romantišką kruizą. Bet ir šiuo atveju tikimybės pataisyti situaciją - 50:50. galite pagerinti santykius, tačiau tikėtina, jog galutinai susipyksite.

Anksčiau gelbėdavosi kai kurios poros pornografiniais filmais. Dabar galima sulaukti tik priešingo efekto: nei jo moteris tokia nugludinta, kaip juostoje, nei jis pats kažkoks eržilas ir jo apačioje vykstantys veiksmai ne tokie.

O esmė viena: svarbu ne kaip ir kur, o su kuo. Čia kaip ir su emigracija: jei Lietuvoje nesijauti laimingas, nesugebi susirasti darbo, tai ir svečioje šalyje netapsi sėkmingu. Taigi - jei jūsų miegamajame kyla nesklandumų, nei tailandai, nei egiptai nepadės. Tai tik trumpalaikės injekcijos ir savęs apgaudinėjimas. Specialisto įsikišimas į jūsų intymų gyvenimas - būtinas.