Tokia dieta, kaip rašo aif.ru, yra skiriama sergant skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opa, taip pat po gastrito. Net ir tos, kurios neturite vargo dėl skrandžio, galite taip maitintis - pagerinsite virškinimą, jausitės lengviau.

Kad neapkrautumėte virškinamojo trakto, leistumėte jam ramiai dirbti, produktus privalėsite valgyti virtus, paruoštus garuose arba kepti, tačiau nevalgyti luobelės.

Iš valgiaraščio išbraukite visus itin karštus ir labai šaltus patiekalus: karšti gali nuplikyti, išdeginti, o šaltiems organizmas atiduos savo energiją, kad sušildytų.

Taip pat turėsite apriboti druskos vartojimą - ji ne tik sulaiko vandenį organizme, bet ir dirgina skrandžio gleivinę.

Valgyti turite dažnai, 5-6 kartus per dieną mažomis porcijomis.

Pirmieji ir antrieji patiekalai

Labai pagirtina būtų, jei kuo dažniau valgytumėte sriubų iš daržovių sultinio su makaronais, ryžiais, įvairiomis daržovėmis. Tokias sriubas galite pagardinti grietinėle arba kiaušiniu. Vietoj įprastos duonos valgykite padžiovintą duoną ar džiūvėsius. Beje, džiūvėsių gabaliukų galite berti ir tiesiai į sriubą.

Iš mėsos skrandžiui priimtiniausia neriebi višta arba triušis - dietiškiausios mėsos rūšys. Taip pat kartais galite valgyti jautienos bei kalakutienos (žinoma, liesos). Kelis kartus per savaitę gaminkite kotletukus iš neriebios žuvies su lengvu grietinėlės padažu.

Pienas kaip vaistas

Nekelti skausmingų bangų virškinamajame trakte padės įvairūs pieno produktai: pienas, grietinėlė, grietinė, kefyras, nerūgšti varškė, rūgpienis. Jeigu pieno produktai pabodo, visuomet galima pasigaminti kažko iš varškės - pieno produkto naudingosios savybės niekur nedingsta.
Pieno galite pilti į omletą - bus puresnis, minkštesnis, švelnesnis. Košes irgi galite virti, vandenį perpus skiesdamos pienu.

Apribojimai

Kad nenuvargintumėte skrandžio, turėsite atsisakyti ruginės duonos, sluoksniuotos tešlos, riebios mėsos bei visokių konservų, rūgščių sūrių, aštrių padažų ir marinatų.
Taip pat reikėtų susilaikyti nuo baltagūžių kopūstų, grybų, rūgštynių, gazuotų gėrimų, juodos kavos.

Štai taip turėtų atrodyti skrandį tausojanti DIETA:

Pusryčiai: kietai virtas kiaušinis, piene virta ryžių košė, arbata su pienu.
Priešpiečiai: keptas obuolys su cukrumi.
Pietūs: daržovių sriuba, garuose paruoštos mėsos frikadelės su bulvių koše, vaisių sultys.
Pavakariai: erškėtuogių nuoviras, džiūvėsėliai.
Vakarienė: raudona žuvis su grietinėlės padažu, daržovių ragu, arbata su pienu.
Prieš miegą (jei norisi): pienas ir obuolys (arba bananas).