Ar ir tau kada nors teko griebtis „naminių“ dantų balinimo metodų, kuriuos atskleidusi savo odontologui pašiurpintum profesionalą iki naktinių košmarų?

„Dantų balinimas yra vis labiau populiarėjanti estetinė procedūra – žmonės nori džiaugtis balta šypsena. Galbūt būtų galima net teigti, kad šiame amžiuje žmoniją tiesiog apsėdo baltų dantų bumas, o graži šypsena tapo nebe privalumu, o būtinybe“, – pasakoja „Grožio chirurgijos“ klinikos burnos higienistė Sandra Burčikaitė.

Norint turėti „holivudinę“ šypseną tik baltų dantukų neužteks

Burnos higienistė teigia, kad dažniausiai po dantų balinimo pacientai veidrodyje tikisi išvysti žurnalo viršelio vertą šypseną, tačiau tai toli gražu nėra tiesa. „Norint turėti tobulą šypseną pirmiausia reikia turėti sveikus ir lygius dantis, tad norint pasiekti šį tikslą dažnai prireikia ortodonto ar estetinio plombavimo specialisto konsultacijos“, – sako S. Burčikaitė.

Lietuvoje dantų balinimas namuose visada buvo itin populiarus, juk toli gražu ne kiekvienas gali trečdalį savo algos skirti baltesnei šypsenai. Tačiau pasitelkus „namines“ priemones galima sau daugiau pakenkti nei padėti. „Gydytojai odontologai ir burnos priežiūros specialistai puikiai žino, kad balinimas namuose nėra greitas, efektyvus ir saugus, todėl balindami dantis jie užtikrina burnos ertmės ir dantenų apsaugą specialiomis plėvelėmis, kapomis ar apsauginėmis putomis“, – pasakoja „Grožio chirurgijos“ klinikos specialistė.

Balinant dantis namuose didėja galimybė pakenkti dantims ir dantenoms

Balinti dantis savarankiškai be specialisto konsultacijų patariama tik kantriems ir atidiems žmonėms, nes elgiantis neatsargiai atsiranda galimybė pakenkti burnos gleivinei, dantenoms ir sukelti didelį dantų jautrumą. Norint baltesnių dantų reikia suprasti, kad ne visi dantų balinimo produktai yra patvirtinti kaip saugūs ir tinkami naudoti, tad susižavėti įvairiomis „dantų balinimo pieštukų“ akcijomis nevertėtų.

Burnos higienistė pataria atsisakyti balinimo namuose ir nebandyti eksperimentuoti – yra išrasta ir išbandyta saugių balinimo metodų. „Mano praktikoje buvo pasitaikę pacientų, kurie po naminio dantų balinimo kreipdavosi į kliniką turėdami didelį dantų jautrumą ar dantenų pažeidimus. Džiugu, kad visos komplikacijos dažniausiai išsprendžiamos įvairiais profilaktiniais metodais, o šalutiniai efektai yra laikini ir praeina po keleto dienų nutraukus savarankišką balinimą“, – sako S. Burčikaitė. Pradėjus savarankiškai balinti dantis namuose ir pajutus, kad dantys pasidarė itin jautrūs, o nutraukus balinimą jautrumas nedingsta, reikėtų naudoti fluoro turinčias dantų pastas, taip pat remineralizuojančius dantų gelius kartu su kapomis.

Profesionalus dantų balinimas nėra viena brangiausių procedūrų keliaujant gražios šypsenos link. Dantų balinimo kaina priklauso nuo dantų tipo, gydytojo naudojamos sistemos ir pageidaujamo dantų baltumo lygio. „Mūsų klinikoje dantų balinimas kainuoja 250-500 litų. Balinimo metodą kiekvieno individualaus paciento atveju parenka tik kvalifikuoti specialistai. Yra galimybės balinti kapomis, taip pat pasirinkti kabinetinį dantų balinimą LED šviesa, balinti lazeriu, juostelėmis, naudoti balinimo gelius ar pastas. Pasirinkimas tikrai didžiulis“, – pasakoja „Grožio chirurgijos“ klinikos specialistė.

Profesionalus dantų balinimas – saugus

Dantų balinimo procedūra gali būti nemaloni ar net skausminga. Taip yra dėl to, kad profesionalų naudojamas gerai dantis balinantis gelis savo sudėtyje turi didelę vandenilio peroksido ir karbamido peroksido koncentraciją. Dėl šios priežasties dantų balinimas gali sukelti cheminius nudegimus ir dantų jautrumą – tai reikėtų įsiminti. Dantų priežiūros specialistai, puikiai žinodami, kaip elgtis su dantų balinimo priemonėmis, pacientams užtikriną profesionalą apsaugą procedūros metu. Griebęsi savarankiško dantų balinimo, žmonės gali netinkamai parinkti produktus ir jų koncentracijas ir taip pakenkti sau.

Kiek dantys bus baltesni po procedūros, priklauso nuo individualių organizmo savybių bei priežasčių, dėl kurių kinta dantų spalva. Įtaką daro žmogaus gyvenimo būdas bei burnos higiena, kurios jis laikosi. Nereikėtų pamiršti, kad balinimas nėra amžinas – mėgstantys kavą, raudoną vyną, gėrimus ar maistą su įvairiais dažikliais grįžtamąjį procesą gali stebėti jau po mėnesio. Tačiau vengiant tokių produktų ir gėrimų, dantų spalvą galima išlaikyti nuo vienerių iki keleto metų, vėliau reikalingas pakartotinis dantų balinimas.