Padidėjęs kraujo spaudimas yra viena dažniausiai diagnozuojamų ligų. Todėl jei pajutote pirmuosius aukšto spaudimo požymius - galvos svaigimą, skausmą pakaušio srityje, pykinimą, dažną šlapinimąsi - vertėtų apsilankyti pas šeimos gydytoją.

Aišku, visos žinome, kad dauguma daktarų skuba išrašyti krūvas vaistų, kurie vienam galui padeda, kitam kenkia, todėl turėtumėte žinoti ir natūralesnių būdų mažinančių kraujospūdį.

Pagrindinės rekomendacijos ganėtinai paprastos ir apsaugančios nuo daugybės kitų sveikatos sutrikimų: normalizuoti kūno svorį, didinti fizinį aktyvumą, nerūkyti, apriboti alkoholio ir druskos vartojimą. Tačiau yra ir kitų natūralių būdų sumažinti pasidėjusį kraujospūdį.

Būdai, kaip sau padėti be vaistų.

Venkite druskos ar bent jau apribokite jos kiekį. Druskos ypač daug rūkytuose mėsos gaminiuose, konservuose. Kai kraujospūdis labai padidėjęs, tą dieną visai nevalgykite sūraus maisto. Kad valgis nebūtų prėskas, patiekalus galite pagardinti prieskoninėmis žolelėmis.

Valgykite daugiau česnakų. Česnakai gelbsti sutrikus kraujotakai, neleidžia kalkėti kraujagyslėms, stiprina širdies veiklą ir mažina kraujospūdį. Vengdami aitraus česnako kvapo, geriau dėkite jo į patiekalus, nes nuo to jo veiksmingumas tikrai nesumažės.

Kasdien mankštinkitės. Kraujospūdį ir širdies veiklą gerina aktyvus gyvenimo būdas. Nebūtina lankyti sporto klubo - padeda ir lengva rytinė mankšta, pasivaikščiojimai gryname ore. O po sporto pasilepinkite vaisių salotomis su želė.

Stenkitės, kad jūsų racione nestigtų folio rūgšties. Šis mikroelementas ne tik stiprina nervų sistemą, bet ir gerina kraujotaką bei atpalaiduoja kraujagyslių sieneles. Folio rūgšties atsargas galite papildyti valgydamos bananų, avokadų, brokolių, špinatų, briuselio kopūstų.

Gerkite kraujospūdį mažinančių vaistažolių arbatos. Vis dažniau užsiplikykite gudobelių, ginkmedžių, sukatžolių, takažolių. Beje, gudobelės dar gerina kraujotaką, širdies bei kraujagyslių veiklą.

Įtraukite į valgiaraštį kuo daugiau produktų, kuriuose gausu omega-3 riebalų rūgščių, nes jos mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir širdies bei kraujagyslių ligų riziką, taip pat padeda normalizuoti kraujospūdį. Šių rūgščių ypač gausu žuvų aliejuje, riebiose žuvyse bei jūrų gėrybėse.

Svogūnai neleidžia senti ląstelėms, skatina teigiamas organizmo reakcijas. Nuolat jų valgant galima sumažinti kraujospūdį ir cholesterolio kiekį kraujyje. Svogūnai taip pat saugo nuo peršalimo. Geriausia svogūnus valgyti žalius.

Vynuogės dėl jose esančio antociano gali veikti kaip natūralus antibiotikas. Vynuogės minkština užkietėjusius vidurius, mažina kraujospūdį ir reguliuoja kraujotaką. Vyresnio amžiaus žmonėms jos teikia jėgų.

Vartojant šlapimą varančius vaistus, kurie mažina kraujospūdį, su skysčiais netenkama daug kalio bei magnio. Kad papildytumėte jų atsargas, valgykite vaisių ir daržovių, turinčių šių mineralų - virtų bulvių, razinų, bananų, grūdų, baklažanų, kopūstų, slyvų, abrikosų, salotų ir kt., taip pat liesų pieno produktų. Rekomenduojama vartoti nugriebtą pieną arba 1 proc. riebumo pieną, neriebų arba mažai riebų jogurtą, neriebų sūrį.