Skaitykite 5braskes.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųskite programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

TOP 1: Tinginių Napoleonas

Kas gali būti geriau už nuostabaus skonio, bet labai paprasto pagaminimo, pyragą? O jei tai tradicinis ir visų dievinamas Napoleonas, gardumynų kepimas tampa švente, o ne sunkiu darbu.

Kai pas draugę paragavau šio pyrago, ilgai negalėjau atgauti žado: trapus, saldus, minkštas ir nuostabiai skaniai kvepia. Bet vis mintyse jos gailėjau, juk žinau, kiek laiko užtrunka iškepti Napoleoną. Tiesą atskleidė nenaudėlis jos vyras, pareiškęs, kad tokį pyragą net jis galėtų pagaminti, nes labai labai paprasta. 

Ilgai nelaukusi išbandžiau ir aš. Rezultatas neįtikėtinas - ir greita, ir pigu, o skonis ilgam užburia. 

REIKĖS:

500 g sluoksniuotos tešlos;

200 g sviesto;

1 skardinės kondensuoto pieno;

rūgščios uogienės.

GAMINIMAS:

Trapios tešlos juostas supjaustykite 1 cm pločio juostelėmis išilgai, sudėliokite ant kepimo popieriaus ir kepkite iki 185°C įkaitintoje orkaitėje, kol įgaus šviesiai rudą atspalvį. Juosteles atvėsinkite.
Kambario temperatūros sviestą išplakite iki purumo ir per kelis kartus, nuolat plakant, supilkite kondensuotą pieną. Masę gerai išmaišykite.

Ant maistinės plėvelės tepkite kremo šaukštą (kur bus jūsų vyniotinio pagrindas). Dėkite apie 5 juosteles ir dar 3 juosteles perpjaukite per pusę, pradurkite jas iš galo (prailginkite vyniotinį dėliojant 5 pilno ilgio juosteles ir 5 perpjautas per pusę). 

Ant išdėliotų juostelių tepkite dalį kremo. Taip dėliokite visus sluoksnius, o paskutiniame tepkite ne kremą, o uogienę. Pyrago viršų padenkite kremu. Jums turėtų gautis 4 sluoksniai. Viršų apibarstykite likusiais tešlos trupiniais. Jei norite pyragui suteikti elegancijos, papuoškite šviežiomis uogomis.

Nuotr. Shutterstock

TOP 2: Minkštos varškės spurgytės

Šie apvalūs gardėsiai tiesiog tirpsta burnoje. Traškios, kvapnios ir labai labai skanios spurgytės, kurias tiesiog privalote išbandyti!

Varškės ir saldumynų mėgėjai tikrai neatsispirs šioms rusvoms spurgytėms. 

REIKIA:

600 gramų varškės;

3 šaukštų cukraus;

1 a. š. kepimo miltelių;

2 a. š. druskos;

1 a. š. vanilinio cukraus;

200 g miltų;

cukraus pudros;

aliejaus.

GAMINIMAS:

Varškę, kepimo miltelius, cukrų, druską, vanilinį cukrų, miltus ir kiaušinių trynius gerai sumaišome. Baltymus gerai išplakame (iki pūtų), įmaišome į masę. Į puodą supilame aliejų ir kaitiname iki užvirimo.

Šaukšteliu suformuojam spurgas, dedame į aliejų. Palaikome, kol paruduos, išimame ir pabarstome pudra. Skanių atradimų virtuvėje!

Nuotr. Shutterstock

TOP 3: Tinginių pyragas

Kartais visai nenoriu valandų valandas praleisti prie puodų, tačiau nustebinti savo mylimiausius skaniais patiekalais visada trokštu. Draugės net juokauja, kad tortai-tinginiai yra mano specializacija!

JUMS REIKĖS:

saldžių krekerių (maždaug dviejų pakelių po 250 g);

apie 50 g lydyto sviesto;

indelio kondensuoto pieno;

0,5 l grietinės;

pusės citrinos sulčių.

GAMINIMAS:

Šį tortą tikrai galima pavadinti tinginiu, nes reikės susmulkinti krekerius, o tada visas sudedamąsias dalis tiesiog sumaišyti, sukrėsti į norimą formą ir dėti 34 val. į šaldytuvą, kad sustingtų.

Nuotr. Shutterstock