Iš pagrindinės Lūksto ežero stovyklavietės iki Gintarų įlankos veda Gintarų takas. Kiekvienas apsilankęs čia gali susirasti gintaro gabalėlių.

Tikriausiai jau supratote – šįkart GRYNAS.lt kviečia apsilankyti ir pažinti Varnių regioninį parką, kuris įsikūręs bene pačioje Žemaitijos „širdyje” – Telšių rajone. Čia, kaip niekur kitur, gausu ne tik kultūrinių bei istorinių, bet ir gamtinių vertybių.

Pats parkas taip pat įsteigtas tam, kad būtų išsaugotos Žemaičių centrinio ežeruoto kalvyno kraštovaizdis, jo gamtinė ekosistema ir kultūros paveldo vertybės, su kuriomis susipažinti siūlome pradėti modernioje ekspozicijoje, įrengtoje Varnių regioninio parko lankytojų centre.

Gamtinės ir archyvinės nuotraukos, garso įrašai su paukščių ir varlių balsais, sakmėmis ir mitais, žemaitiškai įgarsinti tekstai, galimybė pamatyti Lūksto ežero gintarą, reljefinis Varnių regioninio parko maketas, Šatrijos geologinis pjūvis, archeologinio paveldo pristatymas – visa tai ir dar daugiau išvysti galėsite čia.

Varnių regioninis parkas

Kartu su L. Šedvika vykstame į visai šalia Varnių plytinčią Debesnų pelkę, kurioje įrengtas 165 m ilgio botaninis takas. Eidamas juo gali susipažinti su pelkės augalija, pasigrožėti vaizdais bei pamatyti Varnių bokštus iš neįprastos pusės.

Varnių regioninis parkas

Debesnų pelkė – tai kalkinga žemapelkė su tarpinio tipo ir aukštapelkės fragmentais. Šio tako paskirtis – supažindinti parko lankytojus su unikalia žemapelkės augalijos įvairove, dominuojančiomis rūšimis bei jų bendrijomis. Čia gyvena ir retieji paukščiai: švygždos, griežlės, gervės, tetervinai, padangėje mekena perkūno oželiai.

Varnių regioninis parkas

Parko teritorijoje stūkso didingiausi Žemaitijos piliakalniai (jų yra net 13), menantys kovų su kryžiuočiais ir kalavijuočiais laikus. Žymiausi jų: Medvėgalis (234,5 m aukščio ), Girgždūtė (228 m), Šatrija (228 m), Moteraitis (218 m) ir vieną iš gražiausių Žemaitijos piliakalnių – Sprūdė (216 m).

Varnių regioninis parkas

Padavimai byloja, kad čia stovėjusi medinė Lietuvos karaliaus Mindaugo brolio kunigaikščio Sprūdeikio pilis, po kuria buvę įrengti rūsiai, slėptuvės. Užrūstinęs karalių Mindaugą, kunigaikštis Sprūdeika pabėgo į Žemaitiją ir ant Sprūdės kalno – saugiausioje ir geriausiai apžvelgiamoje vietoje – įkūręs pilį.

Varnių regioninis parkas

Pasak kultūrologo, seniau piliakalnis buvo visiškai paskendęs želdinių sąžalyne, jo nesimatė važiuojant Pavandenės – Janapolės vieškeliu. Vėliau Varnių regioninio parko direkcijos atlikti kraštovaizdžio formavimo kirtimai atidengė dalį pilies kalvos su išlikusiais galingais pylimais ir grioviais.