2011 m. lapkričio – gruodžio mėn. Ignalinos rajono Česlavo Kudabos pagrindinės mokyklos ir Ignalinos rajono Didžiasalio „Ryto“ vidurinės mokyklos mokiniai visa galva buvo panirę į ekologiją – domėjosi atsinaujinančios energetijos šaltiniais, tokios energijos panaudojimu ir atliekų rūšiavimu.

Mokyklos įgyvendino net keturis projektus:

1. „Pažintis su įvairiais energijos šaltiniais“, kurį įgyvendino Ignalinos rajono Česlavo Kudabos pagrindinės mokyklos 7 - 8 klasių mokiniai, kūrę ta tema lankstinukus, maketus ir koliažus.

2. „Kūrybinės dirbtuvės“ – tos pačios mokyklos pirmos ir ketvirtos klasės mokinių įgyvendintą projektą, kurio metu jie rinko ir rūšiavo atliekas, iš plastiko atliekų kūrė meniškus darbus ir organizavo jų parodą.

3. „Taupau energiją – saugau žemę“, kurį įgyvendino Ignalinos rajono Česlavo Kudabos pagrindinės mokyklos antrokai ir trečiokai.

4. „Saulė, vėjas, vanduo ir žemė – geriausi energijos šaltiniai“, kurį įgyvendino Didžiasalio 1-12 klasių mokiniai

Lapkričio mėnesį Ignalinos rajono Č. Kudabos pagrindinės mokyklos 1b ir 4a klasių mokiniai, vadovaujami mokytojų Loretos Dronišinec ir Romualdos Bagdonienės, rinko plastiko atliekas ir jas panaudojo kūryboje: gamino papuošalus, interjero puošybos elementus, kalėdines dekoracijas. Plastiko buteliai, sušildyti mokinių rankų šilumos, pavirto nuostabiais kalėdiniais papuošalais, žaislais, vazomis ir interjero detalėmis. Mokyklos bibliotekoje buvo surengta paroda „Kalėdinė plastiko magija“, kurioje buvo eksponuojami gražiausi darbai. Paroda buvo gausiai lankoma ir sulaukė daug gerų atsiliepimų. Už kūrybinį darbą mokiniai buvo apdovanoti padėkomis.

Tos pačios mokyklos antrokai ir trečiokai  su šūkiu „Taupau energiją – saugau žemę“ mokėsi, kokios yra energijos rūšys, ištekliai ir ką daryti, kad ji būtų naudojama taupiai bei efektyviai. Mokiniai su mokytojomis Daiva Krikštuliene, Egle Žemaitiene, Jūrate Snieškiene ir Dalia Vilčinskiene pirmiausia atliko tėvų apklausą apie energijos vartojimo įpročius, išklausė paskaitėlę apie alternatyvios energijos šaltinius. Klasėse vykusių teminių valandėlių „Energija yra svarbi“ metu vaikai rūšiavo ir į konteinerius nešė šiukšles, mokėsi, kad reikia surinkti panaudotus elementus ir juos išmesti tam specialiai paruoštose vietose. Mokinukai taip pat piešė, kūrė darbelius iš buitinių atliekų, o paskui surengė parodą “Taupau energiją – saugau žemę“ Ignalinos rajono viešosios bibliotekos vaikų skyriuje. Galiausiai projekte dalyvavę mokiniai vyko į ekskursiją į patį geriausią vandens energijos panaudojimo pavyzdį - Šlyninkos vandens malūną Zarasų rajone, kur dalyvavo edukacinėje programoje „Duonos kelias“ , o pakeliui aplankė Dūkšto katilinę ir apžiūrėjo ten esančią saulės kolektorių sistemą.

Ekologiškai gyventi mokėsi ir vyresniųjų klasių mokiniai. Ignalinos rajono Česlavo Kudabos pagrindinės mokyklos septintų ir aštuntų klasių mokiniai, vadovaujami mokytojos Ramintos Trinkūnienės, ieškojo informacijos apie atsinaujinančius energijos šaltinius, kūrė ta tema koliažus ir vėjo jėgainių maketus, gamino lankstinukus. Tokiu būdu jie ne tik patys daug sužinojo apie šią sritį, bet ir supažindino mokyklos bendruomenę. Geriausių darbų autoriai buvo apdovanoti išvyka į Vilnių, kur aplankė „Vilniaus energijos ir technikos muziejų“. Ten mokiniai susipažino su Lietuvos energetikos vystymosi istorija, XX amžiuje sukurtomis transporto priemonėmis, galėjo netgi pasisverti ir sužinoti savo svorį Marse, Mėnulyje ir Jupiteryje. Dar grupė mokinių aplankė Ignalinos atominės elektrinės informacinį centrą Visagine, Padysnio hidrolelektrinę ir apžiūrėjo saulės kolektorių sistemos įrenginius Dūkšte.

Didelį projektą, pavadintą „Saulė, vėjas, vanduo ir žemė – geriausi energijos šaltiniai“ įgyvendino Didžiasalio „Ryto“ vidurinė mokykla. Į jį buvo įtraukta visa mokyklos bendruomenė, visų klasių mokiniai. Pirmajame projekto renginyje „Vėjo malūnėliai“ pradinių klasių mokiniai ir jų mokytojos pasakojo apie gerus ir blogus vėjo darbus, vėliau gamino vėjo malnėlius ir lauke išbandė vėjo jėgą. 5-8 klasių mokiniai kūrė plakatus konkursui „Vėjas, saulė ir vanduo – mūsų ateitis“, o dar vyresni mokiniai dalyvavo rašinių konkurse „Alternatyvioji energetika mūsų rajone“. Projekto finaliniame renginyje buvo apdovanoti visi dalyvavusieji, o jo metu sukurti darbai papuošė mokyklos foje.