Buvęs JAV viceprezidentas Alas Gore'as pareiškė, kad būdamas poste suklydo pažadėjęs subsidijas iš grūdų išgaunamo etanolio gamybai. Jis pripažino, kad toks sprendimas buvo labiau susijęs su siekiu gauti ūkininkų balsų artėjančiuose prezidento rinkimuose nei noru padėti aplinkai.

„Politika ypač smarkiai subsidijuoti pirmosios kartos etanolį nėra gera“, - konferencijoje Atėnuose pareiškė A. Gore'as, tapęs vienu įtakingiausių pasaulio aplinkosaugos akytvistų.

Kaip „pirmoji karta“ apibūdinamas etanolis, kuris daug energijos reikalaujančio proceso metu gaunamas iš grūdų, jis vėliau naudojamas motorinių transporto priemonių degalams.

Anot A. Gore'o, viso ciklo metu sutaupomas energijos kiekis „geriausiu atveju yra labai mažas“. Dabar jis teigia remiantis „antrosios kartos“ etanolį, kuris gaminamas iš įvairios biomasės, įskaitant šiukšles bei dumblius. Dėl gamybos resursų jis nekonkuruoja su maistu.

Pernai subsidijos etanoliui JAV pasiekė 7,7 mlrd. dolerių, tačiau biodegalų rėmimas šalyje yra sulaukęs kritikos, nes daugiau grūdų tekus jų gamybai, ėmė kilti maisto kainos, pranešė „Reuters“.