„Krito dar 20 arklių. Yra kumelingų kumelių vakar viena atsivedė kumeliuką ir neturi kuo jo maitinti“, - apie situaciją ūkyje pranešė Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovė Brigita Kymantaitė.

GRYNAS.lt redakciją jau pasiekė kelių žmonių laiškai su pasiūlymais priglobti ūkininko arklius. Tačiau Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vyriausiasis veterinarijos gydytojas Giedrius Blekaitis ataušina savo tvartus vargšams gyvuliams siūlančius žmones – arkliai vis dar yra A. A. Kaušakio nuosavybė, esą ką tik duotas leidimas jiems konfiskuoti.

Vilniaus miesto apylinkės teismo atstovė spaudai Airinė Šerelytė nesutinka su tokiais teiginiais - teismo sprendimas priimtas itin operatyviai - balandžio antrąją gavus prašymą jau balandžio trečiąją, trečiadienį jis buvo patvirtintas.

„Prašymą konfiskuoti galima išspręsti per penkias darbo dienas. Mes išsprendėme per pusdienį iki trečiadienio pietų. Prašymą mes patenkinome, tikrai esame suinteresuoti, kad arkliai būtų išgelbėti. Sprendimas yra neskundžiamas“, - teigė teismo atstovė spaudai.

„Vakar surinkome visus tuos vadinamus lavonus, kiek jų ten galima buvo rasti. Visi jie išvežti į Rietavo veterinarijos sanitariją. Kiek buvo kritusių arklių? Na, ar verta visuomenę šiurpinti tais skaičiais?...Jei jau teiraujatės, pasakysiu: keli buvo sukapoti gabalais, paruošti šunims šerti. Mes šiuo metu darome tai, ką jis (arklių šeimininkas A. A. Kaušakis, - red. past.) turėjo padaryti. Net ir kritusį gyvulį jis turi išvežti į utilizavimo bendrovę“, - šiurpius faktus atskleidė G. Blekaitis pripažindamas, jog 13 anksčiau minėtų kritusių arklių skaičius per pastarąsias dienas išaugo. 

Jis patvirtino B. Kymantaitės pateiktą informaciją, jog kai kurie arkliai yra tokie nusilpę dėl pašarų stygiaus, jog paprasčiausiai nebegali ėsti. Taip pat, jog viena iš kumelių vakar atsivedė kumeliuką, tačiau nė vienas iš gyvulių neišgyveno.
Ūkyje rasta senai nugaišusių arklių liekanų

„Jie turi vandens ir pašarų šiuo metu. Iki tol net vandens neturėjo. Tai yra svarbu, kad gyvybiškai išsilaikytų. Dėl šalčio nekenčia, nes yra pripratę gyventi lauke. Didžiausia problema – su kumelingomis kumelėmis ir paliegusiais jaunais kumeliukais. Kumelės šiuo metu kumeliuojasi. Dabar – šią akimirką,“ - aiškino Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus atstovas.

Veterinarai gyvuliams leidžia vaistus tiesiog ūkyje

Kreipimasis dėl leidimo paimti arklius pateiktas Vilniaus miesto apylinkės teismui. Prašyta išnagrinėti šį prašymą skubos tvarka. Teismas prašymą patenkino balandžio trečiosios popietę. 

„Kuo greičiau mes juos iš ten paimsime, tuo greičiau jiems bus suteiktos sąlygos gyventi“, - pabrėžė VMVT atstovas. 

Jis teigė, jog jau yra numatyta, į kokias vietas keliaus konfiskuoti arkliai.

„Apie 10 proc. žirgų būklė labai prasta, jiems reikalinga skubi pagalba ir nauja globa, - praneša Žirgų globos asociacija. - Vakar atvykę veterinarijos gydytojai silpniausiems suleido reikiamus vaistus. Šiandien - pakartotinis veterinarijos gydytojų vizitas ir pakartotinos injekcijos. Didelė problema - vaisingos kumelės, kurios pradeda kumeliuotis. Vakar ūkyje pasaulį išvydo vienas mažylis, deja motinos būklė labai prasta, galimas atvejis, kad ji neišgyvens.“

Laukiama mokančių elgtis su arkliais pagalbos

„Šiandien tikrai ne, bet artimiausiu metu, - paklaustas, kada arkliai bus paimti iš ūkininko atsakė VMVT atstovas G. Blekaitis, sužinojęs, jog teismas patenkino tarnybos prašymą. - Reikia daug pasiruošti: apsirūpinti transportu, reikia policijos, savivaldybės pajėgų. Sėdam organizuoti darbų.“
Paklaustas, ar savanorių bei gyvūnų teisių apsaugos organizacijų pagalba laukiama, G. Blekaitis aiškino, jog reikės žmonių, mokančių elgtis su arkliais.

„Žiūrovų nereikia. Bet žmonės, kurie iš tiesų gali padėti – reikalingi. Tik atiduoti žirgų kitiems savininkams negalime. Kadangi jie neidentifikuoti (neregistruoti ir nepažymėti mikroschemomis, - red. past.). Jų užkrečiamų ligų statusas neaiškus. Turėsime juos visus nuvežti į vieną vietą, identifikuoti, kitaip tariant, suvesti mikroschemas, pradėti normalų šėrimą, girdymą, kam reikia – ir gydymą“, - paaiškino Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vyriausiasis veterinarijos gydytojas.

Asociacijos atstovė Rūta Matukonytė pranešė, jog kumelė išgyveno iki ketvirtadienio ryto, tačiau neramu, ar ištvers šią dieną.

„Kumelei, kuri vis dar gyvybinga gal mėginsime statyti lašelinę ar kažkaip kitaip pastatyti ant kojų... Labai silpni visi tie bandos mažyliai, kumeliukai. Jų yra apie 5. Vandens žirgai jau turi. Dabar pradėsime organizuoti patį konfiskavimą. Kol kas mums sunkiai sekasi kontaktuoti su VMVT (Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba, - red. past.), - aiškino Žirgų globos asociacijos atstovė Rūta Matukonytė. - Mums nepasako, kur tuos arklius gabens. Tik sako: „Organizuokite transportą“. Šiandien dar atvyksta veterinaras. Vėliau jau visas darbas bus juos pergabenti. O dėl kritusių arklių... Mūsų skaičiavimais nugaišusių radome tikrai daugiau nei 13, bandoje jų irgi yra daugiau nei 140. To skaičiaus niekas tiksliai nežino. Šeimininkas dienomis slapstosi. Trečiadienio vakarą lyg ir buvo išlindęs, kalbėjo geranoriškai, tarsi suprasdamas situaciją. Tačiau, mūsų nuomone, jis neprognozuojamas. Jis vieną minutę gali su tavim kalbėtis, kitą – varyti tave su šakėmis iš kiemo. Matyt, žmogaus psichologinė būklė nėra visiškai stabili“.

Paskutiniais duomenis žirgai penktadienį arba šeštadienį bus vežami į Sartų žirgyną. Lietuvos žirgų globos asociacija ieško žmonių, kurie dirbo su žirgais ir galėtų padėti įvesti žirgus į sunkvežimius minėtomis dienomis. Taip pat reikia kantarų ir virvių.


Galintys padėti prašomi skambinti telefonu 867408358.