Išvalo ne tik namus, bet ir upes nuo žuvų

Pastaruoju metu daugėja mokslinių tyrimų, įrodančių plataus vartojimo prekėse esančių ir žmogaus organizme (kraujyje, šlapime) aptinkamų pavojingų medžiagų neigiamą poveikį sveikatai. Dažnai šios medžiagos siejamos su dažnėjančiomis alergijomis, sudirgusios odos, kvėpavimo takų, imuninės sistemos ligomis, vėžiniais susirgimais, kūdikių apsigimimais, hormonų veiklos trikdymu ir pan.

Poveikis sveikatai pasireiškia, kai viršijamas saugus medžiagos kiekis. Taip gali nutikti, kai žmogų per trumpą laikotarpį veikia didelis šių medžiagų kiekis arba kai organizmas yra veikiamas mažų kiekių ilgą laiką. Pirmuoju atveju, tai vadinama apsinuodijimu ir mes jį pajuntame iš karto, o antruoju – poveikio galime nejausti tol, kol nesusergame.

Pavojingos cheminės medžiagos nėra natūralios, patekusios į aplinką jos tampa teršalais. Daugiausia nerimo kelia tai, kad kai kurios jų neigiamai veikia ištisas ekosistemas. Tai gali būti susiję su tam tikrų organizmų populiacijos stabilumu, pavyzdžiui, kai kurios medžiagos lemia žuvų lyčių pasikeitimus, dėl to daugėja vyriškos lyties žuvų ir populiacijos vaisingumas mažėja.
Daugelis žino, jog namus galima valyti su actu, tačiau galbūt jūs turite dar įdomesnių receptų?

Papasakok, kokiu būdu namus valai tu

Paprastai, medžiagų poveikio žmogaus sveikatai tyrimai atliekami su viena chemine medžiaga, tačiau kasdieniniame gyvenime iš tiesų susiduriame su daugybe jų. Tokių medžiagų randama ir namų ore, ir dulkėse, ir žmonių organizmuose. Apie medžiagas, kurios rastos 10-ies savanorių kraujyje, GRYNAS.lt jau yra rašęs.

Daugėja mokslininkų, nerimaujančių dėl buitinės chemijos priemonių sudėtyje esančių cheminių medžiagų „kokteilio“ namų aplinkoje bei galimo jo ilgalaikio neigiamo poveikio sveikatai. Kadangi  cheminių medžiagų „kokteilio efektas“ kaip ir endokrininės sistemos trikdymas, mažų koncentracijų ilgalaikis poveikis nėra pakankamai ištirtas, bet kokios pastangos mažinti pavojingų cheminių medžiagų kiekį savo aplinkoje gali prisidėti prie geresnės sveikatos.

Todėl kviečiame papasakoti, kaip nekenksmingomis sveikatai priemonėmis valote savo
namus, kaip vengiate cheminių valiklių, ir laimėti lietuvišką ekologišką indų ploviklį „Balance“.

Įdomiausius, netikėčiausius, populiariausius ir nekenksmingiausius namų valymo būdus skelbsime www.pagalvok.lt portale, o jų autorius apdovanosime bendrovės „Naujoji Ringuva“ įsteigtomis ekologiškomis švaros priemonėmis.

Pasakojimus siųskite el. paštu pagalvok@bef.lt iki rugsėjo 1 d. laiške nurodydami savo vardą ir pavardę, arba rašydami komentarą „Facebook“ puslapyje po konkurso aprašymu.