„Šis metas, tai žemės, žmogaus, gamtos prisikėlimo varpas, suskambantis mėnuliui, aušrinei patekėjus, kai šviesa su tamsa, saulė su mėnuliu pasirašo paliaubas, papuošdami saulės raštą pirmaisiais snieguolių, žibuoklių, šalpusnių žiedais, kai kiekvienas žmogus, paukštis, augalas, kaimas ir miestas apdovanojamas diena ir naktimi po lygiai...“, -taip lygiadienį pristato savo kvietime renginio organizatoriai. Nors realybėje šiemet lygiadienį gamta pamaryje atšiauresnė.

Už lango – naktimis iki dešimties laipsnių spaudžiantis šaltis, nei šalpusnių, nei žibuoklių žiedų ieškoti neverta, jų nėra. Gruodas kausto žemę vienodai laukuose, miškuose ir pelkėse. Taip pat – ir Aukštumaloje.

Bet būtent dėl to, kad speigas laiko įšalą, po Aukštumalos pelkę dabar pasivaikščioti išėjusiųjų kojos tikrai neklimps. Be to, vėliau, kai atšils, to daryti nebus galima. Aukštumalos telmologinio draustinio ribose lankytojams eiti ne pažintinio tako maršrutu yra draudžiama nuo balandžio 1 iki rugsėjo 1 dienos.

Rytoj, kovo 20-ąją 14 valandą ekologinė kelionė su Nemunos deltos regioninio parko ekologų palyda prasidės pažintinio tako pradžioje ir truks apie porą valandų. Jos metu galima bus susipažinti su aukštapelkės teritorijos išsidėstymu, augalija bei gyvąja gamta.

Žygio vedlys papasakos daug įdomių faktų apie šią pelkę bei jos naudą gamtai ir žmogui.

Keliautojai prašomi registruotis el. paštu: info@nemunodelta.lt arba telefonu 8 699 94125.