Iki Kalėdų liko savaitė. Jeigu tik dabar suskubote ruoštis šventėms, šis gidas - kaip tik Jums. Kodėl nepabandžius šias šventes pasidaryti kitokias?

Skubėdami ir lėkdami nesusimąstome kad būtent taip elgiasi didelė dalis pasaulio. Per šią trumpą savaitę bus išmesta daugiau CO2 iš automobilių nei per bet kurį mėnesį. Paštas išsiųs milijonus atvirukų, kurių pusė vėliau atsidurs sąvartynuose. Šimtai tūkstančių medžių bus nukirsta, tam, kad turėtume spalvoto popieriaus dovanoms vynioti. Tūkstančiai paukščių ir gyvūnų atsidurs ant šventinių stalų, o per didžiąją šventė suvartosime dvigubai daugiau kalorijų nei rekomenduojama norma. Dar nereikia pamiršti, kad išleisime daugiau pinigų.

Šventės - puiki dovana žmonėms, bet ne planetai, jūsų banko sąskaitai ar sveikatai. Ar nereikėtų kažką pradėti daryti kitaip? GRYNAS.lt siūlo šiemet pasinaudoti siūlomu „žalių Kalėdų gidu“.

Dovanas darykite patys

Laiko liko nedaug, bet dar pakaks padaryti kelioms smulkioms dovanėlėms savo rankomis. Visada šilta ir miela dovana bus rankų darbo atvirukas. Tai labai paprasta! Ar pamenate, kaip mokykloje iš bulvių darėte štampus? Kalėdos - puiki proga prisiminti tai ir išmokyti savo vaikus. Žmonės, gavę jūsų rankomis darytą atvirutę, ją tikrai brangins ir neišmes.

Gal mokate megzti? Šiltos kojinės ar pirštinės dar niekam nepakenkė. O gal užsiimate dekupažu? Mokate daryti auskarus ar grandinėles? Pagaminkite ką nors savo artimiesiems ir jie tikrai tai brangins labiau nei prekybos centre pirktą dovaną. Dovanojimo galia yra ir puikus būdas santykiams stiprinti.

Nepamirškite, kad plastikiniai žaislai, pigūs drabužiai ir įvairios grožio priemonės galiausiai taps niekam nereikalingomis šiukšlėmis sąvartyne.

Štampai iš bulvės - juk žinote apie juos?

Jei gaminti nenorite ar nemokate, galite pirkti, bet ieškokite ekologiškų alternatyvų. Pirkite rankų darbo žaislus iš vietinių amatininkų arba rinkitės tik tas prekes, kurios pagamintos iš perdirbtų medžiagų.

Dar viena ekologiška alternatyva – pradėkite globoti kokį egzotinį gyvūną. Tarptautinė gyvūnų globos organizacija WWF suteikia galimybę virtualiai globoti nykstantį gyvūną. Už pasirinktą mokestį gausite sertifikatą, kad globojate gyvūną ir mažą dovanėlę, kuriuos galėsite perdovanoti kam norite. Arba tuos pinigus galite panaudoti tam, kad pasodintumėte medį skurstančioje pasaulio šalyje.

Valgykite tik vietinį maistą

Maistas šventėms paprastai perkamas tik prieš 1 – 2 dienas, todėl savo vaišių stalo turinį galite pradėti planuoti šiandien. Jei norite „žalių“ Kalėdų – stenkitės rinktis tik vietinių gamintojų pagamintą maistą.

Apsilankykite žemdirbių turguje. Ten maistas paprastai būna geresnės kokybės, ūkininkas galės parodyti reikalingus sertifikatus, jo paties galėsite detaliau paklausinėti, kaip jis augina maistą.

Maistas iš ūkininkų turgaus šviežesnis ir skanesnis

Ūkininkai dabar siūlo tikrai platų asortimentą. Pas juos galėsite įsigyti ne tik šviežios mėsos ir daržovių, bet ir konservuotų ar marinuotų produktų. Visi jie gaminti rankomis ir su meile, o skonio skirtumą pajusite iš karto. Desertui tiks ir medus su riešutais, obuoliais ar džiovintais vaisiais.

Pirkdami mažiau importuojamo maisto prisidėsite ir prie CO2 mažinimo – esant mažesnei paklausai prekybos centrai importuos mažiau prekių. Vadinasi į Lietuvą riedės mažiau sunkvežimių, pakeliui teršiančių orą.

Taupykite išteklius ir energiją

Ar jums tikrai reikia visą parą veikiančios girliandos ant savo namų? Uždekite lemputes 2 – 4 valandom vakare ir to pakaks. Kalėdos gali būti ir puiki proga pagaliau pakeisti namuose visas lemputes į energiją taupančias. Jei per brangu – užsisakykite dovanų Kalėdoms iš draugų ir giminaičių!

Laikykitės taisyklės – jokios televizijos švenčių metu. Geriau bendraukite su svečiais, o kitą dieną išeikite aplankyti kaimynų ar pasivaikščioti po mišką. Galite žengti ir dar vieną žingsnį – atsisakykite bent dienai kompiuterio ir mobilaus telefono.

Planuokite savo pirkinius iš anksto. Geriau jiems skirti vieną pusdienį, nei kiekvieną dieną važiuoti į skirtingą miesto galą.

Daug energijos ir pinigų kainuoja maisto gamyba. Stenkitės tiksliai paskaičiuoti, kiek maisto jums reikės, kad netektų išmesti. Gera šeimininkė iš maisto likučių visada sugalvos pagaminti kokį patiekalą. Gamindami maistą uždenkite puodus ir keptuvę - sutaupysite.

Naujos Kalėdų tradicijos

Į Lietuvą jau ima veržtis "vakarietiškos" Kalėdinės tradicijos, kurios daugiausia susijusios su vartojimu. Pasakykite joms "ne" ir ieškokite kitų alternatyvų. Geriau didesnį dėmesį skirkite svečiams, vaikams ir bendravimui.

Skulptūroms iš ridikų padaryti reikia daug kruopštaus darbo

Pavyzdžiui, meksikiečiai turi smagią tradiciją: visi šventės dalyviai Kalėdų vakarą po valgio iš ridikėlių gamina skulptūrėles. Didžiausia pramoga mažiesiems – jie kelias valandas turės smagų užsiėmimą. Danijoje mėgstama tradicija valgyti ir vaišinti kaimynus rankų darbo cinamoninėmis bandelėmis.

Jei vakarų tradicijos nevilioja visada galite stengtis atgaivinti pamirštas lietuviškas tradicijas. Ar traukiate šiaudą iš po stalo? Sakoma, kuo ilgesnis ir tiesesnis bus ištrauktas šiaudas – tuo geresni bus ateinantys metai. Kitų tradicijų paklausinėkite savo tėvų, senelių, vyresnių kaimynų. Bus gera proga sužinoti, ką nors nauja, o taip pat - puiki proga pabendrauti su artimaisiais.

Neapsiribokite vien šiais metais

Jei pasinaudosite bent vienu iš šių patarimų, galite sakyti, kad Jūsų Kalėdos šiemet buvo žalesnės nei pernai. O kad kitos būtų dar žalesnės siūlome "namų darbus" kitiems metams:

Pradėkite auginti savo maistą. Nesvarbu, ant palangės ar darže – savas maistas bus ir skanesnis ir sveikesnis.

Pamėginkite uogauti arba grybauti. Grybus ir uogas galėsite suvalgyti šviežius arba užsišaldyti ar užsikonservuoti žiemai. Nieko nėra skaniau, kaip viduryje žiemos paskanauti savo rankomis rinktų mėlynių ar žemuogių.

Pasodinkite bent vieną medį. Kaime, darže ar tiesiog kieme. Rūpinkitės juo visus metus. Galite pasirinkti ir naudingą augalą, kad kada nors jis duotų vaisių ar riešutų arba dekoratyvinį, kad papuoštų aplinką.

Rinkitės alternatyvias kelionės į darbą priemones. Galbūt, bent kartą į savaitę galite eiti pėsčiomis ar važiuoti viešuoju transportu? O gal jau laikas įsigyti dviratį?

Pradėkite rūšiuoti šiukšles. Patikėkite, rūšiuoti tik įpročio reikalas ir tai visai nesunku. Gamta jums padėkos.