„Greenpeace“ aktyvistų visur persekiojamas Lietuvos žvejybos traleris „Margiris“ neišvengė nemalonumų ir Australijoje. Vakar jį atakavo prie Port Linkolno uosto, rašo dienraščio „Lietuvos rytas“ žurnalistas Gediminas Pilaitis.

Ne vieną išpuolį prieš 143 metrų ilgio „Margirį“ jau surengę „Greenpeace“ atstovai teigia, kad tokie plaukiojančius fabrikus primenantys laivai negailestingai naikina jūrų išteklius.

Žvejai ginasi nuo jų kaip išmanydami ir įtaria, kad žalieji vykdo svetimą valią.

Bandė neįleisti į uostą

Galingas laivas „Margiris“ prie Port Linkolno uosto pasirodė ankstų ketvirtadienio rytą.

Jį sutikę pripučiamomis motorinėmis valtimis priplaukę „Greenpeace“ aktyvistai bandė užtverti kelią, bet laivas sumaniai manevruodamas įplaukė į uostą.

Tada žalieji, panašiai kaip Somalio vandenyse prekybos laivus puldinėjantys jūrų piratai, mėgino užsikabaroti į denį virvėmis, tačiau jūrininkai jas nupjovė.

Žaliuosius nuo „Margirio“ nuvijo atplaukęs locmanų kateris.

Tačiau „Greenpeace“ komanda nenurimo – uoste prirakino savo valtį prie krantinės, kad „Margiris” negalėtų prisišvartuoti.

Pamatę, kad įgula nesirengia keisti kurso, žalieji vis dėlto buvo priversti trauktis iš kelio.

„Laivas su Lietuvos vėliava mūsų vos nesutraiškė“, – po incidento pareiškė „Greenpeace“ atstovė Julie Macken.

Mina ant kulnų visur

Tokie išpuoliai „Margirio“ įgulai – ne naujiena. Birželį žalieji šį laivą užpuolė Olandijos Emdeno uoste.

Tąkart panirę į vandenį narai grandinėmis surakino veleno sraigtą, kad traleris negalėtų išplaukti.

„Jeigu įgula būtų įjungusi variklį, būtų sugadinti mechanizmai. Gerai, kad žalieji pranešė apie savo išdaigas – policija antrankiais surakino keturis pramuštgalvius“, – kalbėjo „Margirio“ savininkas, įmonės „Atlantic High Sea Fishing“ vadovas klaipėdietis Bernardas Krištanavičius.

Sužinoję, kad „Margiris“ plaukia Australijos link, „Greenpeace“ atstovai panašią protesto prieš globalią giliavandenę žvejybą akciją vėliau pakartojo Las Palmaso uoste (Kanarų salos) – lietuvių traleris buvo apkarstytas plakatais.

Pavadino jūrų siaubūnu

Žalieji „Margirį“ vadina išskirtiniu jūrų siaubūnu – vienu didžiausių pasaulyje žvejybos laivų.

Australijos vandenų sargybiniai mano, kad „Margiris“, įgijęs teisę Tasmanijos zonoje pelaginiais tinklais semti skumbres ir sardines, išnaikins ne tik šių žuvų, bet ir kitų jūrų gyvūnų išteklius.

„Tai – plaukiojantis žuvų gaudymo ir dorojimo monstras, globalistų užmačių naikinti gyvybę pasaulio vandenynuose simbolis“, – „Margirį“ į šuns dienas dėjo žaliųjų atstovas Quentinas Hanichas.

„Greenpeace“ žiniomis, Kanbera dar nenusprendusi, ar atvers Australijos ekonominius vandenis „Margiriui“, kuris per parą gali ištraukti ir apdoroti apie 400 tonų žuvų.

Lietuvos vėliava bus nuleista

„Žalieji turės nukreipti savo įniršį kitur, nes „Margiris“ man neberūpi – prieš savaitę jį pardavėme. Šeštadienis – paskutinė diena, kai Australijoje stovinčiame laive plevėsuoja Lietuvos vėliava. Ką darys naujieji tralerio savininkai, kur žvejos – ne mūsų reikalas“, – vakar „Lietuvos rytui“ pareiškė B. Krištanavičius.