GRYNAS.lt žurnalistams buvo smalsu apsilankyti Vokietijoje – ši šalis garsėja didžiuliais antrinių žaliavų išrūšiavimo, perdirbimo mastais, saulės energijos gavyba bei pievose pridygusiomis vėjo jėgainėmis.

Kelias dienas teko viešėti nedideliame Vokietijos priemiestyje netoli Manheimo miesto - grįžus iš ten neapleido mintis, jog bent jau keli tokie butelius „valgantys“ aparatėliai čia tikrai praverstų.

Priemiestyje gausu privačių namų, stovi keli poros aukštų daugiabučiai. Prie daugiabučių – nedidelis rakinamas kiemelis, prigrūstas konteinerių – jų maždaug po keturis kiekviename kiemelyje. Taigi, daugiabučių namų gyventojai čia turi ne spalvotuosius varpelius, o paprastus konteinerius keturių rūšių antrinėms žaliavoms atskirti. Jie - rakinami, tad vokiečiai greičiausiai nesusiduria su „sanitarų“ problema – kitaip tariant, konteinerių niekas „nekopinėja“, nenuverčia ir nesugadina.

Keliaujame į vieną didžiausių priemiesčio prekybos centrą „Rewe“. Prie pat įėjimo stovi nedideli konteineriai su užrašais „popierius“, „kartonas“, atskira dėžė, skirta folija dengtai traškučių pakelių pakuotei bei dar viena - baterijoms. Tačiau pirkėjai su stiklinių ir plastikinių butelių maišais neria kažkur pro kasas į parduotuvės gilumą. Nusekame iš paskos.

Alaus ir giros skyriuje stovi du butelių supirkimo aparatai. Net ir nemokėdami vokiškai jau kitą dieną jais pasinaudojome, nes sistema – paprastesnė už paprastą. Tereikia įdėti butelį į skylę, spustelėjus mygtuką jis nuvažiuoja gilyn, o aparatas jį įvertina. Tuomet išspausdinamas čekis, kurį galima panaudoti toje pačioje parduotuvėje.

Jokių kasininkių, jokių eilių ar nemalonaus mindžikavimo šalia kitų pirkėjų su butelių maišu.


Vienas stiklinis butelis Vokietijoje dažniausiai įvertinamas 8 euro centais. Nunešę 4 jau turėjome 32 centus – beliko pridėti dar 10 ir jau galėjome mėgautis gardžiu braškiniu jogurtu.

Visas netinkamos supirkti formos stiklines taras vokiečiai deda į nedideles dėžutes ir išneša prie savo namų ant šaligatvio. Čia galima pamatyti ir ledainių, ir vazų, įvairių stiklainių. Per visą gatvę – vos vienas „nevalyvas“ vokietis, kurio pomidorų padažo butelyje matyti likusių neišplautų padažo likučių.

Šių dėžių turinį surenka vietos atliekų tvarkytojai.