Nori, kad vandenlenčių neliktų

Už kiek daugiau nei 10 kilometrų nuo Vilniaus centro esančiame ežere jau antrą vasarą teikiamos pramogos vandens sporto mėgėjams. „Adrenalin Wake park“ ežere įrengė specialias konstrukcijas, išvalė ežero pakrantę, pastatė biotualetus, dabar jų planuose – kavinė.

Tačiau tokia kaimynystė patinka ne visiems vietos gyventojams. Į GRYNAS.lt redakciją parašiusi skaitytoja Jūratė skundėsi nuolatiniu triukšmu, kurį kelia parko lankytojai. Be to, moteris skundėsi, kad ilgus metus toje vietoje gyvenantys žmonės dabar nebegali išsimaudyti vietinių sklypų pakrantes skalaujančiame ežere.

Ji teigė mananti, kad jau antrą sezoną vystomas verslas yra nelegalus. Todėl vietiniai daro viską, jog vandenlenčių entuziastų Balžio ežere neliktų.

„Ežere įrengtas vandens slidžių įrenginys – dvi linijos. Ir ten vykdoma komercinė veikla. Mūsų manymu, parkas įrengtas pažeidžiant daug teisės aktų reikalavimų. Užimta trečdalis ežero, nors vandens telkinys yra bendras. Dabar čia atvažiuoja daug žmonių iš miesto, o mums, vietiniams gyventojams, reikia kęsti nuolatinį triukšmą. Kreipėmės ten, kur tik įmanoma. Dabar dėl to įkūrėme netgi bendruomenę“, - aiškino pašnekovė.
Balžio ežere vystomas verslas sukėlė labai daug konfliktų

Pasidomėjus, kokių žinių bendruomenė sulaukia iš institucijų, į kurias kreipėsi, ji neslėpė nusivylimo. Didelių pažeidimų, dėl kurių atsirastų pagrindas nutraukti parko veiklą, nėra. Jei pažeidimai ir nustatomi, tai jie yra smulkūs ir parką valdanti įmonė „PERFECTUS LT“ įpareigojama juos ištaisyti.

„Kiekviena (institucija – red. past.) žiūri labai siaurai. Bendrai niekas nepažiūri. Pažeidimų kai kada randa, bet liepia juos pašalinti. Ir matome, kad įmonė veikia toliau“, - konstatavo moteris.
Antakalnio seniūnas
Žmonės ten tikrai gali maudytis ir dalis poilsiautojų atvažiuoja iš miesto. Kiek kalbėjau su poilsiautojais, jie patenkinti ir niekas jiems netrukdo. Niekas ten žmonių nevaiko ir vietos visiems užtenka. Gyventojų argumentas, kad dėl trasų jie negalėtų su valtimis praplaukti, bet valčių ten niekas neturi.

Tačiau labiausiai ji pyksta ant Antakalnio seniūno, kuris verslininkams išdavė leidimą plėtoti verslą. Jūratė sakė, kad vietiniai gyventojai dėl to kreipėsi į žemėtvarkininkus ir sužinojo, kad dalis ežero aptverta nelegaliai: „Norint apsitverti tam tikrą teritoriją žemėtvarkos tarnyba turi išduoti leidimus. Tačiau ji tokių leidimų neišdavė. Seniūnas išdavė leidimą užimti teritoriją, bet nepasakė, kur. Tai jie patys pasirinko ir atsiribojo plūdurais. Neteisėtai apsitvėrė plūdurais ir mano, kad niekas dabar negali maudytis. Mūsų kaimynų tiltelis dabar užtvertas ir pasakyta, kad čia daugiau nesimaudysit.“

Seniūnas: kaltinimai verslininkams nepagrįsti

Antakalnio seniūnas Algimantas Vaitkus savo ruožtu pripažino, kad problema jam yra gerai žinoma. Jis teigė, kad dėl vandens pramogų paslaugų verda daug aistrų ir abi pusės negali rasti kompromiso.

„Žmonėms neišeina susitarti geranoriškai. Sulaužyta daug iečių. Konfliktų tikrai yra, bet abiems pusėms reikėtų geranoriškai įvertinti situaciją ir tikrai galima taikiai susitarti. O dabar rodosi kažkieno principai“, - situaciją apibūdino seniūnas.

Pasidomėjus, ar pagrįsti vietos gyventojų skundai, jis teigė, kad visos institucijos, į kurias buvo kreiptasi, esminių trūkumų nenustatė. O jis pats tiesiog neturėjo pagrindo neišduoti leidimo pradėti verslą: „Toje vietoje nėra jokio triukšmo. Reikia sudaryti jaunimui sąlygas aktyviai leisti laiką. Įmonė turi oficialų leidimą ir ji moka mokesčius. Be to, ir aplinkosaugininkai, ir miškų urėdija neturėjo nieko prieš. Galiausiai sprendimas priklausė nuo manęs ir jokio pagrindo neišduoti leidimo neturėjau. Mano žiniomis, žmonės pradeda susitarti. Ten yra tik vienas kitas negatyviai nusiteikęs žmogus. O dauguma tikrinusių institucijų nieko ypatingo nerado.“
Antakalnio seniūnas sakė, kad prie Balžio ežero vietos užtenka visiems
Anot A. Vaitkaus, įmonės veikla nepatenkintų žmonių ėmė rastis dar pernai, kai buvo pirmą kartą išduotas leidimas. Tačiau per kelis mėnesius vandens sportas taip įgriso vietiniams gyventojams, kad jie dar žiemą ėjo prašyti seniūno, kad šis neišduotų leidimo šiai vasarai. Tačiau jis teigė neturėjęs pagrindo netenkinti verslininkų prašymo.
Vietos gyventoja Jūratė
Mūsų manymu, parkas įrengtas pažeidžiant daug teisės aktų reikalavimų. Užimta trečdalis ežero, nors vandens telkinys yra bendras. Dabar čia atvažiuoja daug žmonių iš miesto, o mums, vietiniams gyventojams, reikia kęsti nuolatinį triukšmą. Kreipėmės ten, kur tik įmanoma. Dabar dėl to įkūrėme netgi bendruomenę.

„Prieš įmonę nusistatę gyventojai sakė, kad mane paduos į teismą. Jei taip nori, tai tegul kreipiasi, nes pagrindo neišduoti leidimo aš neturiu. Jie pernai nepadarė nieko, dėl ko nebūtų galima vėl išduoti leidimo. O šis sezonas pasibaigs tada, kai atšals oras. Dėl kitų metų svarstysime vėl. Bet šiaip kaltinimai, kad žmonės toje vietoje negali maudytis, yra nepagrįsti. Žmonės ten tikrai gali maudytis ir dalis poilsiautojų atvažiuoja iš miesto. Kiek kalbėjau su poilsiautojais, jie patenkinti ir niekas jiems netrukdo. Niekas ten žmonių nevaiko ir vietos visiems užtenka. Gyventojų argumentas, kad dėl trasų jie negalėtų su valtimis praplaukti, bet valčių ten niekas neturi“, - tikino Antakalnio seniūnas.

Teritoriją naudoja nelegaliai

Nacionalinės žemės tarnybos atstovė Aldona Jakavonienė GRYNAS.lt teigė, kad bendrovė „PERFECTUS LT“ gegužės pabaigoje Nacionalinės žemės tarnybos Vilniaus miesto skyriui teikė prašymą dėl kilnojamųjų daiktų – vandens atrakcionų įrengimo. Tada Vilniaus miesto skyrius nurodė, kad valstybinės žemės patikėtinio sutikimai išduodami tik įrengiant nekilnojamuosius daiktus. Vilniaus miesto skyrius sutikimo naudotis vandens plotu bei greta esančia teritorija bendrovei „PERFECTUS LT“ neišdavė.

„Nacionalinės žemės tarnybos Vilniaus miesto skyrius atliko valstybinės žemės, esančios šalia Balžio ežero pakrantės, Vilniuje, faktinio naudojimo patikrinimus. Patikrinimo metu buvo surašyti žemės naudojimo patikrinimo aktai, kuriuose užfiksuota, kad valstybinėje žemėje pastatyti 3 metaliniai vagonėliai, 4 metalinės konstrukcijos ir lauko terasa, užtverta dalis ežero. Vadovaujantis Administracinių teisės pažeidimų kodekso 45 straipsnio 1 dalimi, savavališkas žemės, miško, vandens telkinių užėmimas bei naudojimas ir vengimas juos grąžinti, užtraukia baudą nuo vieno tūkstančio iki dviejų tūkstančių litų“, - informavo A. Jakavonienė.

Dėl to bendrovės „PERFECTUS LT“ vadovas, anot jos, yra iškviestas atvykti rugsėjo pabaigoje į Nacionalinės žemės tarnybos Vilniaus miesto skyrių dėl galimo administracinio teisės pažeidimo išaiškinimo ir protokolo surašymo.

GRYNAS.lt gauti „PERFECTUS LT" vadovo Tautvydo Songailos komentarą nepavyko. Susisiekus telefonu verslininkas teigė kalbėti negalintis ir nurodė laiką, kada galėtų atsakyti į klausimus, tačiau daugiau į redakcijos žurnalisto skambučius jis neatsakė.