Šeštadienio popietę Vilniaus Vingio parke šurmuliavo 18 – oji Tatulos programos ekomugė. Nors niūrus dangus jau nuo pačio ryto bylojo apie bet kada pratrūksiantį lietų, šeimos su mažais vaikais, jaunuolių ir pagyvenusių žmonių porelės nepabijojo blogo oro ir užtikrintai traukė įsigyti ekologiškai užaugintų prekių.

Nuo žaliuojančių agurkų, ananasinių obuolių, penkių grūdų duonos, įvairių žolelių arbatų iki ryte kastų morkų, milžiniškų moliūgų ir margaspalvių sodinukų galima įsigyti ekoturgelyje. Beveik keturios dešimtys palapinių stūkso Vingio parke, o net dvigubai daugiau ūkininkų, apsiginklavę savo ekologiškai išauginta produkcija, ragina sustoti kiekvieną praeivį. Ne tik nusipirkti ar paragauti saldaus medaus, kvepiančios rūkytos mėsos ar akyse rausvuojančių aviečių, bet ir pakalbėti, pajuokauti.

Ūkininkas Vytautas maloniai kviečia mugės lankytojus įsigyti jo parduodamų obuolių, morkų, sojų ir pupelių. Perkančiam daugiau nei vieną produktą, ūkininkas negaili ir liaudiškai vadinamų
„magaryčių“. Štai poniai Birutei, įsigijusiai po kelis maišelius kruopų ir daržovių, pardavėjas leido kaip priedą paimti ir kelis obuolius savo vyrui, kuris negalėjo atvykti į ekoturgelį. Humoro jausmo nestokojantis pardavėjas kiekvieną, ištraukusį didesnę nei 20 litų kupiūrą, vadina turtingu žmogumi.

Tiesa, ne visi prekiautojai tą rytą buvo puikios nuotaikos ir pykteldavo, pirkėjams ėmus vieną po kitos traukti „stambias“ kupiūras: „Ar bankomatai neduoda mažesnių?“

Didžiausia dalis lankytojų būriavosi prie daržovių, vaistažolių ir duonos kepinių. Norint gauti išsamią informaciją apie parduodamus produktus, tenka ne tik atstovėti eilėje, bet iš išklausyti, ką kiekvienam pirkėjui rekomenduoja ūkininkai. Štai vaistažolininkė Liudmila kiekvieno pirkėjo išsamiai išklausinėja apie jį kamuojančias ligas ir tik paskui pataria, kokias vaistažoles jiems reikėtų įsigyti.
Daugelis pirkėjų buvo patenkinti ūkininkų siūloma produkcija ir namo patraukdavo nešini keliais maišais pirkinių. Tačiau ne vienas jų pasigedo pieno gaminių. Štai pirkėjas Tomas marširuodamas nuo vienos ūkininkų palapinės prie kitos, ekomugės dalyvių vis klausė:“ O kur sūris?“

Humoro jausmo nestokojantis pardavėjas kiekvieną, ištraukusį didesnę nei 20 litų kupiūrą, vadina turtingu žmogumi.

Nors sūrio ir kitų pieno produktų čia nėra, ekomugės pasiūla gana didelė. Čia galite įsigyti įvairių rūšių obuolių už 3 Lt/kg, juodos duonos – 8 Lt/kg, vaistažolių arbatų – 9 Lt/ vnt., ekologiškų bulvių – 6kg/ 12 Lt bei kitų rudeniškų gėrybių. Nors kainos šiek tiek „kandžiojasi“, ūkininkai tikina, kad perkant ekologiškai išaugintas daržoves ir kitus gaminius, širdis skaudėti neturėtų.

Norintys įsigyti ekologiškai švarios produkcijos, tai gali padaryti šiandien iki 19 val., sekmadienį – nuo 9 val. iki 16 val.