Panemunėje gyvenusių žmonių gyvenimo būdo ypatumus, amatus bei tradicijas šimtmečiais formavo darna su juos supančia gamta, ypač Nemunu. Čia gyvenantys prisitaikydavo prie Nemuno: upė juos ir skriausdavo, ir maitindavo. Iš šiais laikais, kas kartą yra stebėjęs galingą Nemuno tėkmę nuo piliakalnių ties Panemune, to vaizdo nepamirš ilgai. 

Naujoje Panemunių regioninio parko lankytojų centro ekspozicijoje lankytojai galės plačiau susipažinti su Nemuno ir jo slėnio gyvūnais ir augalais, su žvejybos ypatumais, sužinoti apie tradicinius amatus. Tai vienintelė įvairiapusė ekspozicija apie Nemuno upę Lietuvoje. Lankytojai išsamesnę informaciją galės gauti, naudodami ir QR kodus.

Pažintis su Panemunių regioniniu parku prasideda nuo gamtos. Įdomiai eksponuojami herbariumai, kriauklės, paukščių kiaušiniai... Per visą salės plotą, kuris apšvietimo dėka kuria tyvuliuojančio vandens įspūdį, driekiasi medinis takelis, kuriuo eis lankytojai. Galima bus susipažinti su buvusiais ir dabartiniais Nemuno vagos vingiais, rasti informacijos apie kėlimosi per upę būdus. Vaikams turėtų patikti žaidimas „pėdutės“, kurio tikslas atpažinti smėlyje įspaustus paukščių ir gyvūnų pėdsakus.
Naujoje ekspozicijoje daug autentiškų su žvejyba, laivyba, sielininkyste bei laivadirbyste susijusių daiktų. Tik čia galima pamatyti vienintelį Lietuvoje išlikusį XIX a. Nemuno laivo dugno fragmentą. Daugumą eksponatų galima paliesti. 

Ekspozicijos lankytojas yra ne pasyvus stebėtojas, o aktyvus dalyvis, turintis galimybę išbandyti, kaip veikia žvejybos ar laivybos įrankiai, pajusti plaukimą valtimi arba pasivaikščioti sielių rąstais.
Panemunių regioninio parko lankytojų centre (Raseinių g. 2, Šilinės kaimas, Jurbarko raj.) naujai atidaryta ekspozicija „Nemunas ir gyvenimas prie jo“ lauks turistų nuo gegužės 31 dienos.

Panemunių regioninio parko lankytojų ekspozicija įrengta, įgyvendinant ES struktūrinių fondų ir valstybės biudžeto lėšomis finansuojamą projektą „Saugomų teritorijų tvarkymas“. Tai Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie AM ir Panemunių regioninio parko direkcijos veiklos rezultatas.