Gali būti, kad šunys mato, kas vyksta naujųjų televizorių ekranuose – apie tai pasakoja daugybė šeimininkų. Televizijos principas toks - greitai besikeičiančius vaizdus mūsų akys registruoja kaip filmą. Gyvūnai skiriasi pagal tai, kiek kadrų per sekundę jie gali pamatyti, kad matomą vaizdą smegenys suvoktų kaip judantį vaizdą, o ne paveikslėlių mirgėjimą.

Žmonėms reikia 50 – 60 vaizdų per sekundę, kad juos suvoktų kaip ištisinį filmą, šunims - daugiau kaip 70 kadrų per sekundę, o paukščiams – bent 100. 
Citata
Jie mato spalvas, bet kitokias. Tai, ką suvokiame kaip raudoną, šuo matys kaip gelsvą ar baltą. Be to, šunys prasčiau suvokia detales. Tad ekrane jie mato informaciją, tačiau ne taip aiškiai.
Dėl to laikyti paukštį patalpoje su televizoriumi, kuris turi mažesnį kadrų keitimąsi, gali būtų stresą kelianti situacija, prilygstanti jūsų pasodinimui kambaryje, kur nuolat mirksi diskotekos šviesos. Tikėtina, kad tarp šunų egzistuoja individualūs televizijos kadrų kaitos suvokimo skirtumai, nors mokslas dar negali atsakyti, kodėl taip yra.
Šuo žiūri televizorių

Nauji televizoriai generuoja daugiau kadrų per sekundę (senieji „išgaudavo“ vos 50 – 60 kadrų per sekundę), tad šunys juos kaip ir mes greičiausiai geba suvokti kaip judantį vaizdą. Atsiradus geresnei raškai ir greičiau besikeičiantiems kadrams, šunys tapo potencialiais televizijos žiūrovais. Kai kur pasaulyje tai neliko nepastebėta – GRYNAS.lt jau rašė, jog sukurti netgi specialūs televizijos kanalai šunims.

Nors šunys ir gali žiūrėti televizorių, jie vis tik mato kitokį vaizdą, nei mes. Pvz., jie mato spalvas, bet kitokias. Tai, ką suvokiame kaip raudoną, šuo matys kaip gelsvą ar baltą. Be to, šunys prasčiau suvokia detales. Tad ekrane jie mato informaciją, tačiau ne taip aiškiai.

Vis dėlto, šuo gali matyti ekrane skraidantį paukštį beveik taip pat gerai, kaip kad pamatytų jį iš tikrųjų. Tad nereikėtų stebėtis, kodėl kai kurie augintiniai sureaguoja, kai staiga, jų nuomone, į kambarį įrioglina arklys ar kitas šuo. Kai kurie šunys gali bandyti pulti rodomus vaizdus ar netgi juos vaikytis. Tačiau dauguma keturkojų suvokia, kad rodomų gyvūnų iš tiesų nėra.
Šunys  žiūri televizorių

Televizorių žiūrėti mėgstantys šunys atkreipia dėmesį į gyvūnus, tačiau nereaguoja į pieštus filmukų herojus. Jie geba matyti ir tiksliai interpretuoti judančius vaizdus, tačiau pieštų padarėlių judesiai netiksliai atkartojau tikrų gyvūnų judesius ir dėl tuo šuo šuo mato, kad kažkas juda, tačiau nesuvokia, kas.

Straipsnį parengė klinikos „Vetvila“ veterinarai