Išlaiko iki 80 kg

Įmonės „Avoskos.lt“ įkūrėjas Viktoras pasakoja ilgą laiką dirbęs etikečių ir pakuočių srityje, todėl iš arti matęs šių produktų gamybos virtuvę.

„Gaminant etiketes ir maišelius mačiau, kiek susikaupia nereikalingų polietilenų, kitų kenksmingų žaliavų. Kaip doras pilietis supratau, kad mūsų gaminiai yra kenksmingi, teršiantys gamtą, todėl visada turėjau svajonę padaryti priešingai, kad tas kiekis teršalų būtų sumažintas. Dėl to radau bendraminčių užsienyje ir mes su jais padiskutavome, aptarėme sąlygas ir bendrai padarėme tokį projektą. Nusipirkome įrenginius, juos pastatėme ir šiandien jie gamina šią produkciją po savo ženklu, mes padarėme kai kuriuos pakeitimus, pasidarėme pas juos tuos maišelius ir juos atsivežėme į Lietuvą. Bandome užkariauti rinką“, - šypsosi jaunasis verslininkas.

Jis vardija savo siūlomos produkcijos privalumus - „avoškos“ yra ilgaamžės, pagal laboratorinius paskaičiavimus galinčios atlaikyti tokį produktų kiekį, kiek maždaug 100 įprastų maišelių.

„Jeigu žmonės mūsų maišelius naudoja, automatiškai ženkliai mažiau perka polietileninių maišų. Pagal žmonių įpročius ir rinką, matau, kad žmonės, atėję į parduotuvę ir iš įpročio įsigyja maišelį, jį nusineša namo ir labai retas vėl juos įsideda į kišenę ir nešasi į parduotuvę. Išanalizavome, kodėl žmonės taip daro. Dėl to, kad maišeliai nėra estetiškai gražūs, nėra malonūs rankai, dažnai per dideli. Kilo idėja pasidaryti „avoškas“, kurios yra malonios rankoje. Kai įprastas polietileninis maišelis dėl kai kurių produktų aštrių kampų įplyšta, „avoška“, kadangi ji yra tinklinis maišelis, neplyšta“, - dėstė Viktoras.

„Avošką“ išbandęs asmeniškai verslininkas sako nustatęs, kad toks krepšys gali išlaikyti iki 80 kg svorį.

Gamina šveicariškomis staklėmis iš vokiškos žaliavos

Viktoras pasakoja, kad maišeliai iš užsienio šalies, kuriuos įvardyti nenorėjo, atvežti prieš kelis mėnesius ir kol kas reklamuojami tik Facebook profilyje.
Citata
Krepšiams „avoškos“ pavadinimą iš tiesų sugalvojo rusų satyrikas Arkadijus Raikinas. Tai nutiko prieš gerus 50 metų. Kaip mini pašnekovas, kartą satyrikas išėjęs į sceną, parodė miniai tokį krepšį ir pasakė „o galbūt parduotuvėje ką nors rasiu“ ( „avoška“ išvertus iš rusų kalbos reikštų „o gal kas nors“).

„Pradėjome nuo Facebook, nes norime pasižiūrėti, ar žmonėms tai įdomu, ar reikalingas produktas mūsų rinkai. Šiandien galime pasiūlyti 12 spalvų ir vieno dydžio maišelį, bet jeigu matysime, kad yra poreikis, yra numatyta gaminti maišelius odinėmis rankenomis. Ateičiai planuojame gaminti ir didesnio dydžio bei krepšius, kuriuos galima persimesti per petį“, - apie ateities planus užsimena Viktoras.

Jo teigimu, per kelias savaites sulaukta apie 15-20 žmonių paklausimų apie siūlomą gaminį, sulaukta ir kelių pirkėjų. Kaip mini verslininkas, už „avoškas“ šiuo metu prašoma 23 Lt už vienetą (su pristatymu į namus).

Paklaustas, iš kokių žaliavų maišeliai yra gaminami, jis atskleidė, kad jie siuvami šveicariškomis staklėmis iš vokiškos žaliavos: „Nepavadinčiau maišelių ekologiškais, nes jie yra iš poliesterio, sintetikos, bet jie lengvai skalbiami, neišblunka, neplyšta. Patys gamintojai sako, kad tai yra ekologiška prekė, jie remiasi tuo, kad vietoje 100 polietileninių maišų naudoji tik vieną. Gaminant šitą maišelį neišsiskiria kenksmingos dujos (kaip gaminant plastikinius įprastus maišelius – red. past.), naudojama tik elektros energija“, - pasakojo Viktoras.

Pavadinimas – aliuzija į tarybinius laikus

Panašūs krepšiai, taip vadinamos „avoškos“, naudotos dar Tarybų Sąjungoje. Pasak pašnekovo, jos tuo metu buvo siuvamos iš medvilnės ir tinklo „akių“ dydis buvo labai didelis. Taigi mažos prekės iš tokių maišelių galėjo iškristi.

„Mūsų krepšių „akys“ - 1 cm x 1 cm, dėl to net vyno kamštis neiškristų. Darėme specialią fotosesiją ir buvome ten sudėję vyno kamščius. Rinkoje, ko gero, panašūs krepšiai yra pardavinėjami Rusijoje. Bet kiek analizavau rinką, jie yra visiškai kitokie – rankų darbo, jie negali pasiūlyti tokių gaminių pagal naujas technologijas. Kiek aš žinau, tokios rusiškos terbos išlaiko daugiausiai 10-15 kg ir gali plyšti“, - pasakojo Viktoras.

Krepšiams „avoškos“ pavadinimą iš tiesų sugalvojo rusų satyrikas Arkadijus Raikinas. Tai nutiko prieš gerus 50 metų. Kaip mini pašnekovas, kartą satyrikas išėjęs į sceną, parodė miniai tokį krepšį ir pasakė „o galbūt parduotuvėje ką nors rasiu“ ( „avoška“ išvertus iš rusų kalbos reikštų „o gal kas nors“). Turint mintyje to meto deficito parduotuvėse kontekstą, tai buvo pokštas, bet ilgainiui krepšiams toks pavadinimas „prilipo“ ir liko iki šių dienų.