Nebežinojo ko griebtis

Pagiriuose ir Vaidotuose atsirado plakatai, raginantys žmones padėti sugaudyti valkataujančius šunis ir kates. Seniūnija net išskyrė specialų plotą, kur gyventojai gali sunešti sugautus gyvūnus: Vaidotuose – už pirties esančioje teritorijoje, o Pagiriuose voljeruose juos sutiko priglausti policijos nuovada.Ant skelbimų nenurodyta, kad tai organizuoja senūnija ir nenurodyti jokie kontaktiniai duomenys.

Oficialiai valkataujančius gyvūnus Vilniaus rajone gali gaudyti tik UAB „Grinda“. Pagirių seniūnė Marija Matiulevič sutarė, kad įmonės darbuotojai atvyks gaudyti gyvūnų spalio 19 d. Seniūnė neslėpė, kad skelbimus iškabino seniūnijos darbuotojai ir gyventojų pagalbos suskubo paprašyti nuo rugsėjo 18 d. - likus menesiui iki „Grindos“ atvažiavimo. „Mūsų seniūnijoje tai milžiniška problema. Kone kasdien gaunu skundus apie valkataujančius gyvūnus. Karts nuo karto jie kažkam įkanda, vaikai bijo grįžti iš mokyklos. Gyvūnus gali gaudyti tik „Grinda“, bet čia tokia biurokratija juos išsikviesti. Reikia iš anksto suderinti kada atvyks, dabar jau iš anksto reikia ir sumokėti. Už vieną gaudymo dieną jie ima 3000 Lt. Tai didžiuliai pinigai ir visai nesvarbu, kiek jie pagauna per dieną. Mokame už atvažiavimą.

D. Navickienė
Bet atsiprašau, gi šunys tarpusavyje gali pradėti pjautis. Ką ir kates kartu su šunimis laikys? Kas tuos sumestus šunis vedžios, girdys, šers?

Prašiau visų įmanomų tarnybų pagalbos. Kreipiausi į savivaldybę, viešosios tvarkos skyrių, policiją. Niekas negali padėti. Reikia gi pagaliau imti ir išspręsti šią problemą“, - GRYNAS.lt pasakojo seniūnė. Anot jos, ši problema opi ne tik jos seniūnijoje, bet visame Vilniaus rajone. Moteris tiesiog nebežinojo ko griebtis, todėl ir nusprendė prašyti žmonių pagalbos. Kad atvykus UAB „Grinda“ darbuotojams, šie galėtų iš karto paimti daugiau gyvūnų.

„Nesakau, kad juos reikia pulti visiems ir rinkti. Bent jau atvažiavus mašinai (UAB „Grindos“ darbuotojams, - red. past.) galėtų prie jos atnešti ir juos paimtų“, - sakė M. Matiulevič. Seniūnė išreiškė viltį, kad gal dar pavyks atrasti kokią organizaciją ar įstaigą, kuri jai padėtų išspręsti valkataujančių gyvūnų problemą.

Papiktino gyvūnų globėjus

Tokia seniūnės akcija papiktino gyvūnų globėjus. Lietuvos gyvūnų globėjų draugijos (LGGD) Vilniaus skyriaus darbuotojos, vos gavusios informacijos apie tokį planą suskubo imtis priemonių. „Mes pakraupę. Su gyvūnais prašome elgtis, kaip su kokia makulatūra. Seniūnė prašo gyventojų atnešti ir sumesti į vieną patalpą visus gyvūnus. Šunis ir kates. Šnekėjome su Pagirių policijos nuovados viršininku, tai šis atsakė, kad jie turi voljerus. Bet atsiprašau, gi šunys tarpusavyje gali pradėti pjautis. Ką ir kates kartu su šunimis laikys? Kas tuos sumestus šunis vedžios, girdys, šers?“, - pasipiktinimo neslėpė LGGD Vilniaus skyriaus darbuotoja Danutė Navickienė.

„Apskritai, kaip galima prašyti žmonių, kad šie artintųsi prie valkataujančių gyvūnų? Juk jie gali įkasti ar užkrėsti kokia liga. Kas tuomet atsakys? Seniūnė? Tam ir yra taisyklės, kad valkataujančius gyvūnus gali gaudyti tik specialiai apmokyti darbuotojai, su spec. priemonėmis, spec. transportu ir t.t. Tą Vilniaus rajone gali daryti tik „Grinda“ ir niekas kitas“, - kalbėjo D. Navickienė. Moteris kelis kartus griežtai perspėjo žmones nemėginti patiems gaudyti ar artintis prie valkataujančių šunų ar kačių.

M. Matiulevič
Mūsų seniūnijoje tai milžiniška problema. Kone kasdien gaunu skundus apie valkataujančius gyvūnus. Karts nuo karto jie kažkam įkanda, vaikai bijo grįžti iš mokyklos.

D. Navickienė taip pat pasakojo, kad kalbant su Pagirių policijos nuovados viršininku, šis prasitarė, kad galbūt čia žmonių prašoma tiesiog atnešti savo gyvūnus. „Tai būtų dar žiauriau. Gyvūnai nėra makulatūra, kad juos atneštum, numestum ir šie lauktų mėnesį neaišku kokiose sąlygose, kol juos kažkas paims.

Suprantu, kad tai yra problema, kad seniūnija moka „Grindai“ už atvažiavimą, o ne sugautų gyvūnų kiekį, bet šitaip spręsti problemos tikrai negalima ir netgi pavojinga. Jeigu gyvūnai valkatauja, juos sugauti turi specialistai, o ne patys gyventojai seniūnės paraginti“, - sakė D. Navickienė.

Beglobių gyvūnų problema

Plačiai taikomas gyvūnų gaudymo ir naikinimo metodas neveiksmingas. Jis brangiai kainuoja ir tik laikinai sumažina benamių gyvūnų skaičių.

Benamių gyvūnų gaudymo ir “apgyvendinimo” prieglaudose metodas nėra
praktiškas dėl didelio benamių gyvūnų skaičiaus ir didelių išlaidų, reikalingų jų tinkamai priežiūrai.

Laukinių kačių gaudymo, sterilizavimo ir paleidimo bei savininkus turinčių gyvūnų sterilizacijos/kastracijos metodas yra veiksmingas. Taikant sterilizacijos/kastracijos metodą per tam tikrą laikotarpį benamių gyvūnų skaičius žymiai sumažės. Šis metodas žymiai pigesnisi. Be to, po kastracijos gyvūnai tampa ramesni – tai dar vienas teigiamas šio metodo aspektas.

Registravimo ir akivaizdaus ženklinimo metodas yra efektyvus vykdant ir kontroliuojant nustatytą gyvūnų laikymo ir registravimo tvarką.

Visuomenės, o ypač vaikų, švietimas yra labai svarbus ugdant tinkamą požiūrį ir supratimą apie atsakomybę už gyvūną, jo poreikius ir priežiūrą.