Perkuria išmestus ir sulūžusius daiktus

Projekto įgyvendinimas ir senų baldų prikėlimas naujam gyvenimui buvo patikėtas buvusiam „Central Saint Martins College“ studentui, dizaineriui Paulo Goldsteinui. „Aš įsivaizdavau, kad mes esame medžiotojai, klajojantys po Londoną ir bandantys surasti tai, ko mums reikia. Šiuo atveju tai buvo 10 skirtingų kėdžių. Padalinome Londoną į dalis, pasidarėme žemėlapį ir tyrinėjome miestą tol, kol jas visas aptikome“, - pasakojo kūrėjas. 

Po penkių dienų „medžioklės“ jo vadovaujama komanda iš surinktų išmestų sulūžusių kėdžių, stalų ir 300 m. virvės pradėjo gaminti unikalius baldus. Specialiai sukurtame filmuke užfiksuota daiktų paieška, kūrybinis procesas ir galutinis rezultatas. 


„Mano baldų taisymo būdas yra visiškai absurdiškas, - juokėsi P. Goldsteinas. – Dažniausiai, jeigu kas nors sulūžta, stengiamasi sutaisyti taip, kad daiktas kuo mažiau skirtųsi nuo pirminės savo išvaizdos. Aš taisau atvirkščiai: baldo funkcionalumas yra išsaugomas, bet įdedama daug laiko ir pastangų, kad galutinis produktas atrodytų visiškai naujai.“ 

Dizaineris su daiktų taisymu pradėjo eksperimentuoti prieš keletą metų, kai neteko darbo. Jis nusprendė toliau tęsti mokslus ir jo baigiamasis magistro darbas „Repair is Beautiful“ (liet. taisymas yra gražu) akcentavo gamybą ir meistrystę. „Tai buvo bandymai kontroliuoti aplink mus egzistuojančias medžiagas ir daiktus“, - sakė vaikinas. 


Taisydami daiktus einame prieš sistemą

„Central Saint Martins College“ naujosios fojė projektas, pavadintas „Scarcity Project“, yra ankstesnio projekto idėjų tęsinys. Pavyzdžiui, jog visuomenėje, kur daiktai yra gaminami pigiai ir jų išmetimas yra normalus dalykas, mokymasis, kaip sutaisyti sulūžusius daiktus, gali būti traktuojamas kaip tam tikra politinio pasipriešinimo forma.
Citata
Visuomenėje, kur daiktai yra gaminami pigiai ir jų išmetimas yra normalus dalykas, mokymasis, kaip sutaisyti sulūžusius daiktus, gali būti traktuojamas kaip tam tikra politinio pasipriešinimo forma.

„Po poros mėnesių jūsų kompiuteris bus pasenęs ir jums norėsis pirkti naują arba išeis nauja „iPhone“ versija ir ją reikės būtinai įsigyti. Mes vartojame vis daugiau ir daugiau. Tačiau vos tik kas nors ima ką nors kurti – daiktus, įrankius, kažką ko mums tikrai labai reikia ar norisi, - pradedame eiti prieš sistemą“, - kalbėjo P. Goldsteinas.

Dizaineris tikisi, jog daugiau žmonių atsigręš į gatves ir ims čia rinkti medžiagas ir iš jų kurti, konstruoti daiktus, užtuot pirkę juos parduotuvėse. „Tai būdas kovoti su idėja, jog mes turime daiktus mesti lauk, ar gaminti vis daugiau ir daugiau daiktų, kurie veikia ar yra naudingi tik labai trumpą laiką“.