Prieš trejus metus Europos Sąjungos piliečiams teko atsisakyti matinių bei 100W, 75W ir 60W lempučių. Iki 2012 m. rudens vartotojų laukia nauji iššūkiai: šiemet teks atsisakyti 40, 25 ir 15 vatų kaitrinių lempučių.

Kaitrinių lempučių draudimas yra viena iš daugelio priemonių, skirtų ES tikslui įgyvendinti – iki 2020 metų 20 proc. sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių išmetamųjų dujų kiekį. Efektyvesnis apšvietimas – tai vienas iš mažiausiai kainuojančių būdų sumažinti elektros sąnaudas ir šiltnamio efektą sukeliančių išmetamųjų dujų kiekį.

Šiuo metu Europoje 14 proc. elektros sunaudojama apšvietimui, o 90 proc. kaitrinių lempučių sudeginamos energijos išskiriama šilumos pavidalu. Naudodami taupesnio energijos naudojimo sprendimus, galėtume sutaupyti energijos kiekį, prilygstantį 156 milijonams naftos barelių ir 52 elektros jėgainėms.

Pamėginsime paaiškinti, kaip lengviau prisitaikyti prie naujos tikrovės, kaip rasti geriausią sprendimą renkantis naujus gaminius ir kaip gauti naudos pakitus mūsų kasdieniam gyvenimui.

Taupiųjų lempučių pranašumai

naudoja 30–50 proc. mažiau energijos nei tradicinės halogeninės lempos
eksploatuojamos apytikriai 2–3 metus (palyginti su įprastinėms kaitrinėms lemputėms, kurios tarnauja apie 1 metus)
galima reguliuoti šviesos intensyvumą
įjungtos, įsižiebia iš karto
idealiai perteikia apšviečiamų objektų spalvą
viduje nėra gyvsidabrio
utilizavimui netaikomi jokie specifiniai reikalavimai
įjungus iškart skleidžia viso stiprumo šviesos srautą
yra įvairių formų - tiksliai atkartoja tradicines lempas
jų veikimui nedaro įtakos aplinkos temperatūra

Šviesos diodų lempučių pranašumai

naudoja iki 80 proc. mažiau energijos nei įprastinės kaitrinės lemputės
gali būti eksploatuojamos iki 25 metų (palyginti su įprastinėmis kaitrinėmis lemputėmis)
gerai veikia žemoje temperatūroje
atsparios dažnam junginėjimui
įjungus iškart skleidžia viso stiprumo šviesos srautą
viduje nėra gyvsidabrio
gavusios apdovanojimus už „Philips“ šviesos diodų dizainą
platus asortimentas – tradicinių lempučių, žvakių, GU10 ir kt. pakaitalas…
gerai perteikia apšviečiamų objektų spalvą
šviesos reguliavimo funkcija – „My Ambience“ produktų grupėje.

Kompaktiškų fluorescencinių lempučių pranašumai

naudoja iki 80 proc. mažiau energijos nei įprastinės kaitrinės lemputės
siūlomos įvairiausių formų
pritaikomos daugelyje sričių: bendrajam apšvietimui, dekoravimui, lauko apšvietimui, aplinkos nuotaikai sukurti
eksploatuojamos bent 6–12 metų (palyginti su įprastinėms kaitrinėms lemputėms)

Dažniausiai užduodami klausimai (atsakymus pateikia „Philips“ lempučių gamintojai):

Ar tai įprastų tradicinių lempučių istorijos pabaiga? Ar kaitrinių lempučių atradėjas Thomas Edisonas neapsivers kape?

Galbūt, tačiau reikia pripažinti, kad kaitrinė lemputė jau atitarnavo jai skirtą laiką – jos technologija mažai keitėsi nuo 1879 metų, kai Edisonas gavo šviesą panaudojęs anglinį siūlą iš savo žmonos siuvimo reikmenų dėžutės. Civilizaciją iš žvakių eros išvedęs lūžis buvo toks revoliucinis, kad pati apšvietimo lemputė tapo kultūrine emblema, vaizduojančia bet kokią mintį, vaisingą sprendimą ar idėją. Bet taupiosios lemputės yra dar geresnė idėja, ypač jei mums rūpi visų mūsų ateitis.

Ar taupiosios lemputės bus eksploatuojamos trumpiau, jei bus dažnai įjungiamos ir išjungiamos?

„Philips“ kompaktiškos fluorescentinės lemputės suprojektuotos 5000 įjungimų ir išjungimų, o tai atitinka vidutinį jungimų skaičių per metus. Tose vietose, kur tikimasi dažnesnio šviesos junginėjimo (pavyzdžiui, tualetuose, koridoriuose), reikėtų naudoti eco-halogenines “ arba šviesos diodų lemputes.
Eco-halogeninėms ir šviesos diodų lemputėms nekenkia dažnas junginėjimas.

Koks pavojus kyla sudužus taupiajai lemputei ar kitai kaitrinės lemputės alternatyvai?

Reikia pabrėžti, kad „Philips“ kompaktiškose fluorescentinėse lemputėse yra apie 1,5–2,0 mg gyvsidabrio (Hg). Nors vienoje modernioje taupiojoje lemputėje esantis itin mažas gyvsidabrio kiekis vargiai gali sukelti kokios nors žalos net lemputei sudužus, mes, atsižvelgdami į tai, kad gyvsidabris nėra geras nepriklausomai nuo jo kiekio, sudužusią lemputę patariame tinkamai sutvarkyti. Išveskite iš patalpos visus žmones ir vėdinkite ją bent 15 minučių. Nenaudokite siurblio, bet nušluostykite paveiktą sritį drėgnu skuduru. Netinkamas naudoti CFL lemputes visada atiduokite perdirbti.
Atminkite, kad visada galite rinktis kitokią lemputę. Eco-halogeninių ir šviesos diodų lempučių viduje nėra gyvsidabrio. Jos yra saugios!

Kaip sužinoti, kokios būtent lemputės man reikia?

Atkreipkite daugiau dėmesio į pakuotę – „Philips“ lempučių dėžutėse pateikiama svarbiausia informacija yra pakankamai išsami. Pagrindinis rodiklis yra šviesos srautas liumenais, leidžiantis vartotojui palyginti įvairių lempučių skleidžiamos šviesos kiekius, kurie anksčiau buvo nurodomi vatais. Taip pat pateikta informacija apie energinį efektyvumą (A klasė), eksploatavimo laiką, šviesos spalvą (šilta balta, šalta balta), jungimo ciklų skaičių, įšilimo laiką, cokolį, šviesos reguliavimo galimybę ir eksploatavimo temperatūrą. Ši informacija praverčia ieškant geriausių apšvietimo sprendimų įvairioms jūsų namų ūkio sritims.

O kas laukia specialios paskirties lempučių (pavyzdžiui, orkaitės apšvietimo lempučių, kalėdinių lempučių?)

Specialios paskirties lemputės, kurių negalima pakeisti alternatyviomis taupiosiomis lemputėmis, nebus palaipsniui išimamos iš apyvartos.