Už klimato politiką atsakinga Europos Komisijos narė Connie Hedegaard po laimėtojo paskelbimo sakė: „Kitokio dizaino studija „Absurdo idėjos“ rodo, kad visi europiečiai gali prisidėti prie klimato apsaugos paprastais veiksmais, kurie dar ir sutaupo pinigų bei pagerina mūsų gyvenimo kokybę. Džiaugiuosi, kad konkursui „Tau patinkantis pasaulis“ pateikta tiek daug projektų iš Lietuvos ir Europos Sąjungos, kurie padės sukurti tau patinkantį pasaulį, tavo mėgstamą klimatą dabarties ir ateities kartoms“.

Labiau už konkursą rūpėjo kraustymasis

Dizaino studijos „Absurdo idėjos“ savininkė suteikia daiktams, kuriuos paprastai išmestumėte, antrąjį gyvenimą ir paverčia juos papuošalais, baldais bei drabužių aksesuarais. Studija taip pat užsiima mokomąja veikla, šviečia užsukusius į dirbtuves aplinkos apsaugos klausimais, rengia seminarus apie ekologišką produkciją ir gyvenimo būdą.

Anksčiau šios dizaino studijos įkūrėja Jurgita Jakubauskaitė turėjo dirbtuves Vilniaus senamiestyje, šv. Stepono gatvėje, tačiau kūrybinėms idėjoms skleistis tinkamesnis pasirodė Maleckažemio kaimas Ukmergės rajone.
Jurgita Jakubauskaitė
Antrarūšis dizainas virsta puikiu laisvalaikio hobiu. Ir tai įrodo, kad šiai dienai mano dizaino studijoje yra daugiau kūrybinių dirbtuvių nei pardavimų.

Į konkurso traukinį „Absurdo idėjų“ dirbtuvių įkūrėja sako įšokusi paskutinę minutę.

„Po mano mažos darbų parodėlės per konferenciją su klimato kaitos komisare Lietuvoje, sulaukiau skambučio iš Briuselio ir paraginimo sudalyvauti konkurse „Tau patinkantis pasaulis“ . Paskutinę minutę užpildžiau anketą ir patekau į gausias dalyvių gretas. O vėliau viskas buvo balsuojančių ir komisijos rankose. Tiesa pasakius, tuo metu jau buvau įnykusi į didžiasias kraustynas iš sostinės Senamiesčio į apleistas ir civilizacijos seniai neliestas pievas, tad net nesigilinau kas tai per konkursas ir kokios jo pasekmės“, - atvirai kalba dizainerė J. Jakubauskaitė.
Žibintas, dizainerės sukonstruotas iš kompiuterio kietojo disko dalių

Antrarūšis dizainas virsta hobiu

Konkurso komisija, vertindama darbus, analizavo, ar jie ya labiau deklaratyvūs, ar iš tiesų skatina gyventojus keisti savo gyvenimo būdą, ar „užkrečia“ sekti pasiūlyta idėja. Konkurse dalyvavo ir projektas „Vilniaus metro“ ir nors akivaizdu, jog jis tikrai ženkliai sumažintų šiltnamio efektą skatinančių dujų išmetimą į aplinką, tokiai idėjai įgyvendinti reikėtų milijoninių investicijų.

J. Jakubauskaitė pabrėžia, jog jos dirbtuvės egzistuoja su minimaliomis investicijomis ir veikia rankų darbo bei nesibaigiančių naujų idėjų dėka.

„Lyginant investicijų (ypač paramos ar bent moralinio dėmesio iš Aplinkos mini ir kitokiu CO2 klausimu besirūpinančių institucijų šiam mano projektui) ir rezultato kiekį, manau kad ši mano maža veikla su kaupu tą CO2 kiekį sumažina. Juo labiau, kad aš ne kalbu, o realiai rūšiuoju ir kaip moku, kiek leidžia mano turima įranga, taip perdirbu ir dar kitus bandau sudominti tokio pobūdžio perdirbimu“, - projekto naudą įvertino „Absurdo idėjų“ įkūrėja.

Ji džiaugiasi, jog dalis su „Absurdo idėjų“ projektu susipažinusių žmonių visgi patys griebiasi įrankių, o ne prašo jiems pagaminti vieną ar kitą daiktą.

„Vis daugiau žmonių bando gaminti patys. Net ir tie, kurie turi pakankamai pinigu jau pagamintam daiktui įsigyti. Antrarūšis dizainas virsta puikiu laisvalaikio hobiu. Ir tai įrodo, kad šiai dienai mano dizaino studijoje yra daugiau kūrybinių dirbtuvių nei pardavimu“, -pasakojo dizainerė.

Iš senamiesčio į kaimą be elektros

Jau užsiminėme, jog „absurdo“  dirbtuvės dingo iš Vilniaus senamiesčio. Dizainerė Jurgita teigia, jog iškeliavo „arčiau gamtos“.
Jurgitos kasdienybė - troba plačiose lietuviškose pievose

„Šiuo metu veiklos turiu tikrai daug – virš 4 hektarų civilizacijos ir šiuolaikinių gyvenimo patogumų nepaliesta teritorija ir tik keli pusiau apgriuvę pastatai. Nebuvo net elektros, jau nekalbant apie kitus patogumus. Du su puse mėnesio gyvenau laukinį gyvenimą. Sunku buvo gal tik pirmą mėnesį – čia nebuvo nei vieno mygtuko ar čiaupo, kurį paspaudus ar pasukus kažką gauni. Atsibundi ryte – vandens prisinešiot, lauželį pusryčių gamybai užsikurt ir t.t. Net tą pačią laužavietę susikasti reikėjo. Papusryčiavai – dar viena staigmena – indaplovės čia irgi nėr,“- apie sunkią pradžią sodyboje pasakoja dizainerė.

Ji atskleidžia, jog būta ir ašarų ir traumų, netgi kelionė atgal į taip nemėgtą miestą.

„Per 3 mėnesius spėjau tik iškuopti namą, išmėžti tvartelį ir sutvarkyti palyginti nedidelę teritorijos dalį. Šiuo metu jau įpusėjusios mažų bet jaukių dirbtuvėlių statybos. Beje statau praktiškai savarankiškai – kartais pagelbėja vyras, kuris yra programuotojas, ir kaimynystėje močiutę lankanti labai smagi ir darbšti mergina, ar kokie draugai užklysta ir irgi gauna darbo. Manau lapkritį ir įkurtuvės jau bus... O tada ilga ir kūrybinga žiema...“, - šypsosi vietoje nenustygstanti Jurgita Jakubauskaitė.
Atvykusi į sodybą dizainerė bijojo aukštuose krūmuose gyvenančių erkių, todėl nešiojo tokį kostiumą

Kiti geriausieji - kanapės ir ekologiškas vairavimas

Konkursas „Tau patinkantis pasaulis“ skatino kūrybingus žmones iš ES sąjungos šalių siūlyti naujoviškus CO2 kiekio mažinimo sprendimus. Visuomenė galėjo balsuoti už labiausiai patikusius 269 pateiktus projektus, kurie buvo skelbiami kampanijos tinklalapyje, vėliau dešimt daugiausia balsų surinkusių projektų buvo pateikti vertinti komisijai.

Lietuvos komisija, kurią sudarė muzikantas ir prodiuseris Jurgis Didžiulis, Vilniaus Gedimino technikos universiteto docentė Edita Baltrėnaitė ir portalo GRYNAS.lt laikinoji redaktorė Inga Labutytė nusprendė, kad dizaino studija „Absurdo idėjos“ pasiūlė praktiškiausią, taupiausią ir labiausiai įkvepiantį klimato sprendimą.

Komisijai pirmininkavo Europos Komisijos Klimato politikos generalinio direktorato direktorius Humberto Delgado Rosa, o jam padėjo Michael Beutler iš įrangą bei priedus gaminančios bendrovės „Kering“ ir Jason Anderson iš Pasaulio gamtos fondo (WWF) Europos biuro.

Kiti du geriausiais išrinkti projektai iš Lietuvos buvo „Kanapinis namas“: pluoštinių kanapių naudojimas namų statyboje, bei „Ecodriving“ iniciatyvos pristatytas degalų suvartojimo ir vairavimo parametrų matuoklis.
Absurdo dirbtuvių pristatymas konkurse

Taip pat daug balsų surinko projektas „CO2 skaičiuoklė: interneto įrankis, integruotas į maršrutų planuoklį ir projektas  „Auginame savo ateitį“: pluoštinių kanapių auginimas statybinių medžiagų gamybai.

Pagrindiniai faktai

Kasmet vien Europos Sąjungoje mes išmetame 3 mlrd. tonų atliekų. Eurostato duomenimis, kiekvienam vyrui, moteriai ir vaikui tenka apie 6 tonas kietųjų atliekų.

Didžioji dalis to, ką išmetame, yra sudeginama arba išvežama į sąvartynus (67 %). Tačiau abu šie būdai kenkia aplinkai. Sąvartynai ne tik užima vis daugiau brangaus žemės ploto, bet ir išskiria šiltnamio efektą sukeliančias dujas (CO2 ir galingiausią iš jų – metaną) bei teršia orą, vandenį ir dirvožemį.
Jurgita Jakubauskaitė
Per 3 mėnesius spėjau tik iškuopti namą, išmėžti tvartelį ir sutvarkyti palyginti nedidelę teritorijos dalį. Šiuo metu jau įpusėjusios mažų bet jaukių dirbtuvėlių statybos. Beje statau praktiškai savarankiškai – kartais pagelbėja vyras, kuris yra programuotojas, ir kaimynystėje močiutę lankanti labai smagi ir darbšti mergina.

ES tikslas – padidinti pakartotinį naudojimą bei perdirbimą ir sumažinti atliekų šalinimą sąvartynuose. Atliekų pagrindų direktyvoje nustatyta, kad iki 2020 metų ES valstybės narės turi perdirbti 50 % komunalinių atliekų ir 70 % statybos atliekų.

Daugiau informacijos apie tai, kaip sumažinti atliekas ir išsaugoti klimatą bei aplinką, skaitykite ČIA.

Konkursas „Tau patinkantis pasaulis“ ir jo kampanija

Konkursas yra Komisijos inicijuotos visos Europos visuomenės informavimo kampanijos „Tau patinkantis pasaulis. Tavo mėgstamas klimatas“ dalis, kuriuo raginama ieškoti praktiškų, pažangių ir taupių sprendimų, leidžiančių gyventi tausojant klimatą.

2012 metų spalį pradėta kampanija pasiekė milijonus europiečių. Socialinėje žiniasklaidoje ja susidomėjo daugiau kaip 40 000 žmonių ir prie jos prisijungė 190 partnerinių organizacijų visoje Europos Sąjungoje bei nemažai garsenybių, tarp kurių – JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas bei garsus aktorius Kolinas Firthas.

Konkurso metu apdovanojamas vienas klimato projektas kiekvienoje iš penkių tikslinių kampanijos šalių: Lietuvos, Bulgarijos, Italijos, Lenkijos ir Portugalijos. Be to, vienas pagrindinis Europos laimėtojas bus paskelbtas kampanijos partnerio „Sustainia“ apdovanojimų ceremonijoje, vyksiančioje lapkričio 7 dieną Kopenhagoje. Nacionaliniai laimėtojai bus skelbiami atitinkamų sostinių reklaminiuose stenduose, o pagrindinis Europos laimėtojas gaus Europos žiniasklaidos paketą.