Klimato kaita yra daugybės faktorių rezultatas, atspindintis pokyčius atmosferoje, procesus vandenynuose, ledynuose, o pastaruoju metu ir žmogaus veiklos padarinius.

Klimato kaitos kaip žmogaus veiklos rezultato problema 2006 m. rudenį pasisuko neįprasta linkme. Viešojoje erdvėje visame pasaulyje suintensyvėjo moraliniai gamtinių reiškinių aiškinimai, labai panašūs į interpretacijas apie Dievo bausmę žmogui per gamtą.

Klimato šilimas pradėtas vaizduoti kaip kiekvieno individo moralės kaltė. Dėl to iš kiekvieno žmogaus savotiškai buvo tikimasi, jog jis aplinkos vardan paaukos intensyvų gyvenimo būdą.

Davidas Larssonas Heidenbladas savo tyrimais bando atsakyti į klausimą, ar raginimai žmonėms keisti savo nemoralų gyvenimą dorovingesniu atsikartojo per amžius skirtingomis kultūrinėmis formomis, ar palaipsniui jie neteko racijos ir transformavosi į naujas atsakomybės priskyrimo formas.

Davidas Larssonas Heidenbladas yra švedų istorikas. Jo disertacija „Mūsų kaltė” apėmė atsakomybės už gamtines nelaimes pasiskirstymą per pastaruosius 400 metų.

Šiuo metu D. L. Heidenbladas dėsto Lundo universiteto istorijos fakultete, yra žurnalo „Scandia. Journal of Historical Research” redaktorius. Jo moksliniai tyrimai apima dvi kryptis: istorijos įtaką šių laikų populiariosios kultūros vartotojui bei kosmoso tyrimų kultūrinį poveikį.

Renginys organizuojamas kartu su Baltijos aplinkos forumu. Renginį moderuos darnaus vystymosi ekspertas Kęstutis Navickas.

Renginys vyks anglų kalba be vertimo, Šiaurės ministrų tarybos biure, Didžioji g. 5, Vilniuje. Renginio laikas – spalio 2 d, 17.00 val., įėjimas nemokamas.