Būnant studentu gyventi vienam – prabanga. Dažniausiai jaunuoliai renkasi bendrabučius arba ieškoma su kuo būtų galima pasidalinti būsto nuomos naštą. Tai aktualu ne tik Lietuvoje, Švedijoje nuoma ir pragyvenimo išlaidos taip pat suvalgo liūto dalį visų studentų pajamų. Pasinaudodami tokia situacija, nekilnojamo turto nuoma besiverčianti švedų įmonė „AF Bostader“ Lundo mieste pradėjo statyti mikronamus specialiai studentams norintiems gyventi vieniems, rašo inhabitat.com.

Mikronamų dydis – vos 12 kv. metrų, bet anot statytojų tiek pilnai užtenka vienam žmogui gyventi minimaliomis sąnaudomis. Anot jų, dažniausiai Švedijos studentai namo grįžta tik pernakvoti, nes didesnę laiko dalį praleidžia paskaitose ir bibliotekose. 12 kv. metrų plotas pasirinktas neatsitiktinai – būtent tiek gyvenamojo ploto vienam žmogui numato Švedijos įstatymai.

Lundo vietinis laikraštis „The Local“ rašo, kad tokių mikronamų nuoma atsieina dvigubai pigiau nei gyventi bendrabutyje. Mėnesiui už namuką prašoma 2500 Švedijos kronų (~1000 Lt), tuo tarpu už vietątriviečiame bendrabučio kambaryje prašoma apie 4500 kronų (1800 Lt). Tiesa, bendrabutyje studentui tenka apie 16 - 20 kv. m ploto.

Studentus vilioja ir tai, kad namas įrengtas labai moderniai, ko negalima pasakyti apie daugelį bendrabučių.

Būstas įrengtas moderniai

Lundo savivaldybės pareigūnai jau susidomėjo naujaisiais statiniais. Nors leidimas jiems statyti buvo suteiktas, dabar sprendžiama, ar jie išties yra tvarios statybos pavyzdys, nes Švedijoje visi nauji pastatai turi atitikti griežtus aplinkosaugos reikalavimus. Neabejojama, kad tokiam būstui apšildyti ir apšviesti reikia itin nedaug energijos, bet klausimus sukėlė kitos infrastruktūros išlaidos. Didesniame būste „išlošiama“ įrengiant kanalizacijos, vandentiekio, elektros, šildymo ir kt. infrastruktūras, nes jomis naudojasi ne vienas gyventojas, tuo tarpu visus šiuos privalumus reikia suteikti vienam nuomininkui.

„AF Bostader“ atmeta tokius kaltinimus ir teigia, kad tokių namukų statyba yra pelningesnė nei didesnių namų statyba (vadinasi didesniam reikia daugiau išteklių, įskaitant ir darbo jėgos išteklius) bei pabrėžia, kad dėl studentų gyvenimo būdo toks būstas turi itin mažą energijos suvartojimą.

Mieste šiuo metu stovi 10 tokių mikronamų. Jiems suteiktas 3 metų leidimas juos eksploatuoti. Per tiek laiko didesnė dauguma juose gyvenusių studentų turi pripažinti, kad jie gyveno komfortiškai, antraip būtų atimta teisė juos nuomoti. „AF Bostader“ teigia, kad jų sumanymas labai vykęs ir jau prašo leidimo pastatyti dar 60 - 100 tokių studentų namų.

Lunde jau seniai jaučiamas gyvenamųjų vietų studentams trūkumas. Dažniausiai juos gąsdina didelės nuomos kainos, o esantys bendrabučiai negali suteikti gyvenamosios vietos visiems norintiems.

Mikronamai Lundo mieste nenaujiena, pirmieji buvo pradėti statyti pačių studentų 2010 m. Tuomet tai buvo asmeninės iniciatyvos. Žemė buvo perkama iš žmonių ir namai statomi tiesiog jų kiemuose.