Įpusėjus rudeniui į namus atkeliauja ne tik sąskaitos už šildymą, bet ir tarakonai. Šiluma ir drėgmė – pagrindinės sąlygos veistis ūsuotiesiems kenkėjams. Kenkėjų naikinimo ekspertai tikina šiuo metu sulaukiantys itin daug nusiskundimų dėl tarakonų.

Naktį virtuvėje, vonios kambaryje bėgiojantys rudos ar juodos spalvos pusantro-trijų centimetrų ilgio vabzdžiai, išnaros, nemalonus priplėkęs kvapas – tai požymiai, perspėjantys, kad namuose yra tarakonų. Kai orai atšąla, šie kenkėjai prieglobsčio ieško ten, kur šilta, radę naujus namus, žaibiškai išplinta.

Tarakonai sukelia nemalonius pojūčius dėl savo išvaizdos ir yra pavojingi sveikatai. Sveikatos specialistai perspėja, jog didžiausias pavojus kyla namuose, kuriuose yra vaikų, pagyvenusių žmonių ar ligonių, kadangi šie kenkėjai perneša salmoneliozę, dizenteriją, gastroenteritą, šiltinę ir kt.

Nenaikinami jie gali platinti žmogui mirtinas ligas: echinokokozę, toksoplazmozę ir himenolepidozę. Susirgus šiomis ligomis, žmogaus organizme pasėjamos kaspinuočių lervos, kurios pažeidžia virškinimo sistemą, smegenis ir kitus gyvybiškai svarbius organus. Be to, tarakonų išmatos sukelia egzemą ir astmą.

„Didžiausia problema ta, kad šie vabzdžiai neįtikėtinai gajūs, greitai besiveisiantys ir yra labai atsparūs ligų sukėlėjų nešiotojai. Pavyzdžiui, tarakonų pernešamos salmonelės kenkėjų išmatose aktyvios gali likti iki 6 savaičių, tuberkuliozės bakterijos – iki 8 savaičių", – įspėja „Dezinfa“ biologas Liutauras Grigaliūnas.

„Dezinfa“ kenkėjų kontrolės ekspertai pabrėžia, kad tarakonų populiacija sparčiai plinta ir į kaimynines patalpas, todėl pastebėjus užkrėstumą, reikėtų reaguoti nedelsiant. Priemonės, kurios naudojamos ūsuotųjų vabzdžių naikinimui, turėtų būti nepavojingos žmogaus sveikatai. Ekspertai atkreipia dėmesį, jog purškiamos aerozolinės priemonės tik laikinai išnaikins pavienius kenkėjus.

Ekspertai griežtai įspėja, kad tarakonus naikinti būtina, net jei pastebimas pavienis vabzdys. Jie dauginasi ir plinta itin greitai, minta vietose, kur gausu įvairių bakterijų, virusų, sukeliančių grėsmingas ligas.