Viskas prasidėjo nuo to, kad vasario mėnesio pabaigoje Mažeikių rajono savivaldybės administracijos direktorius Bronius Kryžius pasirašė įsakymą, kuriuo numatyta reguliuoti varinių paukščių populiaciją Mažeikių mieste.

Vadovaujantis šiuo dokumentu, buvo galima paukščius medžioti, ardyti jų lizdus, o taip pat naudojant pirotechnikos priemones leidžiama paukščius baidyti iki kovo 1 dienos.

Visgi nustatytų reikalavimų buvo nepaisyta. Paaiškėjo, kad vietos seniūnija nepaisė nurodyto termino ir paukščių lizdai buvo ardomi po kovo 1-osios.

Tai sužinoję aplinkosaugininkai pradėjo tyrimą. Jie nusiteikę Mažeikių seniūno pavaduotojui Alfredui Valančiui skirti baudą.

Nepaisyta terminų

Vietos gyventojams pastebėjus, kaip kovo 5 dieną melioratorių parkelyje kabliais draskomi kovų lizdai, seniūnijos darbuotojai pateikė paaiškinimą, jog leidimas reguliuoti varninių paukščių populiaciją mieste buvo gautas vos trims dienoms. Jų manymu, tai yra per mažas laiko tarpas, per kurį būtų galima sumažinti šių paukščių skaičių.

Kaip bebūtų, savivaldybės administracijos direktorius B. Kryžius galėjo išduoti leidimą, atsižvelgdamas į Aplinkos ministerijos Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento raštą. Jame numatyta galimybė mažinti varninių paukščių populiaciją.

Šiuo raštu vadovaudamasis jis ir pasirašė įsakymą „Dėl varninių paukščių populiacijos gausos reguliavimo Mažeikių miesto teritorijoje“.

B. Kryžius už reguliavimo priemonių organizavimą paskyrė Mažeikių seniūną Šarūną Armoną. Židikų medžiotojų būrelio medžiotojas Romanas Pocevičius turėjo būti atsakingas už šių priemonių vykdymą ir medžioklę.

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Raimondas Šiukšteris teigė, kad aplinkosaugininkai pateikė išvadą, kuri leido mažeikiškiams atlikti varninių paukščių (kovų) gausos reguliavimą nuo vasario 19-osios iki kovo 1-osios ir nuo liepos 1-osios iki gruodžio trisdešimt pirmosios. O prašymą iš Mažeikių jie gavo vasario 11-ąją.

Tokius veiksmus vadina barbariškais

Panašių atvejų buvo fiksuota ir pernai. GRYNAS.lt jau rašė, kai pernai, atėjus pavasariui, Utenoje iš medžių buvo išmėtyti lizdai su kovų kiaušiniais, o Rusnėje jų lizdus ugniagesiai apipylė stipria vandens srove. Draugijos vadovas Liutauras Raudonikis tuomet tikino, kad tokie veiksmai yra barbariški. Anot jo, varninių paukščių populiaciją galima mažinti tik etiškomis priemonėmis.

„Gal kai kada kovai ir kenkia. Jei tikrai trukdo, galima ir reguliacija. Tačiau koloniją reikia valdyti civilizuotais būdais. Yra numatyta tvarka. Žiemą reikia išardyti lizdus, o pavasarį paukščius reikia baidyti. Jei žmogus sėdėtų po medžiais ir šaudytų petardas, paukščiai persikeltų į netoli miestų esančius miškelius – kolonija išsiskaidytų. Kiekvienas atvejis yra skirtingas. Tačiau reguliacija turi užsiimti specialistai, bet ne merai, seniūnai, komunalininkai ar gyventojai. Pastebima tendencija, kad kol kovų nesimato, nieko nedaroma. O kai jie parskrenda į lizdus, prasideda naikinimas. Negalima naikinti lizdų su kiaušiniais. Čia yra barbarizmas“, - GRYNAS.lt yra sakęs L. Raudonikis.

Jo teigimu, yra ir daugiau priemonių, galinčių iš nepageidaujamų vietų išprašyti kovus. Vyro teigimu, problemų būtų mažiau, jei miestuose būtų tinkamai formuojami želdiniai. Jeigu miestų centruose neaugtų aukšti medžiai, varninių paukščių draugijos pavyktų išvengti.