Zoologijos sode apstu neteisėtai laikomų gyvūnų

Jau keletą metų gyvūnų teisių gynėjai skambina pavojaus varpais, teigdami, kad „Mini zoo“ iki šiol veikia be zoologijos sodo statuso ir kai kurie jame laikomi gyvūnai neturi dokumentų. Tačiau jie pastebi, kad gamtininkų centrui vadovaujantis E. Legeckas vis sulaukia lengvatų ir veiklą vykdo praktiškai nebaudžiamas.

Paskutinį ultimatumą Aplinkos apsaugos agentūra E. Legeckui paskelbė spalį, kai jam buvo duotas mėnuo, per kurį vyras turėjo pateikti trūkstamus laikomų laukinių gyvūnų įsigijimo dokumentus. Taip pat jo buvo prašoma kreiptis į Agentūrą dėl komercinio naudojimo sertifikatų gavimo tam tikrų rūšių egzemplioriams.
Vitalis Marozas
Iš tikrųjų aš protokolą surašiau. Administracinė byla bus nagrinėjama lapkričio 28 dieną. Tada bus aišku, kokia bauda bus paskirta – didesnė ar mažesnė. Galbūt iš viso ji nebus paskirta. Galbūt bus nutraukta byla.

Gyvūnų be dokumentų yra ir daugiau

Pareigūnai įspėjo, kad jei į reikalavimus nebus sureaguota, bus taikomos sankcijos. Neoficialių šaltinių duomenimis, pasitvirtinus blogiausiam scenarijui, ketinta konfiskuoti naujausią „Mini zoo“ pirkinį – baltąjį tigrą.

Tie patys šaltiniai patvirtino, kad, nepaisant to, gamtininkų centro vadovas visų reikiamų dokumentų laiku nepateikė. Iki lapkričio 15 d. E. Legeckas Agentūrai neperdavė nelaisvėje laikomos rudosios meškos teisėtą įsigijimą patvirtinančių dokumentų ir komercinio naudojimo sertifikato. GRYNAS.lt duomenimis šis gyvūnas į Lietuvą įvežtas 2004 metais.

„Mini zoo“ yra ir daugiau gyvūnų be teisėtų įsigijimo dokumentų. Neteisėtai gamtininkų centre įkurdinti šeši juodagalviai kapucinai, liūtas, du pelikanai, didžioji hiena, šeši Šiaurės Amerikos meškėnai, trys juodosios gulbės, penkios mandarininės ir urvinės antys.

Tiesa, kai kuriuos trūkstamus dokumentus, šaltinių teigimu, E. Legeckas pažadėjo gauti ir pareigūnams pateikti.
Maža to, be komercinių naudojimo sertifikatų gamtininkų centre gyvena aštuonios lūšys ir šeši didieji apuokai.
Niekaip neapsisprendžiama, ką daryti su įsigijimo dokumentų neturinčiais gyvūnais

Vis dėlto Agentūra lapkritį sutiko išduoti komercinio naudojimo sertifikatus nelaisvėje laikomiems vilkams ir baltajai pelėdai.

E. Legeckas: subinę pakelkit nuo kėdės

Atsižvelgiant į tai, kad per nustatytą laiką „Mini zoo“ neištaisė visų trūkumų, Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai surašė protokolą. Tai patvirtino jos vadovas Vitalis Marozas.

„Iš tikrųjų aš protokolą surašiau. Administracinė byla bus nagrinėjama lapkričio 28 dieną. Tada bus aišku, kokia bauda bus paskirta – didesnė ar mažesnė. Galbūt iš viso ji nebus paskirta. Galbūt bus nutraukta byla“, - GRYNAS.lt kalbėjo inspekcijos vadovas.

„Mini zoo“ lankytojas Rinatas
Žinau, kad prie įėjimo beždžionėlė vaikui kartą įkando į pirštą. Ji tokia maža ir pats esu ją nekartą glostęs. Jeigu vaikas nori, jis įkiš ranką ir į liūtų narvą. Mano draugas, įkišęs ranką per grotas, yra paglostęs liūtą.

Jo žodžiais tariant, „Mini zoo“ protokolas surašytas už saugomų gyvūnų neteisėtą laikymą.
Neoficialių šaltinių duomenimis, „Mini zoo“ zoologijos sodo statuso įteisinimui duota dar papildomai laiko. Visi dokumentai turi būti pateikti iki sausio 9 d. 

O pats aplinkosaugininkų nemalonę užsitraukęs E. Legeckas GRYNAS.lt sakė apie jam surašytą protokolą nieko nežinantis.

„Subinę pakelkit nuo kėdės, jei norit kokį interviu gauti“, - taip sureagavo neteisėto zoologijos sodo vadovas, paprašytas pakomentuoti situaciją. Tuomet jis pabaigė pokalbį.

Gyvūnų globėjai viltis deda į Europos komisiją

Savo ruožtu Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovė Brigita Kymantaitė teigė, kad aplinkosaugininkų sankcijos neadekvačios „Mini zoo“ prasižengimams. Anot jos, tai, kad vietoje tigro konfiskavimo buvo tik surašytas protokolas, reiškia tik viena – nuolaidžiavimą E. Legeckui.

„Mes gavome raštą, kad be tigro yra ir daugiau gyvūnų nelegaliai laikoma. Kodėl jie (aplinkosaugininkai – red. past.) nepriėmė sprendimo konfiskuoti, reiktų jų pačių klausti. Mes matome vienintelį dalyką – nuolaidžiavimą. Skiriama bauda ir vėl jam neva leidžiama susitvarkyti. Nežinau, kokius žaidimus žaidžia valstybinės institucijos ir nežinau, kiek ruošiamasi nuolaidžiauti. Mes ruošiame raštą Europos Komisijai. Pranešime, kokie dalykai pas mus vyksta. Institucijos, kurios turi rūpintis, kad gyvūnai nebūtų išnaudojami, sudaro sąlygas, kad jie būtų išnaudojami. Nesiimama jokių priemonių, kad jie būtų apsaugoti. Vadinasi, nacionaliniame lygmenyje tų problemų mes išspręsti negalime“, - padėtį komentavo B. Kymantaitė.


„Mini zoo“ lankytojas: draugas yra paglostęs liūtą

GRYNAS.lt pasidomėjo, kaip „Mini zoo“ vertina jo lankytojai. Kelis kartus su vaikais šiame zoologijos sode apsilankęs Rinatas teigė, kad gamtininkų centrui didelių pastabų dėl švaros ir tvarkos neturi, tikino, kad „Mini zoo“ jam paliko visai neblogą įspūdį. Taip pat jis svarstė, kad šiame žvėrinčiuje tvarkos gal net daugiau nei Kauno zoologijos sode.

„Palyginti neblogai ten dabar. Sąlygos tikrai pagerėjo. Dabar yra nauji narvai. Anksčiau lamos vaikščiodavo po teritoriją ir prašydavo ėsti. Kai kam tai labai nepatiko. Moterys bijodavo jų. Dabar švaros lyg ir užtenka. Prieš penkerius metus buvo baisiau“, - pasakojo Klaipėdoje gyvenantis vyras.

Tačiau jis vis dėlto atkreipė dėmesį į tai, kad kai kurie gyvūnai zoologijos sode pernelyg lengvai prieinami. Anot pašnekovo, jei tik nori, gali net ir patį pavojingiausią gyvūną, priėjusį arčiau grotų, paglostyti.

„Žinau, kad prie įėjimo beždžionėlė vaikui kartą įkando į pirštą. Ji tokia maža ir pats esu ją nekartą glostęs. Jeigu vaikas nori, jis įkiš ranką ir į liūtų narvą. Mano draugas, įkišęs ranką per grotas, yra paglostęs liūtą. Manau, kad reiktų daugiau prižiūrėtojų, kurie sudrausmintų“, - svarstė „Mini zoo“ kartais apsilankantis vyras.