Siekdami plėtoti kraštovaizdžio suvokimą, skatinti aktyviai stebėti jo kaitą, ją kritiškai vertinti ir būti aktyviais kraštovaizdžio kūrėjais, Lietuvos geografų draugija kartu su Aplinkos ministerija ir kitais partneriais rengia Lietuvos kraštovaizdžio kaitos tyrimą-fotokonkursą „Laikas keičia žemę“.

Visi mėgstantys fotografuoti ir besidomintys savo krašto geografija, kraštovaizdžiu, istorija iki 2013 m. balandžio 1 d. kviečiami registruotis svetainėje www.lgd.lt ir iki 2013 m. gegužės 1 d. konkursui pateikti 2-4 fotografijų serijas, atspindinčias vienos konkrečios vietovės pokyčius mažiausiai per dešimtmetį.

Pagal savo amžių ir žinių lygį, dalyviai turėtų pateikti 2-4 tos pačios vietovės fotografijas, kurių viena būtų atlikta 2012-2013, o kita – ne vėliau kaip 2002 m., taip pat - aprašyti tuo laikotarpiu įvykusius kraštovaizdžio pokyčius, naudojantis interaktyvia svetaine www.maps.lt pažymėti kuo tikslesnę fotografavimo vietą. Visiems užsiregistravusiems bus išsiųsti metodiniai patarimai, padėsiantys tapti Lietuvos kraštovaizdžio tyrėjais!

Konkurso darbai bus vertinami 2 kategorijose: „Laikas ir kraštovaizdis“ ir „Aš – kraštovaizdžio dalis“. Pirmoje kategorijoje bus nagrinėjamos bet kurios Lietuvos vietovės kaitą atspindinčių fotografijų serijos. Antrojoje – uždavinys suasmeninamas: nuotraukų serijoje turės būti užfiksuotas pats darbo autorius toje pat vietoje skirtingu laiku, aprašyta ne tik kraštovaizdžio, bet ir asmenybės kaita, įvykusi per tam tikrą laiką.

Komisija, sudaryta iš Lietuvos geografų draugijos, Aplinkos ministerijos, Lietuvos fotomenininkų sąjungos atstovų, atsižvelgdama į autorių amžių (5-6; 7-8; 9-10; 11-12 klasių mokiniai, suaugusieji) ir profesionalumą geografijos ir fotografijos srityje, darbus vertins pagal dalyvių žinias apie vaizduojamą kraštovaizdį ir asmenines įžvalgas, kraštovaizdžio kaitos ir jos priežasčių atskleidimo vaizdu ir tekstu originalumą, tos pačios vietovės nuotraukų, atskleidžiančių jos pokyčius, skaičių ir vaizduojamo laiko atkarpos ilgį, nuotraukų aktualumą ir išliekamąją vertę; techninę 2012-2013 metų nuotraukų kokybę.

Visi darbai bus skelbiami Lietuvos geografų draugijos, UAB Hnit-Baltic svetainėse. Konkurso laureatai bus skelbiami viešai informacijos priemonėse ir Pasaulinės aplinkos apsaugos dienos proga – 2013 m. birželio mėn. 5 d. – apdovanojami specialiais Lietuvos geografų draugijos diplomais, organizatorių ir rėmėjų dovanomis, bus surengta laureatų darbų paroda, leidžiamas specialus konkurso leidinys.

konkursu siekiama plėtoti geografinį pasaulėvaizdį; tobulinti laiko dvasios pojūtį ir vystyti kritinį integralų mąstymą, padėti suprasti, kaip ir kodėl vyksta kraštovaizdžio kaita: kaip mums pažįstamoje erdvėje veikia gamtos reiškiniai, pasireiškia žmogaus ūkinė veikla; supažindinti su savitu kraštovaizdžio vertinimo būdu: fotografuoti, fiksuoti žemėlapyje ir aprašyti kraštovaizdžio pokyčius ir jų sukeltus asmeninius jausmus; skleisti geografų prof. Česlovo Kudabos ir doc. Rimanto Krupicko idėjas, geriau pažinti savo kraštą, keliauti po jį ir įamžinti savo laikmečio kraštovaizdį fotografijose bei aprašymuose.

Konkursas yra labai reikšmingas supažindinant visuomenę su Europos kraštovaizdžio konvencija, kuria siekiama, kad kiekvienas žmogus suvoktų kraštovaizdžio svarbą jo gyvenime, būtų žingeidus, aktyvus ir sąmoningas kraštovaizdžio tyrėjas ir kūrėjas. Labai svarbu ir tai, kad visų dalyvių darbai virs vienu bendru kūriniu – interaktyviu Lietuvos kraštovaizdžio kaitos žemėlapiu, kuris ne tik leis pamatyti ir pajusti, kokia įvairi, įdomi, besikeičianti yra Lietuva (ir žmonės, ir kraštovaizdis), bet ir turės išliekamąją vertę, galės pasitarnauti kaip svarbi mokomoji, šviečiamoji priemonė visiems mums.
Lietuvos kraštovaizdžio kaitos tyrimo fotokonkurso „Laikas keičia žemę“ nuostatai paskelbti ministerijos tinklapyje.