„Sostinėje šventės... Iškrito pirmasis sniegas, rotušėje įžiebta kalėdinė eglutė, puošiamos vitrinos bei gatvės, bet niekur taip nejaučiama kalėdinė dvasia, kaip Vilniuje prie Laisvės pr. 87 numeriu pažymėto namo", - laiške rašo skaitytojas.

Ir čia pat jis dar labiau pašiepia nevalyvus žmones: „Šio namo gyventojai šiemet kaip niekad anksti nusprendė „pasipuošti" artėjančioms šventėms ir jau daugiau nei mėnesį „džiugina" visus savo kaimynus bei namo svečius įspūdingomis kalėdinėmis dekoracijomis. Didingos skulptūros pasitarnauja ne tik laukiniams žvėreliams speigų metu, bet ir pritraukia gausybes pastovios gyvenamosios vietos neturinčių „turistų."

Ypač atšilus orams, kiemuose pamažu didėja didelių gabaritų šiukšlių kalnai, kurie netelpa į konteinerius. Ko gero, kiekvieno daugiabučio laiptinės skelbimų lentą puošia pranešimai apie tai, kad stambiagabarites atliekas krauti į buitinių atliekų konteinerius draudžiama, kad negalima jų kaupti namo teritorijoje arba bendro naudojimo patalpose. Tačiau ko gero, retas kuris kiemas nėra buvęs užgriozdintas kaimynų išmestais baldais, senomis padangomis ar remonto atliekomis.

Atliekų vežėjas, suderinęs su daugiabutį administruojančia įmone grafiką, stambiagabarites atliekas išveža nemokamai. Nepaisant to, kiemuose vis tiek metamos stambios atliekos. Taip pat Vilniaus mieste veikia didelių gabaritų atliekų priėmimo aikštelės. Pasak specialistų, nemaža dalis gyventojų nenaudojamus daiktus specialiai išneša ir palieka prie konteinerių ar tiesiog prie laiptinės, nes galbūt jos pravers kitiems žmonėms.

Vienintelis pasiteisinimas, kodėl stambios šiukšlės paliekamos daugiabučių kiemuose, yra tingumas ir neatsakingumas, kuris šiukšlintojui gali užtraukti baudą nuo 100 iki 400 Lt. Dažnai atliekos kiemuose, sukiršina ir kaimynus, kurie nepatenkinti vaizdu, kurį pamato išėję į lauką. Tačiau kaimynų prašymai ir raštelių rašymai tokiose situacijose dažniausiai nepadeda, nes šiukšlintojai į juos nereaguoja.

Jei ir jūs susidūrėte su aplinkos teršimu, pamatėte sąvartynu paverstas teritorijas, nuotraukas ir trumpą aprašymą siųskite GRYNAS.lt redakcijai paštu grynas@grynas.lt