„Apsistoję viešbutyje pamatėme, kad kambario kampe gyvena kačiukai, nieko blogo nepagalvojome, nes Gruzijoje gyvūnai būna visur. Tačiau po savaitęs ten sugrįžus, prisėdus ant sofos, ant draugo kojos pamačiau daugybę blusų, reikėjo jas nuo visur kratyti, visa draugo koja buvo juoda nuo blusų, greitai išbėgome iš kambario ir pamačiau, kad draugo koja yra sukandžiota. Galvojau, kad gyvūnų blusos žmogaus nepuola, buvo labai labai šlykštu“, - pasakojo skaitytoja.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Epidemiologinės priežiūros skyriaus vedėjo pavaduotoja – medicinos entomologė Milda Žygutienė GRYNAS.lt pasakojo apie tai, kaip numalšinti tokių įkandimų skausmą.

„Gyvūninės blusos kanda ir žmones ir yra visai neišdidžios, žinoma, yra maistiniai prioritetai, dėl to jos ir vadinasi: katinė blusa, žmoginė blusa, žiurkinė blusa, bet jeigu yra šaltinis, tinkamas prasimaitinimui, tai tikrai yra neišdidžios ir gali pulti. Pas mus rūsiuose labai padaugėjo atvejų, kai būna blusų ir žmonės nesitikėdami eina ir sukandžioja“, - sakė M. Žygutienė.

Anot specialistės, blusos gali pernešti ligas, bet tikrai nereikia apie jas dabar šnekėti, nes šiuo metu pas mus jos tikrai ligų neplatina. Blusos platina marą, pasaulyje yra tokių vietų, bet pas mus, Lietuvoje, tikrai to nėra.

„Vienas iš pagrindinių dalykų, kad nebūtinai reikia gauti ligą per įkandimą, bet pats įkandimas yra erzinantis, kadangi blusos, kaip ir kiti nariuotakojai, seilėse turi įvairių, svetimų žmogui medžiagų, kurios iššaukia alergiją ar kitą organizmo reakciją, įkandimai yra matomi ir gali iškilti. Blusos įkandimas yra didesnis nei uodo ir jeigu yra daugybiniai įkandimai, tai yra visai nemalonu“, - aiškino M. Žygutienė.

Pašnekovės teigimu, situaciją galima gerinti kaip ir nuo visų kitų įkandimų – rūgšties turinčiom medžiagom: „Jeigu visiškai nieko nėra po ranka, galima paimti šaukštelį acto su nedideliu kiekiu vandens ir vata tas vietas šiek tiek aptrinti. Taip pat tinka nupjautas svogūnas arba svogūno laiško vidinė pusė, arbatų nuovirai, galų gale citrinos griežinėlis. Visos šios priemonės švelnina niežulį, taip pat yra ir farmacijos siūlomos priemonės.“

Specialistė pasakojo, kaip geriausiai išnaikinti blusas: „Pirmiausiai reikia pašalinti šaltinį, blusos nušoka kažkur sudėti kiaušinius į grindų plyšius ir pan. Jeigu yra kačiukai, reikia eliminuoti pagrindinį blusų pramaitintoją. Kai nebebus tikrojo šeimininko, tuomet reikia naikinti dezinfekcinėm priemonėm, cheminiai preparatais, galima jas išsiurbti dulkių siurbliu.“