Stiklo menininkė Daiva Jusiūtė-Tarailienė po prabėgusių atostogų prie jūros pastebėjo, kad įvairių šiukšlių – balionėlių, sportbačių, plastikinių maišelių – pajūryje gerokai daugiau nei gintarų.
D. Jusiūtė-Tarailienė
Manau, kad stiklas yra medžiaga, kuri paklūsta fantazijai. Iš jo gali daryti praktiškai bet ką. Jei gali padaryti gėlę, vadinasi, gali padaryti ir naftą. Ir ikrus.

Menininkei kilo idėja ne tik sukurti su jūra susijusių stiklo vėrinių kolekciją, tačiau ir įamžinti įvairias šiukšles fotografijose. Balandžio 5 dieną, 18 valandą „Baltijos gintaro meno centre“ bus atidaryta jos fotografijų ir stiklo vėrinių paroda „Baltijos inkliuzai“.

„Su šeima pajūryje rinkome gintarus. Tačiau kai pasilenki jų rinkti, pastebi, kiek daug tų šiukšlių... Gal anksčiau taip aiškiai jų nepastebėdavau. Be to, jei sugalvoji surinkti šiukšles, tuomet apsidairai ir pasvarstai, kiek kilometrų jas reikės nešti atgal. Ten, kur žmonės jau nebeguli, tame laukiniame paplūdimyje labai trūksta šiukšliadėžių“, - pastebėjo nuotraukų autorė. Tarailų šeima rinkdama gintarus keliavo tarp Būtingės ir Klaipėdos.

Iš stiklo -  ir gėlės, ir nafta

Parodos objektai įdomiai dera tarpusavyje – čia pat ir apirusios šiukšlės, ir spindintys stiklo vėriniai. Juos Daiva pavadino su jūra arba šiukšlinimo, taršos problema susijusiais pavadinimais: „Nafta“, „Ikrai“, „Jūros žydėjimai“.
D. Jusiūtė-Tarailienė
Kai pinigai bus surinkti, netikrinsiu, kur juos išleis. Jei darbuotojai pasidalins ir dėl to geriau dirbs, na, irgi bus gerai. Manau, kad kiekvienas geranoriškas paskatinimas yra naudingas.

„Manau, kad stiklas yra medžiaga, kuri paklūsta fantazijai. Iš jo gali daryti praktiškai bet ką. Jei gali padaryti gėlę, vadinasi, gali padaryti ir naftą. Ir ikrus“, - šypsosi dirbinių autorė.
Ji teigė siekusi, kad vėrinių pavadinimai, jų simbolika šiek tiek šokiruotų visuomenę.

„Nors žydinti jūra su tokiomis smaragdinės spalvos putomis atrodo gražiai, tačiau tikrai neįkvepia maudymuisi. Tad ir vėrinys su tokia neigiama reikšme. Dar vienos idėjos niekaip nepavyko išpildyti – stiklo karoliuko viduje turėjo būti nuorūka. Kadangi niekas iš šeimos nerūkome, o stiklo karoliuko skylutė labai maža, kol kas nepavyko tokios idėjos įgyvendinti“, - teigė D. Jusiūtė-Tarailienė.

Ji pabrėžia, jog lėšas, gautas pardavus nuotraukas, skirs Pajūrio regioniniam parkui. Moteris norėtų, kad už jas būtų nupirktos šiukšlių dėžės, tačiau teigia nekontroliuosianti, kaip parko darbuotojai panaudos gautą paramą.

Paslaptinga „šiukšlintojų draugija“

„Buvome pakrantėje įsikūrusiame bunkeryje-muziejuje, kur dirbo šio parko darbuotojai. Kalbėjome, kad paroda bus surengta ir Pajūrio regioninio parko patalpose. O kai pinigai bus surinkti, netikrinsiu, kur juos išleis. Jei darbuotojai pasidalins ir dėl to geriau dirbs, na, irgi bus gerai. Manau, kad kiekvienas geranoriškas paskatinimas yra naudingas“, - savo idėją paaiškino nuotraukų autorė.

Parodos pristatymo tekste įrašytas klausimas: „Ar priklausai šiukšlintojų draugijai?“ Pabaigoje pabrėžiama: „Renginį neabejotinai remia šiukšlintojų draugija (www.šiukšlintojai.lt).“ Kas čia per neįprasta draugija? D. Jusiūtė-Tarailienė paaiškina:

„Susimąsčiau, juk būna šventės, pavyzdžiui, Mindaugo karūnavimo diena, kai visa tauta paleidžia į dangų daug balionėlių: geltona, žalia, raudona. O štai po mėnesio aš randu tuos balionus jūroje, išmestus į krantą, visai suplyšusius. Kiekvienas gali pamąstyti, ar priklauso tai „šiukšlintojų draugijai“. Ir laiku iš jos išstoti“, - juokiasi menininkė.

Kol kas iš 20-ies nuotraukų bus demonstruojamos 7 dėl vietos stokos galerijoje. Jūros išmetamų šiukšlių, jūros taršos tematikai sukurti 9 stiklo vėriniai. Daiva teigia, jog bus ir dešimtasis, jei tik pavyks į karoliuką sutalpinti cigaretės nuorūką.

Paroda atidaroma Šv. Mykolo g. 12, Vilniuje, balandžio 5 dieną, 18 val.