Šiuo metu ant skalbimo miltelių pakuočių privaloma žymėti tik vieno kilogramo kainą, tačiau verslininkai siekia, kad nuo 2016-ųjų metų atsirastų naujos etiketės, rodančios, kiek skalbiant vienais ar kitais milteliais jums kainuotų vienas skalbimas. 

Tokias etiketes jau turi 8 Europos Sąjungos šalys: Vokietija, Austrija, Belgija, Graikija, Portugalija, Ispanija, Švedija ir Jungtinė Karalystė.
Citata
Naujas žymėjimas galėtų įsigalioti tik nuo 2016-ųjų dėl kelių priežasčių. Reikėtų įvertinti, kad 2014-2015 metai prekybininkams ir taip bus sunku periodas dėl kainų konvertavimo į eurus, todėl papildomi žymėjimai viską tik dar labiau apsunkintų.

„Vienintelis racionalus būdas nustatyti skalbimo miltelių kainą – žymėti vieno skalbimo kaštus. Apklausos rodo, kad to norėtų 70 proc. respondentų. Mes tokį pasiūlymą jau esame pateikę Ūkio ministerijai, tam pritaria ir prekybininkų asociacija“, - trečiadienį spaudos konferencijos metu sakė „Likochema“ vykdomoji direktorė Inara Joniškienė.

Naujos etiketės - ne anksčiau kaip nuo 2016-ųjų

„Vartotojui yra svarbu nusipirkti prekę už kuo racionalesnę kainą ir galimybė palyginti kainas. Kadangi šiuo metu yra įvairių pakuočių, įvairių koncentracijų miltelių vartotojams suskaičiuoti ir palyginti kainas reikia su savimi turėti kompiuterį. Kartais norėdami sutaupyti, jie perka didesnę pakuotę, nes logiška, kad didesnis kiekis kainuos pigiau. Tačiau nutinka ir taip, kad pirkdami daugiau, jie ir sumoka brangiau“, - sakė Vartotojų teisių gynimo centro pirmininkas Paulius Mareckas.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovas Laurynas Vilimas teigė, kad vartotojas yra Dievas prekyboje. „Jo įnoriai tampa norma, prie kurios turime prisitaikyti. Yra keletas aspektų, kodėl prekybininkai džiaugiasi tokia iniciatyva ir pritaria. Mes savo gamintojus skatiname kuo labiau pažinti vartotojus, ši iniciatyva yra vienas iš pavyzdžių, kai gamintojai įsigilina į vartotojų poreikius“, - sakė L. Vilimas.

Jis teigia, kad naujas žymėjimas galėtų įsigalioti tik nuo 2016-ųjų dėl kelių priežasčių. Reikėtų įvertinti, kad 2014-2015 metai prekybininkams ir taip bus sunkus periodas dėl kainų konvertavimo į eurus, todėl papildomi žymėjimai viską tik dar labiau apsunkintų.

„Juk etiketes perrašomos ne ranka“, - komentavo L. Vilimas. Naujam žymėjimui įvesti taip pat reikalingi teisiniai pakeitimai, kurių suderinimas užtrunka.

Apie atliktą tyrimą

Gyventojų apklausa apie jų naudojamus skalbimo miltelius atlikta „Likochema“ užsakymu. Joje dalyvavo 20-65 metų amžiaus 575 respondentai. Apklausos metu nustatyta, kad 60 proc. respondentų renkasi birius skalbimo miltelius, 32 proc. skystus ir tik 8 proc. perka miltelių kapsules.

Tyrimas taip pat rodo, kad net 37 proc. apklausos dalyvių miltelius į skalbimo mašinas pila „iš akies“, 32 proc. laikosi instrukcijų, 31 proc. naudojasi dozatoriumi, tačiau nesilaiko ant pakuotės nurodytų instrukcijų kiekio. Specialų skalbiklių ženklinimą pasisakė pastebintys tik 4 iš 10 pirkėjų.

Pagrindiniu kriterijumi, pagal ką pasirenkami skalbimo milteliai, išlieka jų kaina. Tokį atsakymų variantą pasirinko 36 proc. respodentų. Beveik trečdalis (30 proc.)  apklaustųjų nurodė atkreipiantys dėmesį, kiek kainuoja jų perkamų skalbiklių kilogramas. Maždaug kas penktas (22 proc.) apklaustųjų teigė patys pasiskaičiuojantys, kiek jiems kainuoja vienas skalbimas (dalija skalbiklio kainą iš ant pakuotės nurodyto skalbimų skaičiaus).