Pasakoja apie nakties košmarus

Bendrovės „Dezinfa“ biologas Liutauras Grigaliūnas tikina, kad šiuo metu jau juntamas ženklus graužikų aktyvumo augimas. Kenkėjų kontrolės ekspertai vos spėja suktis po Lietuvos miestus reaguodami į iškvietimus dėl pelių ir žiurkių.

„Vasara buvo palanki kenkėjams: šilti orai, pakankamai maisto. Subrendusi pelė per metus gali atsivesti iki 130 mažylių. Graužikų jaunikliai jau po pusantro–keturių mėnesių nuo gimimo patys gali atsivesti jauniklių. Jei žiema bus šilta, graužikai sulauks dar papildomos jauniklių vados," – kalba biologas.

Graužikai dažniausiai gaudomi įvairiais spąstais, nuodais ir lipniais nameliais. Viena Vilniaus priemiesčio gyventoja pasakoja, kad per vakarą namuose pagavo net 3 peles.
Citata
Individualių namų gyventojams rekomenduojama statyti nuodų stoteles namo išorėje – lauke pasimaitinę graužikai nepuls veržtis į namus.

„Nubudusi naktį nuėjau į vonios kambarį, vos uždegusi šviesą pamačiau mažą pelytę, nubėgančią po vonia. Kadangi su graužikais susiduriame ne pirmą kartą, namuose turėjome gyvagaudžių spąstų. Pastačiau tris keliose vietose ir nepraėjus nei valandai juose jau blaškėsi 3-5 cm dydžio pilkos pelytės“, – patirtimi dalinasi moteris.

Bendrovės „Dezinfa“ vadovė Margarita Kutkaitė komentuoja situaciją ir pataria, kokių efektyvių būdų imtis naikinant peles: „Gyvagaudžiai spąstai – tai vienas iš būdų, kaip pagauti į namus įsiveržusius graužikus. Peles taip pat galima gaudyti ir naudojant specialius lipnius klijus, kurie pilami ant kartoninių juostelių ar į specialius kartoninius namukus. Visada stengiamės atkreipti dėmesį, kad tokiu būdu gaudyti graužikus ne itin patrauklu, kadangi įkliuvusios į klijus pelės ima blaškytis, cypti, bando nusigraužti prilipusias kūno dalis. Kovai su graužikais taip pat pasitelkiami ir įprasti spąstai“, – kalba vadovė.


Svarbu perprasti graužikų įpročius

Kenkėjų kontrolės ekspertė atkreipia dėmesį, kad būtina įsigilinti į graužikų biologiją ir įpročius tam, kad rastumėte, kokiais keliais bėgioja graužikai, kaip maitinasi ir pan.

„Pavyzdžiui, pelės ėda net keliasdešimt kartų per dieną: pakramsnoja užkandžių vienoje vietoje, tada lekia į kitą. Gyventojai, graužikus naikindami nuodais, juos turėtų berti daugybėje vietų“, – patarimais dalinasi ekspertė.

M. Kutkaitė, pabrėžia, kad graužikus naikinant nuodais, didelis dėmesys turėtų būti skirtas saugumui. Tinkamas variantas – rakinamos dėžutės, į kurias talpinami nuodai. Iš dėžučių graužikai neišbarsto nuodų, jų negali pasiekti vaikai ir augintiniai.


Graužikus naikinti būtina dėl gyvybei pavojingų ligų

Į klausimą, kodėl reikia naikinti graužikus, biologas L. Grigaliūnas atsako net nesvarstydamas: „Graužikai gali sukurti užkrečiamųjų ligų židinius, o turėdami kontaktą su žmonėmis, pernešti: jersiniozę, leptospirozę, trichineliozę, salmoneliozę, hemoraginę karštligę, marą, tuliaremiją ir daugelį kitų, keliančių net ir mirtiną pavojų žmogaus gyvybei. 
M. Kutkaitė
Pavyzdžiui, pelės ėda net keliasdešimt kartų per dieną: pakramsnoja užkandžių vienoje vietoje, tada lekia į kitą. Gyventojai, graužikus naikindami nuodais, juos turėtų berti daugybėje vietų.

Daugelis šių ligų sukėlėjų į žmogaus organizmą patenka per odą, gleivinę ar žarnyną ir yra pernešami per pelių ar žiurkių paliekamas išmatas, seiles, šlapimą, liečiant nugaišusį gyvūną ar valgant apkrėstus vaisius ir daržoves“.

M. Kutkaitė, pritardama biologui, pabrėžia, kad svarbu ne tik naikinti, bet ir stengtis, kad pelės bei žiurkės į namus nepakliūtų. Pašnekovė atkreipia dėmesį, kad labai svarbu pasirūpinti patalpų sandarumu, daugiabučių rusių tvarka, individualių namų gyventojams rekomenduojama statyti nuodų stoteles namo išorėje – lauke pasimaitinę graužikai nepuls veržtis į namus.