Po kelių savaičių, lapkričio 15 d., Aplinkos ministerija kviečia tradicinį, jau šeštąjį, urbanistinį forumą. Šį kartą jis organizuojamas kartu su Vilniaus Gedimino technikos universitetu. Forumas vyks šio universiteto rūmuose Saulėtekio alėjoje. Į jį kviečiami valstybės ir savivaldybių institucijų, mokslo ir verslo bendruomenių, suinteresuotų nevyriausybinių organizacijų atstovai, investuotojai, architektai, urbanistikos, teritorijų planavimo, kraštovaizdžio ir statybos specialistai.

Lapkričio 8 d. minima pasaulinė Miestų planuotojų diena, šia proga šalyse organizuojami įvairūs renginiai, kuriuose aptariamos miestų vystymosi tendencijos, aktualios problemos (daugiau informacijos www.isocarp.org). VI urbanistinis forumas skiriamas Pasaulinei Miestų planuotojų dienai Lietuvoje paminėti.

Pagrindinė Forumo diskusijų tema – „Šiuolaikiški miestai ir miesteliai: situacija, vystymosi tendencijos, vizija“. Forumo dalyviai apžvelgs šalies miestų ir miestelių vystymo, jų urbanistinių struktūrų atnaujinimo pagal darnios plėtros principus problemas, įvertins dabartinę padėtį ir aptars gaires ateičiai. Taip pat bus aptariama, ką reikia daryti, kad mūsų miestai ir miesteliai būtų gražūs, gyvybingi, kad pagerėtų žmonių gyvenimo sąlygos, racionaliai ir taupiai būtų naudojami gamtiniai, kultūriniai ir energetiniai ištekliai, svarstoma, kaip sustabdyti chaotišką miestų plėtrą ir išvengti vidinių teritorijų „senėjimo“, skatinti centrų gyvybingumą, kokia turėtų būti Lietuvos urbanistinė politika, teritorijų planavimo sistema, kad būtų užtikrinta darni plėtra, telkiami finansiniai ištekliai, skatinami veiksmai ir pastangos veiksmingai modernizuoti miestų teritorijas.

Forumo dalyviai išklausys pranešimus apie ES ir Jungtinių Tautų urbanistinės politikos kryptis, urbanistinių struktūrų atnaujinimą, susitraukiančių miestų erdvinės struktūros pokyčius, finansines ir ekonomines priemones prioritetiniams urbanistiniams uždaviniams spręsti, socialinius demografinius pokyčius ir Lietuvos miestų perspektyvas, kultūros paveldo, gamtos, kraštovaizdžio saugojimą ir naudojimą. Juos numatoma išspausdinti atskiru leidiniu.

Išankstinė dalyvių registracija prasidės lapkričio 5 dieną.

Forumo dalyvio anketa paskelbta Aplinkos ministerijos svetainėje www.am.lt.

Užpildytą anketą nusiųsti el. paštu tpmi@vgtu.lt; gitana.vaitkeviciene@vgtu.lt; marbur@vgtu.lt.