Vaišins garų ir vantų aromatais

Sveiką garinę pirtį mylintys entuziastai iš Lietuvos bei kaimyninių šalių rengia tikrą šilumos, garo ir vantų puotą. Jos atidarymą paskelbs sutartinė „Pirties garas kyla“, ją sudainuoti drauge bus kviečiami ir lankytojai.

Penktus metus iš eilės Lietuvos liaudies buities muziejuje Rumšiškėse nekomercinę šventę organizuoja Lietuviškos pirties bičiulių draugijos nariai, tam aukojantys savo laiką, darbą ir lėšas. Lankytojams tereikės įgyti bilietą į muziejų. Šventė prasidės nuo 11 valandos, o 12 valandą numatytas oficialus atidarymas. Lankytojams reikėtų turėti maudymosi kostiumą, keletą rankšluosčių, gumines šlepetes, pirties kepurę. Atsinešusieji dar ir vantą – tikrai ras, kur ją panaudoti.
Citata
Juk kadaise būtent pirtyse naujagimiai išvysdavo pasaulį.

Renginio metu sušilti bus galima net tik muziejuje esančioje Dvaro pirtyje. Kaip ir ankstesniais metais, pievoje prie akmenų labirinto pūpsos vadinamoji šimtavietė pirtis-palapinė, kuriai prišildyti skirta milžiniška akmenų krūsnis bus kūrenama visą naktį. Be to, Pirčių kieme veiks daugiau kaip penkios mažesnės mobilios pirtelės. Jose patyrę įvairių Lietuvos regionų bei užsienio šalių pirtininkai vaišins garu bei vantų aromatais.

Visi mėgstantys pirtis kviečiami gerai išsivanoti vantomis

Į renginį kviečiami ir tėvai su naujagimiais

Renginyje bus pasakojama apie lietuvišką pirtį bei kitų šalių pirčių savitumus, bus mokoma vantų rišimo, vanojimo subtilybių, bus galima išgauti įvairių rūšių masažo, augalų hidroliatų paslapčių, išmėginti grožio procedūrų, sužinoti, kaip patiems pasigaminti kaukių veidui ir kūnui. Pirtelėje su vitrininiais langais pirties meistrai demonstruos savo vanojimo technikas. 

Šiemet „Pirties diena“ vyks gegužės 31 dieną, Tarptautinės vaikų gynimo dienos išvakarėse, tad mažiesiems lankytojams taip pat bus pasiūlyta švelnių procedūrų. Juk kadaise būtent pirtyse naujagimiai išvysdavo pasaulį. Antai Dvaro pirtyje be įprastinių garo vaišių įvairaus amžiaus lankytojams 13.30 valandą bus kviečiami užeiti tėveliai su kūdikiais.

„Dvaro pirtis“ Rumšiškėse

Šiais metais „Pirties dienoje“ dalyvaus ypač daug užsieniečių, nes pirmą kartą Lietuvoje vyksta XVI tarptautinis pirties kongresas, kurio dalyviai atvyks ir į šventę. Kaip ir kasmet, žolelių arbata ir raugintų pasukų gėrimas šventės lankytojams nieko nekainuos, veiks pirties reikmenų kermošius.


Pirties mėgėjai iš visų Lietuvos regionų kviečiami atvykti ir dalintis savo patirtimi bei žiniomis apie tradicinę lietuvišką pirtį. Savo pasakojimus, prisiminimus, pastebėjimus bus galima užrašyti, įdomiausi bus pagarsinti, paviešinti. Daugiau informacijos apie renginį galite rasti čia.

„Dvaro pirtis“ Rumšiškėse