Nežinantiems, ką augina

Persodinti augalus panoro nemažai vilniečių. Tarp jų ir dainininkė Jurga Šeduikytė, į rožinį lovelį panorusi persodinti savo herberas. Erikos ir Jurgio Didžiulių šeima atėjo tuščiomis – namuose nesusitarusi, ar gėles reikia atsinešti savas, ar ir jų reginyje gaus. 

O gauti jų čia irgi buvo galima – Regina su keliolika gėlių vazonėlių atvyko net iš Alytaus. „Aš pati esu botanikė, gėles labai myliu ir pasidalinti noriu“, - pasakojo alytiškė. Prie savęs vazoną glaudė vilnietė Irena: „Kaip tik tokios gėlės labai norėjau, o čia dar ir padovanojo“.

Kelis vazonėlius našlaičių atnešusi Modesta pasakojo, kad ši akcija įkvėpė ją gėles auginti. „Visą rytą laksčiau po Vilnių ieškodama gražių gėlių. Žinau, kad šitos vadinasi našlaitės, o kitų pavadinimą pamiršau“. 

Pasak gėles persodinti padėjusios Indrės Mažeikienės, akcija ir buvo rengta būtent tokiems miestiečiams, galbūt ne visada žinantiems, kokią gėlę jie augina ir kaip ją auginti ir prižiūrėti.

Vilnietė Aušra atėjo su prastai atrodančia, kaip vėliau pati sužinojo, orchidėja. „Nuomininkai paliko, pasakykit, ar ji dar gyvens, ar jau nebeapsimoka jos persodinti?“, - klausė ji biologijos mokslų daktaro Leopoldo Juknevičiaus. 

Miesto lapai panaudojami antrąkart

Jis yra Andriaus Juknevičiaus, „Juknevičiaus komposto“ direktoriaus tėvas. Visos gėlės tądien ir buvo persodinamos būtent į „Juknevičiaus kompostą“. Tėvas ir senelis A. Juknevičių ir paskatino imtis šio verslo. Juknevičiai buvo pirmieji susirūpinę kambarinėmis gėlėmis. Prieš 18 metų jie pradėjo priimti įvairias žaliąsias atliekas iš miestų ir jas pūdyti iki komposto. „Ir pardavinėjome pirmieji ne didžiausiais maišais, o tokiais kiekiais, kurie tiktų butuose auginamiems augalams“, - pasakojo įmonės direktorius.

Kompostas yra brangesnis nei substratai, tačiau artimiausiais natūraliam augimui, nes gamtoje būtent tokios sudėties žemėje dažniausiai ir geriausiai dygsta augalai. Savo produkciją A. Juknevičius eksportuoja į Estiją ir Latviją. Panašiame renginyje dalyvauti jam jau teko Rygoje.

Kompostą Juknevičiai išgauna iš žaliųjų atliekų, kurias jiems atveža iš miestų. Pasak L. Juknevičiaus, dažniausiai pirmą kartą atvežę tokias atliekas, vežėjai jas turi gabenti atgal, nes atveža netinkamas. Visos atliekos būna peržiūrimos, ar jose nėra nieko nepūvančio. Jei randa neorganinės kilmės atliekų, nepriima viso kiekio. 

Citata
Prieš 18 metų jie pradėjo priimti įvairias žaliąsias atliekas iš miestų ir jas pūdyti iki komposto. „Ir pardavinėjome pirmieji ne didžiausiais maišais, o tokiais kiekiais, kurie tiktų butuose auginamiems augalams.

Pūva žaliosios atliekos įvairiai – nuo kelių mėnesių iki kelių metų – priklauso nuo to, kaip dažnai jos yra vartomos. Leopoldas Juknevičius pasakojo, kad tai yra šimtaprocentinis ekologiškas produktas, nes papildomai į kompostą nieko nėra dedama. Žaliąsias atliekas Juknevičiai kompostuoja pusės hektaro plote.

Akcija organizuota verslininkų ir menininkų „ Už savus“ iniciatyva. Jai priklauso ir verslininkas A. Juknevičius, ir Jurga Šeduikytė, ir Jurgis Didžiulis. Pastarasis pasakojo, kad akcija skirta palaikyti tuos, kurie gamina lietuvišką produkciją, yra draugiški aplinkai ir visuomenei. „Stengiamės dėl tų, kurie yra sąžiningi, smarkiai prisideda prie visuomenės gerovės“, - sakė J. Didžiulis. 

Renginio metu buvo persodinta virš 120 vazonių ir vazonėlių gėlių ir prieskonių. A. Juknevičius sakė, kad rezultatu yra patenkintas ir džiaugiasi, kad vilniečiai buvo aktyvūs.