Kitą sekmadienį, Didžiojoje Britanijoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, įsigalios naujas įstatymas, kuris uždraus vištas laikyti mažuose narvuose. Ūkininkai bus priversti daugiau nei 80 mln. vištų perkelti į erdvesnius narvus arba auginti aptvaruose. Šalies gyvūnų teisių gynėjai įstatymą vadina žingsneliu į priekį, bet dar nepakankamu.

Nuo 2012 m. toks įstatymas turi įsigalioti visoje ES, bet dauguma narių pareiškė, kad ir toliau leis laikyti vištas narvuose. Ispanija, Prancūzija, Lenkija ir kitos pripažino, kad tiesiog dar nėra pasiruošusios jų atsisakyti, neskaitant to, kad tam pasiruošti turėjo 13 metų (įstatymas priimtas 1999 m.).

Dedeklių laikymas narvuose jau seniai laikomas kaip labai žiaurus elgesys su gyvūnais. Višta pasmerkiama visam gyvenimui tupėti mažyčiame 550 kv. cm narve – mažesniame nei A4 dydžio popieriaus lapas. Tokiame narve višta negali vykdyti netgi elementariausių savo įgimtų veiksmų – plasnojimo sparnais, vaikščiojimo, maisto ieškojimo, bendravimo su kitomis vištomis ir pan.

Dalies ES narių atsisakymas vykdyti šį įsakymą gali prisidėti ir prie ekonominių sunkumų. Baiminamasi, kad šalis, kurios išlaisvins vištas, užplūs pigesni kiaušiniai iš tų šalių, kuriuos to nepadarė. Didžiojoje Britanijoje didžiausi vištų augintojai jau kreipėsi į savo atstovus, kad šie spaustų Parlamentą uždrausti į šalį įvežti kiaušinius iš tų šalių, kurios nesilaikys šio įstatymo. Šalies valdžia pareiškė, kad kreipsis į Briuselį, kad šis imtųsi griežtesnių priemonių įstatymui įgyvendinti.

Didžioji Britanija jau buvo nuo to nukentėjusi nuo to ir ankščiau. Paskubėjusi uždrausti mažus aptvarus kiaulėms, šalį užplūdo pigesnė kiauliena iš žemyninės Europos. Nuo 2000 iki 2008 m. šalyje auginamų kiaulių skaičius sumažėjo 40 proc., nes augintojai negalėjo atlaikyti konkurencijos.

Didžioji Britanija bene vienintelė valstybė kuri rimtai ruošėsi įvykdyti šį įstatymą. Per pastaruosius 10 metų šalies vištų augintojai tam išleido per 400 mln. svarų sterlingų (~1,656 mlrd. Lt). Ankstesni mažyčiai narvai bus pakeisti trigubai erdvesniais, nors gyvūnų teisių gynėjai tuo dar nėra patenkinti.

ES jau yra uždraudusi ir pora kitų žiaurių ūkininkavimo metodų: uždrausta kiaules ir veršiukus laikyti itin mažuose aptvaruose (kur tiesiogine šio žodžio prasme jiems nebūdavo kur pasisukti). Pastariesiems taip pat turi būti sudarytos sąlygos bent kelis mėnesius į metus ganytis ganyklose.
Šiuo metu itin maži narvai vištoms jau yra uždrausti Vokietijoje, Austrijoje, Olandijoje ir Švedijoje. Tuo tarpu Portugalija, Lenkija ir Rumunija pranešė, kad dar nėra pasiruošusios tokio įstatymo įgyvendinimui, o Prancūzija, Ispanija ir Italija negalėjo atsakyti ar spės laiku įgyvendinti nutarimą.