Kaltina nesveiką konkurenciją

Pirmąjį žingsnį, kuris turėtų išjudinti įstrigusį procesą, žengė naujasis aplinkos ministras Valentinas Mazuronis, savo įsakymu regioniniams atliekų tvarkymo centrams (RATC) nurodęs skubiai organizuoti jungtinius statybos darbų, įrangos pirkimo ir operavimo paslaugų pirkimo konkursus, kad iki nustatyto termino - 2015 metų - būtų baigtos statybos ir sąvartynai turėtų operatorius.

Nuo 2010 metų 9 iš 10 RATC nesugebėjo įvykdyti viešųjų pirkimų ir sudaryti atliekų rūšiavimo gamyklų statybos bei jų operavimo sutarčių. Kai kurių atliekų tvarkymo centrų atstovai netiesiogiai pripažįsta, kad jie patys norėtų būti operatoriais, nors tai draudžiama pagal ES taisykles.
Aplinkos ministerijos ES paramos administravimo departamento direktorius Inesis Kiškis LŽ teigė, jog ES paramos panaudojimo procesas stringa dėl to, kad RATC nesugebėjo atlikti viešųjų pirkimų. „Koks dar jums atsakymas reikalingas? Pirko visi po tris kartus ir vis kažkas ne taip. Vieni skundžia kitus, kovoja visi dėl pinigų kąsnio. Visi konkursai atsiduria teismuose“, - padėtį apibūdino direktorius.

I. Kiškis mano, kad dar įmanoma suspėti iki 2015-ųjų pastatyti rūšiavimo fabrikus.