DELFI.lt vėl pasiekė karoliniškiečių skundai dėl drumzlino rudo vandens. „Baisu net pagalvoti, kas gali nutikti, jei nepastebėje išgertume tokios kokybės vandens. Laukiamės vaikelio, o
naujagimiai gali ypač jautriai sureaguoti į tokį vandenį,“ - savo būsimo mažylio sveikata labiausiai rūpinosi moteris. 

GRYNAS.lt apie drumzliną vandenį Karoliniškių bei Lazdynų rajonuose rašė jau ne kartą. Pagal pačių „Vilniaus vandenų“ duomenis, leidžiamas bendrosios geležies kiekis tiekiamame vandenyje yra 200 mikrogramų litre. Per visus metus atliktų tyrimų metu didžiausias rastas geležies kiekis Bukčių vandenvietėje (iš kurios tiekiamas vanduo šiems rajonams) buvo 424 mikrogramai litre, o visų tyrimų vidurkis – 271 mikrogramas litre. Vadinasi, kai kuriems šio rajono gyventojams tiekiamas daugiau nei leidžiama geležies turintis vanduo. Taip pat tyrimų rezultatai rodo, jog neretai viršijamas ir leistinas mangano mikrogramų litre kiekis. 

Taigi vanduo šiuose rajonuose - opi ir įsisenėjusi problema. „Vilniaus vandenų“ vadovas Valentinas Miltienis teigia, jog jau imtasi veiksmų jai spręsti, tačiau rezultatų šiais metais gyventojai dar nesulauks.

„Nugeležinimo įrenginiai tuoj bus pradėti statyti, - teigė V. Miltienis. - Šįmet darbų užbaigti nespėsime, tačiau jau kitais metais Karoliniškėms, Lazdynams bei Bukčiams bus tiekiamas nugeležintas vanduo. Vis dėlto tai išspręs problemą iš mūsų pusės. O jei namas nesusitvarkęs, senas, vamzdžiai supuvę ar surūdiję, vanduo gali ir likti rudas,“ - teigė V. Miltienis.

Ne vienas minėtų rajonų gyventojas kreipėsi į žiniasklaidą dėl kompensacijų už nekokybišką vandenį. Visgi mokesčiai už jį pamažu kyla.

Tačiau V.Miltienis teigė neįsivaizduojatis, kam turėtų būti adresuojami tokie gyventojų prašymai.

„Gal nupirkti gyventojams geriamo vandens? Bet tuomet turėsime skelbti viešųjų pirkimų konkursą, pirkti iš „Iki“, „Maximos“ ar kito prekybos centro. Ar gal geriau visiems iš bačkos po lygiai išpilstyti? - ironizavo V. Miltienis. - Žmonės naktimis dirba, kasa ir tvarko, šalindami avarijas, tačiau po to niekas net nepadėkoja. Vilniuje vanduo tikrai yra geras“.

Vasltybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos atstovas viešiesiems ryšiams Vitas Ūsas teigė, kad vandens tiekėjas įsipareigoja užtikrinti, kad geriamasis vanduo atitiktų visuomenės sveikatos saugos, kokybės ir kitus parametrus.
Jo teigimu, geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įstatymas nustato, kad geriamojo vandens saugos ir kokybės kontrolę vykdo Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Todėl vandens kokybe nepatenkinti vartotojai, turėtų kreiptis būtent į šią tarnybą.

GRYNAS.lt primena, jog iš savo čiaupo bėgančio vandens kokybę galite pasitikrinti šiame žemėlapyje.