Nors neprabėgo nė mėnuo nuo to laiko, kai GRYNAS.lt rašė apie butą, kuriame „gyveno“ apie 20 kačių, šįkart redakciją pasiekė gyvūnų globos namų savanorių įspūdžiai iš Ignalinos. Čia dvi moterys, kurios, žinoma, labai myli šunis, viename name jų laikė... apie 40.

„Viskas prasidėjo tuomet kai „Naminukai“ sulaukė skambučio iš Ignalinoje gyvenančios moters, su pagalbos prašymu gelbėti, nes moteris kartu su savo sese butą pavertė išalkusių šunų veisykla... Tąkart moteris net negalėjo įvardinti, kiek keturkojų užvaldė jų namus, tepasakė, kad šis atvejis išskirtinis visos Lietuvos mastu. Nors ir važiavome su nerimu, nežinodami, ko laukti, vylėmės, kad mūsų, daug mačiusių, nenustebins niekas. Nustebino... Ir jau tik atvažiavę pamatėme, kad mūsų atvežtas maistas šunims (daugiau nei 30 kg) nėra toks pakankamas kaip įsivaizdavome kelionės pradžioje“, - pasakojo įvykio vietoje apsilankiusi savanorė.

Prieglaudų „Tautmilės prieglaudėlė“ ir „Naminukai“ atstovai kalbėjosi su buto šeimininkėmis, glostė šunis, kurių šonuose jau buvo išsišovę šonkauliai. Aktualiausias klausimas - kaip moterys „įsitaisė“ tokį kiekį šunų?

Ignalinos gyventojos pasakojo, jog iš Kaliningrado atsivežė vieną kalytę. Mylėjo ją, rūpinosi, tik tinkamai nepasaugojo ir netrukus gimė pirmoji šuniukų vada. Ką pavyko išdovanoti, ko nepavyko, šuniukai augo toliau. Tarp jų buvo jau daugiau kalyčių, kurių nuo klajonių kaime apsaugoti taip pat nepavyko. Atsirado naujos šuniukų vados... Ir prasidėjo užburtas ratas. Moterims ne visus šuniukus pavykdavo padovanoti, trūko žinių apie sterilizaciją, o taip pat pinigų, kurių dauguma buvo skiriami šunims išmaitinti. Moterys pačios kreipėsi pagalbos į globos organizacijas, sutinka bendradarbiauti ir pačios norėtų, kad kalytės būtų sterilizuojamos, o gyvūnai - padovanoti norintiems. 

Savanorių dėka, Vilniuje laukė 4 globėjai, kurie galėjo priimti į laikiną globą po vieną šuniuką. O pasirinkti tikrai buvo iš ko. Savanoriai Ignalinoje išvydo ir patį mažiausią vos delno dydžio šuniuką. Nesaugiausia buvo šuniukams esantiems lauko būdoje prie nuolat besidarbuojančių traktorių. Todėl šis septynetukas pirmasis sugužėjo į narvelį. Toliau sekė sulysę mažyliai namuose... Vos delno ar kelių delnų dydžio šuniukai vienas po kito keliavo į mūsų transportavimo dėžes.

Kartu su šuniukais buvo paimta ir viena iš kalyčių, kuriai, matyti, labiausiai reikėjo gydymo. Šuns kailis vietomis buvo išplikęs, oda nusėta šašais. Galiausiai paskutiniosios į automobilį tilpo dar dvi kalytės. Vėlai vakare savanoriams parvykus į Vilnių iškart 7 šuniukus pavyko atiduoti laikinai globoti.

Likę išvyko į „Tautmilės prieglaudėlę“, nors šiuo metu joje gana ankšta. Savanoriai suskaičiavo, jog iš Ignalinoje gyvenančių moterų pavyko perimti 23 šunis. Tačiau tiek pat jų vis dar pasiliko.

Savanoriai prašo finansinės paramos šuniukų vaistams nuo kirminų, kitam gydymui, kalyčių sterilizacijai ir labiausiai sergančių šunų gydymui. Taip pat laukiama pagalba maistu šunims – konservais, sausu maistu, ryžiais.  Žinoma, mažiausiems keturkojams aktyviai ieškomi nuolatiniai šeimininkai.

Galėdami priglausti laikinai, ar su visam mažylį ar kelis, skambinkite Tautmilei 8 670 82854 arba „Naminukams“ 8 648 30077.