Premija įvertintas didžiulis Broniaus Šablevičiaus atsidavimas savo profesijai. Didesnė šio žymaus gamtininko gyvenimo dalis yra susijusi su Aukštaitijos nacionaliniu parku. Gamtininko kelią jis pasirinko ne iš karto. Iš pradžių baigė istorijos studijas Vilniaus universitete, bet po kurio laiko atrado savo tikrąjį pašaukimą. Po biologijos studijų jis savo gyvenimą paskyrė Aukštaitijos nacionalinio parko gamtos tyrinėjimui.

Už darbą „Erelio žuvininko veisimasis, ekologija, elgsena ir apsaugos Lietuvoje strategija“ 1993 m. jam buvo suteiktas gamtos mokslų daktaro laipsnis.

Prestižinė aplinkosaugos premija – „Lututės“ autoriui Broniui Šablevičiui
Bronius Šablevičius paskelbė arti 300 straipsnių ir apie 50 mokslo tiriamųjų darbų įvairiuose užsienio ir šalies moksliniuose leidiniuose, apie 200 mokslo populiarinimo ir probleminių straipsnių nacionalinėje ir vietos spaudoje. Aukštaitijos nacionalinio parko biologinės įvairovės temomis yra išleidęs 13 knygų. Tai „Pelėdos ir plėšrieji paukščiai“, „Paklausyk griežlės“, „Aukštaitijos nacionalinis parkas“, „Erelis žuvininkas“, „Retosios augalų rūšys ANP 1978-1998 m.“, „Vabalai“, „Sfinksai“ ir kt.

Šiemet pasirodžiusi naujausia Broniaus Šablevičiaus knyga „Lututė: gyvenimas drevėje“ – bene svarbiausias jo gyvenimo darbas. Jai medžiagą rinko apie 30 metų. Stebėdamas lutučių gyvenimą, ne vieną ir ne dvi dešimtis naktų yra praleidęs miške. „Pelėdinius paukščius labai sunku tyrinėti, nes jie yra naktiniai. Jeigu žmogus nori gyventi normalų gyvenimą – naktimis ilsėtis, o rytą keltis ir eiti į darbą, tai netiks. Čia reikia keisti gyvenimo būdą“, – sako Bronius Šablevičius.

Knygos "Lututė" viršelio fotografija / J. Barzdėno nuotr.

Laureatas draugauja ne tik su plunksna, bet ir su fotoaparatu. Jo nuotraukos nuolat dalyvauja įvairiose parodose biologinės įvairovės ir gamtos temomis, yra pelniusios apdovanojimų.

Bronius Šablevičius – dvyliktasis Viktoro Bergo premijos laureatas. Šią kas dveji metai skiriamą premiją Aplinkos ministerija savo sistemos darbuotojams yra įsteigusi 1995 metais. Viktoro Bergo, vieno iš svarbiausių aplinkos apsaugos sistemos Lietuvoje kūrėjų, vardu ji pavadinta 1997-aisiais.