Amžino, ar bent jau ilgesnio, gyvenimo paslaptis visada audrindavo žmonių mintis. Tą rodo visų tautų mituose ir pasakose užfiksuoti simboliai. Viduramžiais alchemikai ieškojo filosofinio akmens, kuris turėjo suteikti jiems amžinąjį gyvenimą. Vėliau konkistadorai naršė Pietų Amerikos džiungles ieškodami Jaunystės šaltinio...

Galiausiai susiformavo medicinos mokslas, kuris amžinojo gyvenimo atsisakė, bet pradėjo nuosekliai dirbti link gyvenimo trukmės prailginimo. Skiepai, vaistai, operacijos ir pan. Leidžia mums džiaugtis kaip niekada ilgu gyvenimu. Bet tai dar gali būti ne pabaiga.

JAV mokslininkai toliau tyrinėja ilgaamžiškumo paslaptis. Jų dėmesio centre – plikosios smėliažiurkės, gyvenančios Rytų Afrikoje. Šios mažos graužikės gyvena neįtikėtinai ilgai – net iki 28 metų: apie penkis kartus ilgiau nei kiti tokio pačio dydžio gyvūnai. Gamtoje įprasta, kad kuo gyvūnas didesnis, tuo jis ilgiau gyvena, bet šiai rūšiai tas negalioja.

Mokslininkai mano, kad plikosios smėliažiurkės evoliucijos eigoje galėjo išvystyti tam tikras savybes, kuris leidžia joms taip ilgai gyventi. Spėjama, kad jos kažkokiu būdu moka sumažinti savo metabolizmą (cheminės reakcijos ląstelėse) ir išsaugo savo ląsteles ilgiau. Neįprasta ir tai, kad jų kraujyje yra didelis insulino kiekis.

Dėl jų ilgaamžiškumo 2009 m. buvo pradėtas šios rūšies genomo tyrimas 2011 m. vasarą DNR tyrimas buvo baigtas ir dabar toliau tęsiami darbai. Kol kas dar nėra jokių konkrečių atradimų, bet tikimasi, kad graužikės savybes bus galima pritaikyti medicinoje ir pratęsti žmogaus gyvenimą.