Į tokią ilgą distanciją Nemuno deltos vandens keliais ekologiškai švariausiu transportu – irklų grybšniais, fizine žmogaus jėga varomais lengvų konstrukcijų laiveliais – niekas pamario krašte ištvermės varžyboms dar nėra kvietęs.

Pirmą kartą Nemuno deltos regioninio parko (NDRP) direkcija ir Rusnės (Šilutės r.) kaimo turizmo draugija, minėdami 20-ąsias NDRP įkūrimo metines, kviečia į upių ir marių maratoną Nemuno deltos taurei laimėti. Laukiami ekologiškiausio vandens turizmo mėgėjai iš Lietuvos ir pasaulio.

Renginio vieta - Rusnės sala. Laikas – rugsėjo 15-oji. Maratono startas 12 val. Rusnaitės upėje prie NDRP lankytojų centro.

O ką išvysti galės pasroviui ir prieš bangas išsileidusieji? Ogi vandens, žemės, saulės, vėjo, debesų peizažų kaitą, augalijos, gyvūnijos vešėjimą, paukščių klyksmą, jų šauksmo aidą virš savo polėkių.

Vandens žygio atkarpos: 6,7 km Pakalnės upe prieš srovę iki Atmatos; 10,2 km Atmata pasroviui iki Minijos žiočių; 0,9 km Minija prieš srovę iki Upaitės; 2,58 km Upaite pasroviui iki Kuršių marių Kniaupo įlankos; 1,43 km Kniaupo įlanka iki Rusnės salos priekrantės; 4,75 km mariomis prieš srovę iki Rusnaitės žiočių. 2,38 km prieš srovę Rusnaite iki varžybų dalyvių stovyklavietės.

Finišas - 16 -18 val. Apdovanojimai, žuvienė, košė, šokiai ir dainos - kol saulė patekės.

Maratono organizatoriai – NDRP direkcija ir Rusnės kaimo turizmo draugija - šiuo renginiu populiarins ekologiškai švarų turizmą, pagerbs pajėgiausius irkluotojus atskirose plaukimo priemonių grupėse ir juos paskatins.

Bet rengėjai iš anksto perspėja neprisiimsiantys atsakomybės už dalyvių saugą, sveikatą, drausmę, už inventoriaus ir kito atvykusiųjų turto saugumą. Jie turėtų patys apsirūpinti ir gelbėjimosi priemonėmis, palapinėmis, miegmaišiais, būtiniausia stovyklavimo įranga.

Irklavimo mėgėjams Nemuno deltoje iki šiol stigo panašių renginių, kurie populiarintų švarų, ištverme paremtą vandens turizmą, o ne lėbavimo laivų deniuose ir triumuose maratonus.

Pirmeiviais šia kryptimi laikytina Šilutės gražinimo draugija ir „Rusnės sala“ bendruomenės pirmininkas, buvęs Šilutės rajono tarybos narys, o dabar – kandidatas į Seimą liberalsąjūdietis Raimondas Plikšnys. Jo šeima Rusnės saloje valdo kaimo turizmo sodybą „Pakalnės vingis“.

Prieš savaitę joje R. Plikšnio kvietimu susirinko 21 baidarininkų ekipažas iš Vakarų Lietuvos ir per lietų ir vėją įveikė keliolikos kilometrų vandens trasą Pakalnės, Vorusnės upėmis ir Kuršių marių priekrante iki Naikupės. Kandidatas į Seimą savo valdose surengė žygeiviams vakarėlį.

Renginys buvo skirtas ekologinių idėjų sklaidai, o dabartinis – NDRP įkūrimo 20-mečiui. Platesnė informacija - NDRP interneto svetainėje www.nemunodelta.lt.

O ką išvysti galės pasroviui ir prieš bangas išsileidusieji? Ogi vandens, žemės, saulės, vėjo, debesų peizažų kaitą, augalijos, gyvūnijos vešėjimą, paukščių klyksmą, jų šauksmo aidą virš savo polėkių. Prieš artėjančių rudens darganų maratoną šie įspūdžiai bus tikrai labai brangintini.

-Gamtosauga-

Plaukimas baidarėmis - aplinkai draugiškas laisvalaikio leidimo būdas. Dažniau gamtoje besilankantis žmogus tampa jautresnis gamtosaugos problemoms, linkęs mažiau teršti aplinką, geriau suvokia bioįvairovės svarbą.