Įspūdingas reginys

Pasak parko direktoriaus Vaido Pavilonio, Šilutės rajone yra registruota per tūkstantis laivininkų. Tad vardan krašto garsinimo ir vandens turizmo paslaugų plėtros, kultūros pažinimo ir poilsio paslaugų vystymo verta prisistatyti ir pademonstruoti plačiajai visuomenei šį pramoginį ir žvejybinį laivyną.

Kad pristatymas taptų įspūdingesnis, renginio sumanytojai nusprendė siekti laivų vilkstinės rekordo. Tokio parado ant vandens – nuo Minijos žiočių Atmatos upe iki Kuršių marių - niekas niekada čia nebuvo surengęs. O juo labiau - su įspūdinga muzikine programa.

Menų laivas atplukdė iš Klaipėdos į Uostadvarį šv.Kristoforo kamerinį orkestrą, jis,vadovaujamas meno vadovo ir dirigento Donato Katkaus, laivo denyje atliko įspūdingą koncertinę programą.


Tuo tarpu istoriniai ir tradiciniai laivai, burinės jachtos, žvejybiniai laivai, dviejų klasių pramoginiai - iki 12 žmonių ir daugiau plukdantys, asmeninio naudojimo pramoginiai motorlaiviai ir pramoginės valtys suko iš Atmatos laivakelio į Uostadvarį, jį pasiekę iš įvairių krypčių. Nuo Nidos, Juodkrantės, Klaipėdos, Šilutės, Mingės, Rusnės, Jurbarko. Ir pasroviui, ir prieš srovę.
Rusniškis laivadirbys, istorinių laivų gamintojas ir kelionių jais propaguotojas Simas Knapkis visus kapitonus prieš parado pradžią sukvietė trumpam instruktažui.“Tai septintas paradas, kurį rengiu, patirties turiu“, - sakė jis žurnalistei.
Citata
Tokio parado ant vandens – nuo Minijos žiočių Atmatos upe iki Kuršių marių - niekas niekada čia nebuvo surengęs. O juo labiau - su įspūdinga muzikine programa.

Kalbėjo apie vikstinės sudarymą ir maršrutą, kurio gale, Kuršių mariose ties raudonuoju plūduru, kapitonams teks atlikti tradicinį pagarbos ritualą , skirtą visiems, negrįžusiems iš marių. Apsukti penkis kartus apie savo ašį laivus ir po tradicinės, šilutiškio V.Railos trimitu atliekamos gedulingos melodijos nuleisti pagarbos vainikus(iš ąžuolo lapų ir žydinčių šermukšnių kekių) į vandenį.

Beje, keliolika vainikų per naktį supynė Šyšos kaimo bendruomenės ir NDRP direkcijos moterys.

Laivų vilkstinė nusitęsė tris kilometrus

Į rekordo siekiančią kelionę Nemuno žemupyje šeštadienį išsileido 72 laivai, kurių padrika vilkstinė Atmata iki Kuršių marių nutįso beveik tris kilometrus. „Bet rekordo pripažinimo sieksime, pateikę ne vandens kelio, kurį užėmė laivų vilkstinė, ilgį, bet sumuotą jų korpusų ilgį“, - žurnalistei sakė NDRP direktorius V.Pavilonis.
Šitaip atrodė rekordinė vilkstinė

Suskaičiavus visų laivų bortų ilgius, užfiksuota 580 metrus siekiantis laivų karavanas. Suartėję iki minimalios distancijos vienas nuo kito, laivai užėmė pusantro kilometro ilgio laivakelį. Ir juo plaukė iki ritualo pabaigos.Maršruto gale, kaip ir pradžioje, šilutiškis T.Šilgalis iš seniausios (1936 m. statytos) savo jachtos iššovė signalinius patrankos šūvius. Po to – visi grįžo atgal.

Kas norėjo puikiame gamtos prieglobstyje ilgiau pabūti – galėjo pasivaišinti Rusnėje (ir ne tik) ruošta žuvimi, kava, arbata, vaisvandeniais. Už puikų orą – juokavo renginio dalyvius sveikinęs ministras Valentinas Mazuronis - dėkingumo verta ir Aplinkos ministerija.

Pasigrožėti reginiu ant vandens į Uostadvarį suvažiavo apie tūkstantis lankytojų. Neužfiksuota nei vieno incidento.