enas bent šiek tiek nusimanantis apie tai, kaip prisidėti prie aplinkos tausojimo, žino, kas tai yra atliekų perdirbimas – nebereikalingų medžiagų panaudojimas naujam daiktui sukurti. Girdėjome apie perdirbamą popierių, stiklą, ne kartą matėme iš perdirbtų atliekų sukurtus namų apyvokos daiktus bei aksesuarus, papuošalus, drabužius. Ties čia ir sustokime. Štai olandų menininkas Sander Reijgers sukūrė drabužių kolekciją iš panaudotų pripučiamų lėlių. Ar nenuėjome per toli ekologijos vardan?

Iš nebereikalingų pripučiamų sekso žaisliukų olandų menininkas daugiausia gamina moteriškus bei vyriškus džemperius, lietpalčius. Savo vandeniui atsparių drabužių kolekcijai pagaminti S. Reigers panaudojo maždaug penkiasdešimtį pripučiamų lėlių, kurių, kaip pats sako, gavo iš „tiekėjo“. Menininkas gamindamas drabužius nesidrovi panaudoti pačias intymiausias pripučiamų lėlių dalis.

„Šios lėlės yra tokios bjaurios ir vulgarios, kad paversti jas į kažką gražaus man buvo tikras iššūkis“, – teigia olandas.

S. Reigers sako, jog jo tikslas buvo pakeisti pirminę šių lėlių paskirtį ir panaudotas jas paversti į drabužius. Žinoma, menininkas pripažįsta, jog į tokį drabužį reikėtų žvelgti su humoru ir be moralizuojančių minčių.

„Iš kažko tuščio ir bjauraus sukurti estetišką produktą, kuris sulaukia teigiamo vertinimo – tikras iššūkis“, – tvirtina S. Reigers.

Tarp kitų menininko kūrinių – tinklinio kamuolys su lytiniai organais, iš lėlių dalių pasiūta bokso kriaušė, įvairūs interjero dirbiniai.