Sukčiaujantys gyvūnų daugintojai parduoda gyvūnus su suklastotais sveikatos dokumentais. Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacija kartu su nukentėjusiais kreipėsi į policiją prašydami nustatyti tokius nusikaltimus darančius asmenis.

Pagal skelbimus internete šunis įsigiję žmonės pasakojo, kad pirko Jorkšyro terjerus, Vakarų Škotijos terjerus, Džeko Raselo terjerus, Samojedus.  Sergančių arba mišrūnų šunų pardavėjos - kelios maždaug 40 metų amžiaus moterys, vidutinio kūno sudėjimo, šviesiais arba rusvais plaukais. Dažnai susitikimas paskiriamas Kauno prekybos centre „Mega“ arba kuro degalinėje, tačiau kartais šuneliai vežami ir į kitus miestus.Nukentėjusių pirkėjų patirta žala svyruoja nuo 1000 iki 4000 litų.

„Labai didelė dalis žmonių, siekdami sutaupyti, įsigyja populiarios veislės augintinius iš nepatikimų prekeivių, dar vadinamų gyvūnų „daugintojais“. Tokie daugintojai, skirtingai nei atsakingi veisėjai, siekdami kuo didesnio pelno, nesirūpina gyvūno sveikata, imunitetu, nekreipia dėmesio į jo genealogiją. Paprastai jie net nebando tikrinti savo veisiamų augintinių sveikatos, tirti jų dėl genetiškai paveldimų ligų, kurias jie gali perduoti savo palikuonims. Augant ir vystantis tokiam jaunikliui gali išryškėti psichikos sutrikimai, nebūdingi tai veislei, kaip pavyzdžiui, bailumas, agresija.

Taip pat pasireiškia displazija, alergija ar kiti rimti sveikatos sutrikimai, kurie gyvūno savininkui atneš ir didelių finansinių išlaidų. Per anksti atskirti nuo motinos, dėl laikymo netinkamomis sąlygomis jaunikliai būna užsikrėtę parazitais, turi nusilpusią imuninę sistemą. Neretai įsigijus sergantį gyvūną, jis net po didžiausių pastangų išgydyti vis tiek nugaišta, džiaugsmą pakeičia nuoskauda, kurią lydi ir dideli finansiniai nuostoliai“, - pasakojo LGTAO vadovė Brigita Kymantaitė.

Ji dalinasi filmuota vaizdo medžiaga, kurioje įamžintas Jorkšyro terjeras paskutinėmis savo gyvenimo valandomis veterinarijos klinikoje. Nuo pirkimo buvo prabėgę vos porą savaičių, vėliau išaiškinta, jog visi tos vados šuniukai nugaišo dėl to, jog buvo per anksti atskirti nuo mamos.


Ji pataria ieškant veislinio augintinio visuomet apžiūrėti abu jauniklio tėvus (kalę ir patiną) ir sąlygas kuriose jie yra laikomi, kokiam veislės klubui jie priklauso, paieškoti informacijos apie veisėją, klausti apie jį tos veislės klube, draugijoje. Svarbu su planuojamo įsigyti jauniklio tėvais pabendrauti, įvertinti jų sveikatą, socializacijos lygį, nes nuo to gali priklausyti būsimo augintinio psichinė būklė. Taip pat reikia prašyti tėvų ir jauniklio kilmės dokumentų bei sveikatos testavimo sertifikatų, nes visi atsakingi veisėjai privalo juos turėti. Beje, dokumentai arba yra, arba ne, jie negali „būti padaryti vėliau“. Įsigijus gyvūną su kilmės dokumentais ir atsiradus sveikatos sutrikimams yra didelė galimybė, kad patirtos finansinės išlaidos bus atlygintos, kas sunkiai įmanoma perkant augintinį be veislės standarto ir sveikatos dokumentų.

Jauniklių negalima atskirti nuo mamos anksčiau iki jiems sukanka du mėnesiai. Kačiukų negalima atskirti iki 3 mėn. amžiaus. Visi jaunikliai turi būti paskiepyti, jiems turi būti duoti vaistai nuo įvairiausių parazitų. Parazitais vėliau gali užsikrėsti ir vaikai, ir suaugę. Visą tai turi būti įrašyta į gyvūno skiepų pasą. Įrašai patvirtinti ne tik parašu, bet ir spaudu, šalia turėtų būti veterinarijos gydytojo vardas, pavardė. Per anksti atskirti nuo motinos jaunikliai sunkiai išmoksta būtinų higienos įgūdžių, jie nesugeba domėtis nauja aplinka, nemoka mokytis iš žmonių, todėl vėliau gali atsirasti elgesio problemų.

Asmenis, nukentėjusius nuo sukčiaujančių gyvūnų daugintojų prašome kreiptis info@gyvunuapsauga.lt arba tel. 8651 11666.