„Pastaruoju metu yra labai daug kalbama apie šį nuodingą augalą. O mano kaimynas kažkokiu būdu nusiskynė ir namo parsinešė du Sosnovskio barščio žiedus. Juos pamerkė balkone esančiame kibire“, - skundėsi moteris.

Ji teigė neprieštarautų, jei kaimynas pasimerktų žmogui nekenkiančių augalų. Tačiau Sosnovskio barščio kaimynystė skaitytojai kelia didžiulį nerimą, nes ji matė nuotraukų, kas nutinka, kai šis augalas prisiliečia prie žmogaus odos.

„Aš nuogąstauju dėl vieno dalyko: ar tokiu būdu kaimynas neužsės kiemo sėklomis? Bandžiau aiškinti jam, kad šis augalas labai pavojingas, bet, deja, žmogus nesileidžia į kalbas, argumentuodamas, kad tai, kas auga pas jį, yra tik jo asmeninis reikalas. Aš manau priešingai, nes gyvename daugiabutyje, kurio kieme laksto labai daug vaikų“, - sakė vilnietė.

Kaip bebūtų, skaitytojos nuogąstavimai turi pagrindo. Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Miglė Rimkevičiūtė teigė, kad pamerkti Sosnovskio barščiai šaknų neišleis, kadangi jie vegetatyviškai nesidaugina. Tačiau paskleisti sėklas jie gali. „Kaip ir kiekvienas nuskintas ir pamerktas augalas, Sosnovskio barščiai kurį laiką išlieka gyvybingi. Ir jeigu tuo metu jie žydi, gali spėti suformuoti sėklas“, - perspėjo specialistė.
Sosnovskio barščių pėdsakai ant berniuko rankos

Ji pabrėžė, kad šis augalas yra invazinis. Tai reiškia, kad Sosnovskio barščiai Lietuvoje yra naikinami ir jų dauginti negalima. Už tai yra baudžiama. Taigi jei vyras nelinkęs įsiklausyti į žmonių nuogąstavimus, kaimynams belieka kreiptis į aplinkosaugininkus.

„Invazinių rūšių kontrolės ir naikinimo tvarkos apraše gyvybingų invazinių rūšių įvežimas, perkėlimas, prekyba ar kitoks jų platinimas yra draudžiamas“, - akcentavo Aplinkos ministerijos atstovė.

Visgi ji atkreipė dėmesį, kad galbūt vilnietė neteisingai nustatė augalo rūšį. Anot jos, nuskinti ir parsinešti namo Sosnovskio barštį nėra paprasta, nes prisilietus jis sukelia odos nudegimus. Todėl gali būti, kad kaimynas parsinešė sibirinį barštį, kuris yra panašus į Sosnovskio barštį. Pastarasis žmogaus sveikatai nėra pavojingas.

GRYNAS.lt primena, kad Sosnovskio barštis žmogui yra labai pavojingas. Visos jo dalys kaupia daug stipraus alergeno – furanokumarino. Susidūrimas su šiuo augalu gali baigtis 1-3 laipsnio odos nudegimu. Po prisilietimo gali iššokti vandeningos pūslės, kurios dažnai plyšta ir sunkiai gyja. Taip pat gali atsirasti ilgai išsilaikančių pigmentinių dėmių. Pasaulyje yra buvę atvejų, kai šio augalo sukelti nudegimai baigdavosi žmogaus mirtimi.

Su šiuo augalu turi kovoti savivaldybės, tačiau joms šis darbas nesiseka. Pasitaiko ir tokių situacijų, kai siekiant surasti Sosnovskio barščių naikintojus skelbiamas konkursas, tačiau jame norinčių dalyvauti neatsiranda.