San Alfonso del Mar viešbučių kompleksas Algarobo mieste (Čilė) turi didžiausią pasaulyje plaukimo baseiną. Jo dydis prilygsta 20 olimpinių plaukimo baseinų, o antroje vietoje esantį Ortlebo baseiną Kasablankoje (Marokas) dydžiu jis lenkia net 6 kartus. Natūraliai kyla klausimas – kam to reikia? Tokį objektą galime drąsiai skelbti kaip nereikalingai išeikvojusį išteklius, tenkinant žmogiškąjį gigantomanijos fenomeną.

Baseinas atidarytas 2006 m. Statybos truko net penkis metus. Jo ilgis – 1012 m, o plotas apie 8 hektarus. San Alfonso del Mar komplekso savininkams jis atsiėjo nei daug, nei mažai - „tik“ apie 4,5 mlrd. Lt. Dar 9 mln. Lt reikia kasmetiniam jo išlaikymui.

Milžiniškame statinyje telpa apie 250 mln. litrų vandens, kuris imamas iš jūros, filtruojamas, dalinai nudruskinamas, chloruojamas ir valomas, kad būtų kristalo skaidrumo. Šiai sistemai prižiūrėti pastatyta speciali kompiuterių valdoma sistema, kuri atsiejo dar kelis milijonus. Vandenį saulė įšildo iki 26 laipsnių Celcijaus. Jame ne tik maudosi poilsiautojai bet ir plauko nedidelės jachtos ir valtys.

GRYNAS.lt laukia skaitytojų laiškų, kuriuose būtų paminėti ir kiti žmonijos beprotybės pavyzdžiai. Kur dar žmogus be reikalo iššvaistė ribotus išteklius, siekdamas patenkinti savo gigantomanijos poreikius?

Laiškus siųskite grynas@grynas.lt arba rašykite komentaruose.