Tikslas – užfiksuoti nykstančią gamtą

„Google Maps“ komanda Čerčilio mieste ir jį supančioje tundroje Kanados Manitobos valstijoje darbavosi visą praėjusių metų spalio mėnesį, rašo livescience.com. Projekto tikslas buvo panoraminėse nuotraukose užfiksuoti tolimą, atšiaurią, bet be galo gražią gamtą ir jos kailiniuotus gyventojus prieš jiems išnykstant.
Citata
Kameros užfiksavo besipešančius lokius, ant sniego ir Hudsono įlankos ledo besiilsinčius lepečkojus ir net keletą žaidžiančių lokių jauniklių.

Čerčilį ir baltuosius lokius galite virtualiai aplankyti ČIA .
„Street View“ projektas leidžia visiems žmonėms, nesvarbu, kur jie bebūtų, tyrinėti tundrą ir iš arti pamatyti baltųjų lokių migraciją“, - kalbėjo laukinių gyvūnų apsaugos organizacijos „Polar Bear International“ (PBI) direktorė Krista Wright.

„Google“ jau yra dirbę su kitomis pelno nesiekiančiomis organizacijomis. Jų pastangomis „Street View“ apsilankė tolimiausiuose ir spalvingiausiuose pasaulio kampeliuose, įskaitant Amazoniją, koralinius rifus ir Denali nacionalinį parką Aliaskoje. Praėjusiais metais PBI pakvietė „Street View“ komandą dešimčiai dienų į Čerčilį, Kanadoje fotografuoti lokius. 

Specialios „Google“ „Street View“ kameros Manitobos laukinės gamtos valdymo srityse ir Wapusko nacionaliniame parke padarė šimtus lokių nuotraukų, kurios vėliau buvo sumontuotos į vaizdingas panoramas. Kameros užfiksavo besipešančius lokius, ant sniego ir Hudsono įlankos ledo besiilsinčius lepečkojus ir net keletą žaidžiančių lokių jauniklių.
Baltasis lokys

„Nors jie dažniausiai laikosi atokiau, lokiai yra smalsūs, retkarčiais gali prieiti ir arčiau žmonių“, - žurnalistams sakė K. Wright. „Google“ ekspedicijos metu, vienas lokys priėjo prie automobilio ir atsistojęs ant užpakalinių kojų letenomis apčiupinėjo ant jo įtaisytą įrangą. 

Mokomoji priemonė pasakojant apie klimato kaitą

„Kai esi ten lauke ir žiūri į baltąjį lokį, tai jaudina ir yra nepakartojama, bet kartu ir truputį baisu, - pasakojo „Google“ komandos Arktyje vadovė Karin Tuxen-Bettman. – Jie yra didžiuliai gyvūnai, bet kartu ir labai pažeidžiami. Man norėjosi juos apkabinti.“
Karin Tuxen-Bettman
Norėdami išsaugoti lokius, turime išsaugoti jūros ledą. Norėdami išsaugoti jūros ledą, turime išsaugoti aplinką.

Baltųjų lokių išlikimui gresia rimtas pavojus. Kad lokiai galėtų medžioti, jiems yra būtinas jūros ledas, bet šis dėl klimato kaitos nepaliaujamai tirpsta, jo kasmet yra vis mažiau, todėl lokiai badauja. „Street View“ užfiksuoti vaizdai Arktyje – tai dabartinės situacijos įamžinimas. Šie duomenys galės būti panaudoti ateityje sekant vietovėje vykstančius pokyčius ir iliustruojant klimato kaitos padarinius.

PBI planuoja naudoti nuotraukas kaip mokomąją priemonę: apie baltuosius lokius tokiu būdu galės daugiau sužinoti vaikai, jie turės galimybę virtualiai susipažinti su šiais gyvūnais jų natūralioje buveinėje. PBI taip pat norėtų panaudoti „Street View“ vaizdus moksliniuose tyrimuose. „Google“ komanda apmokė PBI specialistus, kaip naudotis kamera, ir šie atliko antrąją ekspediciją jau užšalus Hudsono įlankai. Jie tikisi, jog kameros pravers ir ateityje fiksuojant lokių gyvenamoje teritorijoje vykstančius pokyčius.

Šio projekto vykdytojai tikisi, jog nuotraukos suteiks galimybę visiems, kas turi prieigą prie interneto, išvysti šiuos charizmatiškus gyvūnus laisvėje, bei vaizdžiai pademonstruos tuos pavojus, kurie gresia baltiesiems lokiams. 

„Norėdami išsaugoti lokius, turime išsaugoti jūros ledą. Norėdami išsaugoti jūros ledą, turime išsaugoti aplinką“, - pridūrė K. Tuxen-Bettman.